fbpx

Veckans bästa singlar: v. 10

Mars är en rejält späckad musikmånad, och i allt myller av makalösa melodier har vi haft som mål att i mångt och mycket mala ned all musik till den mest magnifika spellista ni kommer möta.

Nedan hittar ni några texter om veckans mest minnesvärda melodiska ögonblick, resten av låtarna hittar ni här!


Cupid – Communions

Danska Communions fortsätter bygga på sin comeback med ytterligare en singel. Cupid, vilket är tredje singeln inför bandets första album på snart fyra år, kommer definitivt inte göra någon indieälskare besviken. Låten är gitarrbaserad, har en catchy refräng och en tydlig nyans av hemmasnickeri – vad mer kan man begära?

Men trots den traditionella, upplyftande underdog-straight-out-of-garaget-stilen som Cupid (och i princip resten av bandets diskografi) består av, finns det även ett visst mörker någonstans i periferin, som bandet så skickligt dansar mellan. Kanske är det de dystra sunkpubbarna längs Köpenhamns dammiga gator som gör ett tydligt avtryck, eller helt enkelt avsaknaden av dem. Vad det än är kan vi bara konstatera att denna brytning av melankoli klär bandet som inget annat.

Gustav Stjernkvist

Benny The Butcher Shares New Track "Thanksgiving": Listen

Thanksgiving – Benny The Butcher

They shot me, I’m back cocky in the jewelry I bought again” rappar Benny The Butcher på den nya singeln Thanksgiving. Efter att ha blivit skjuten i benet sent förra året har Griselda-rapparen jobbat slitsamt på en uppföljare till hans hyllade platta The Plugs I Met. Som vi ofta ser tenderar uppföljaren att blekna jämfört med originalet, men pondusen som förevisas med rader som “I’m one of them hustlers you gotta tell thank you” och “Rappers in my genre wanna be me still” ger en hopp om ännu en underground-klassiker. 

Harry Fraud bidrar med ett tidlöst beat som skulle kunna komma från den inflytelserika Roc Nation-eran. Benny är där han hör mest hemma, över en pitchad sampling, boom-bap-trummor och arenaredo gitarrer. Men låtens sanna stjärna är som vanligt Buffalorapparens detaljerade kokain-bars, “Let me take you back to that blue building, back in the day / Where I trapped them two fifteens, plus that was my age”. The Plugs I Met II väntas släppas den 19:e mars.

Samir Bou-malhab

U.S. Girls Junkyard Lyrics

Junkyard – U.S. Girls

Skivbolaget 4AD firar 40 år med coversamlingen Bills & Aches & Blues som släpps i början av april. Hittills har en handfull låtar släppts från plattan, bland annat kommer U.S. Girls på ett kärt återseende efter förra årets härliga album Heavy Light.

Musikprojektet som leds av Meghan Remy tar sig an The Birthday Partys robusta postpunksdänga Junkyard med en egen twist. De riviga gitarrerna och de enorma cymbalerna med Nick Caves aggressiva ryt i spetsen tolkas med akustiska gitarrer, ekande bongotrummor och Remys försiktiga sångstil. De ominösa strängarna pulserar i bakgrunden samtidigt som den bleka synten sätter en nyckfull atmosfär på låten. U.S. Girls version av Junkyard är väldigt olik originallåten som är betydligt mer bitsk – men de har ändå bevarat den dysterhet som The Birthday Party fångade på 80-talet.

Robin Andersson

Kan vara en illustration av text där det står ”epic Ten SVE VE”

Peace Signs (By IDLES) – Sharon Van Etten & IDLES

För nästan elva år sedan släppte Sharon Van Etten plattan Epic, ett album hon själv beskriver som ett vägskäl för hennes artisteri. Nu i april släpps epic Ten, ett jubileumsalbum som kommer släppas med en dokumentär och två inspelade konserter, där bland andra Fiona Apple och Big Red Machine kommer att samverka med tolkningar av albumets låtar. Det brittiska punkbandet IDLES levererar nu också en ruskig och kraftfull tolkning av albumet andra spår Peace Signs.

Punkversionen håller sig nära till originalet, men i sann IDLES-anda blir låten mer aggressiv desto längre in man kommer. Originalets melodier och milda elgitarr byts här bort mot sångaren Joe Talbots rytande röst och en skrovlig elgitarrslinga. Vare sig man är ett fan av Sharon Van Etten, IDLES eller bara älskar lite punkrock är Peace Signs (By IDLES) definitivt en låt man inte får missa.

Oscar Johansson


Hela listan hittar ni här!

/

Veckans bästa singlar: v. 10