fbpx
Bild: Omslag till "Shine" av Elaine

Veckans bästa singlar: v. 11

Solen förlöser vårens ankomst och det är dags att bada i dess sken. Denna vecka badar vi även i mängder med grymma släpp, en ocean av dem om du frågar oss. Vi har håvat in det bästa av det bästa, och några av fångsterna har vi skrivit om nedan. Vill du lyssna direkt finnes spellistan här!


Heavy Nigo feat. Lil Uzi Vert

När Heavy teasar sitt drilliga beat från start hör man att samarbetet mellan Lil Uzi Vert och albumaktuella Nigo kommer bli något annorlunda. Har vi någonsin hört Uzi på ett liknande beat? Nej. Är låten fet? Ja. Den Teriyaki Boyz-affilierade producenten har höjt sin profil mer och mer de sista månaderna via samarbeten med rapvärldens inte bara största utan även mest inflytelserika profiler; Uzi läggs till på en lista bredvid inga mindre än Kid Cudi, A$AP Rocky och Pusha T. Eld!

Charles Lundman

Den okända floden – Jonas Lundqvist

Gatorna är slaskfria (peppar peppar) och Jonas Lundqvist har släppt en ny singel – vårkänslan är total! Den okända floden är den första singeln från albumet med samma namn som släpps i höst. Den kommande skivan behandlar teman kring att förlora sig själv och sin familj och i denna första låt hör vi det temat ropas ut av Jonas med orden “Jag har förlorat allt jag känner till / på den okända floden” medan poptrumpeterna spelar glada melodier. Jonas Lundqvist är en av de många indiepopprinsar som 90- och 00-talets Göteborg gav oss, och på Den okända floden gör han det som de gör bäst – sjunger in vårkänslan rakt in i örat på en.

Fanny Betnér

5.17Thom Yorke

Producenten, låtskrivaren och The Smile-sångaren Thom Yorke släppte i veckan denna låt som ursprungligen kommer från TV-serien Peaky Blinders. 5.17 har allt en Radiohead-simp som undertecknad önskar: ledsen vibe, mörka, sömniga vocals och en vintrig stämning. Visst, den soliga vårsolen har varit en skön omväxling, men vem vill inte promenera i den kyliga marsnatten med ny Thom Yorke i lurarna.

Charles Lundman

Take It All Out – Diskopunk

Take It All Out är tredje singeln från indiebandet Diskopunks kommande album Filthy Boogie som med hårda gitarriff betonar ”punk”:et i bandets namn. Diskopunk har sedan debuten 2016 gjort anspråk på titeln som Sveriges bästa liveband med sina övertända framträdanden, och den energin har de tagit med sig in i studion på de nya låtarna från skivan som i stort sett är helt inspelad live för att inte tappa den ösiga livekänslan. De beskriver själva sitt sound som ”ett dekigt ABBA som blandar friskt mellan dans, postpunk, pop och rock’n’roll för att landa i ett landskap mellan underground och yttre rymden” och det är precis där vi hamnar på Take It All Out.

Fanny Betnér

Lightning I, II Arcade Fire

Kanadensiska indierockarna Arcade Fire återvände i veckan med en dubbelsingelinför nya skivan WE. Lightning I och II osar samma klimaktiska vibe som de tidigaste skivorna Funeral och The Suburbs – som enligt många var bandets starkaste period. Dessa två spår är en uppdelning av samma låt: Lightning I övergår sömlöst till Lightning II, som trappar upp rytmen och markerar dubbelsingelns klimax. Singeln markerar ett steg tillbaka från sjumannabandets dansiga, elektroniska period som hörs på det senaste albumet Everything Now och i samband med släppet delade bandet med sig av hur låten, och musikvideon kom till.

Charles Lundman


Hela listan hittar ni här!

/

Veckans bästa singlar: v. 11