fbpx

Veckans bästa singlar: v.1

Vad har hänt årets första vecka då? Allas besatthet Harry Styles har gått och blivit ihop med en äldre kvinna (som om fansen någonsin hade haft en chans), Kim Kardashian har ansökt om skilsmässa från Kanye West och ja… historia har skrivits i de amerikanska historieböckerna. Och då talar vi inte om Kimyes separation.

Men något positivt är att vi återigen är redo att bringa er lite vardagseskapism med helt ny musik. Nedan har vi skrivit några rader om några av låtarna, resten hittar du som vanligt här!


Åke – Dom högsta bergen

Få saker slår den optimism som sprutar ur Den svenska björnstammens musik, och som tur är får vi fortsatt sköljas av den på Åkes senaste singel. Medlemmen i det framgångsrika kollektivet inleder året med Dom högsta bergen, ett spår där Åkes röst utgör sin egen symfoni i refrängen. I verserna får vi prov på ljuv, svensk popproduktion i sitt esse.

Efter knappa två minuter slår låten om till ett pampigare beat som med bas, elgitarr och trummor får en att dra tankarna till 90-talsnostalgi, men Åkes sprudlande energi och melodistarka refräng knyter samman detta flyktiga glädjealster.

Theo Hafström

Alice Glass – SUFFER AND SWALLOW

Årets första vecka har nog varit allt annat än händelselös, likaså inom musiken där vi verkar se comeback efter comeback från bekanta ansikten. Sådant blir man ju alltid glad av. Bland alla kära återseenden ser vi bland annat den före detta Crystal Castles-sångaren Alice Glass, som ger oss ett smakprov på solodebuten som kommer släppas senare i år.

SUFFER AND SWALLOW följer samma mörka tema och estetik som vi sedan länge förknippat med sångerskan. Låten som kanske i grund och botten är en radiopoplåt har Glass fullkomligt dränkt i distad elektronisk bas och desperata skrik vilket i sin tur framkallar en form av melankolisk undergångskänsla. Samma känsla som man av någon konstig anledning förälskade sig i någonstans runt 2008 när Crystal Castles släppte sin obscena debut, har nu bandets ena (och bästa) halva kommit tillbaka med, tolv år senare.

Gustav Stjernkvist

ZAYN – Vibez

På torsdagskvällen avslöjades det att ZAYNs tredje studioalbum Nobody Is Listening skulle anlända så snart som nästa fredag, den 15:e januari. Frågan är om det var avsiktligt, eftersom albumet och omslaget dök upp på Apple Music utan att han själv hunnit gå ut med nyheterna. Att singeln Vibez skulle komma idag fick han dock vara först med att meddela, och idag fick vi ett smakprov från albumet.

Trots titeln är Vibez något mer upptempo än den förra singeln Better, men fortfarande på samma R&B-spår som han kört på sedan solokarriären inleddes. Precis som singelomslaget skvallrar om är det en solklar “köra-bil-mitt-i-natten-upplyst-av-gatulyktor”-låt, och visst har de ändå sitt solklara syfte. ZAYNs karaktäristiska mumlande, drömska sång gör sig lika skön i öronen som varm choklad en kylig vinterdag, och bygger solklart momentum inför albumsläppet nästa vecka.

Theo Hafström


Hela listan hittar ni här!

/

Veckans bästa singlar: v.1