fbpx
Bild: Omslag till "Teenager" av Superorganism feat. CHAI & Pi Ja Ma

Veckans bästa singlar: v. 10

Är du en av dem som helst vill låtsas om att Melodifestivalen inte existerar? Eller bara vill ha någon annan musik att upptäcka nu när årets glittrigaste veckor precis fått ett slut? We got you!

Nedan finner du några av veckans bästa släpp, resten hittar du i vår spellista här!


Hardcore – Tove Styrke

Det är sällan jag känt att jag behövt skriva om en låt så mycket som jag känner med Hardcore av Tove Styrke. Den släpiga, luftiga men samtidigt täta produktionen signerad Elvira Anderfjärd kan vara den snyggaste popproduktionen hittills i år. På det levererar Tove en sånginsats så rå att du crave:ar Strepsils bara av att lyssna. Himmelskt vackra körstämmor rundar av denna hårda ballad och lämnar en helt paff, trånande efter mer.

Theo Hafström

With Me – Slackin Beats & Raghd

EP-aktuella Slackin Beats teamar upp med en av Göteborgsscenens mest lovande artister Raghd på nya singeln With Me. Duon, som tidigare kollaborerat på låten It’s Not Your Fault, landar oftast mitt i prick med sina solosläpp – och den trenden fortsätter på denna breakbeat-osande banger. Raghds mångsidiga röst gör sig lika bra på låtens huvudmelodi och på adlib-partierna som dränks i effekter och rytmiska chop-ups. Allt över Slackins typiskt melankoliska och isiga, men ändå hårt slående, produktion. Mer sånt här från den svenska musikindustrin, tack!

Charles Lundman

Everytime – Spotify Singles – Ethel Cain

I samband med den internationella kvinnodagen har spotify valt att lyfta fram ett antal debuterande kvinnliga artister via sitt nya musikprogram EQUAL. En av dessa artister är Ethel Cain som är aktuell med en drömsk cover av Britney Spears kända ballad Everytime.

Ethels version börjar i en avskalad anda: toner från en ensam och sparsam gitarr ringar ut tills sångerskan fyller tomrummet med sin genomträngande sång. Spåret samlar på sig fler instrument allteftersom: en harmonika blåser samtidigt som dämpade trummor börjar veva igång. Mot slutet känns låten långt ifrån avskalad innan den plötsligt börjar sakta ner och faller in i ett mildare tempo. Syntar övertar den tidigare soniska paletten och avslutar i kontrast till inledningen, vilket belyser en av Ethels många talanger – att skapa ljudbilder passande för både storslagna arenor, likaväl som intima klubb-gig.

David Brignoli

Fever Dream – Sunbrella

Det är spännande tider vi lever i. Åtminstone musikmässigt – nu när möjligheterna för vem som helst att göra egen musik från sina sovrum gått från mycket begränsade till att hela tiden skapa oupptäckta pärlor. Tjeckiska Sunbrella är en sådan artist. På singeln Fever Dream, som släpptes i måndags, läggs lager på lager av reverbdränkta syntslingor för att skapa ett perfekt ledmotiv till ensamma och vemodiga fredagskvällar i övre tonåren. “Pulsdriven melankoli”, beskriver han själv låten som. Jag beskriver den som en oupptäckt pärla.

Gustav Stjernkvist

Goodbye Mister Blue – Father John Misty

I den senaste singeln från folk-kungen Father John Misty sjungs det om en person med ett krossat hjärta som drabbas av ännu mer sorg när dennes katt dör. Likt tidigare singlar som Funny Girl och Q4 är Goodbye Mr Blue likaså dränkt i stråkar och akustiska gitarrer som driver låten framåt. Melodin känns glädjefull och även om texten berör sorgen om både hjärtekross och ett bortgånget husdjur, känns huvudkaraktären i texten relativt hoppfull. Någonstans mellan all sorg verkar det finnas en glädje. En känsla av att snart så vänder allting och att bättre tider är precis kring hörnet. Goodbye Mr Blue känns därför som ett sista hejdå innan det är dags att gå vidare och släppa taget helt och hållet.

David Brignoli


Hela listan hittar ni här!

/

Veckans bästa singlar: v. 10