fbpx
Illustration: shutterstock.com/TPYXA_ILLUSTRATION

Varmt, kallt eller mittemellan krig?

Efter Sovjetunionens fall envisades den amerikanske filosofen Francis Fukuyama med att historien som vi kände den var över. Det liberala Västerlandet hade vunnit. Nu skulle det vara slut på stridigheter olika samhällssystem och verklighetsuppfattningar emellan. Lugn och ro väntade världens invånare.

Men det blev ju inte riktigt så. Radikal islamism förstörde lugnet rätt snabbt. Och nu har även det stora landet i öster, under den nye tsaren Vladimir den förskräcklige, gjort att världen till mångt och mycket är tillbaka till tiden innan 1991. Den största skillnaden är dock att idag står Ryssland nästan helt ensamt. Invasionen av Ukraina kom som en chock för omvärlden. Kriget är oförlåtligt i de flestas ögon, däribland också säkerligen majoriteten av den ryska befolkningen. Om Putin hade ett relativt gott rykte om sig trots sitt de facto diktatorskap, så har varje spår av det sjunkit ner i leran under larvfötterna på hans invaderande stridsvagnar.

Att Putin kunde vara så förbannat dum att tro sig kunna komma iväg med en sådan attack på ett fritt grannland, det var det få som trodde. Putin var alltid tidigare rationell, hur maktgalen han än har varit. Det är först nu som han har blivit riktigt farlig. Med sitt logiska tänkande satt ur spel kan en envåldshärskare av hans mått skapa oöverskådlig skada – för Ukraina, för Ryssland och för hela Europa. Framtiden kommer att få utvisa om vi var naiva i att tro bättre om Putin eller inte.

Vad kommer då detta att leda till? Flera länder känner sig på goda grunder hotade. Även Sverige till viss del. Den europeiska säkerhetsordningen, som den så fint kallas, begravdes i samma stund som ryska trupper marscherade in på Ukrainas fastland. Frågan är om den inte var livlös redan då Krim annekterades för snart tio år sedan?

Om Putin bestämmer sig för att gå in i ett land som är anslutet till Nato (vilket vi sannerligen för hela Europas folks skull får hoppas aldrig händer) skulle det oavkortat leda till ett fullskaligt krig mellan de forna motpolerna USA och Ryssland. Det som aldrig skedde under det Kalla kriget skulle då ske. Hela den europeiska kontinenten skulle bli glödhet och koka. Men om kriget i Ukraina fortsätter likt det gjort de senaste tre veckorna, så kommer läget vara spänt, mycket spänt, men också kyligt avvaktande. Just nu kan det sägas råda ett nytt kallt krig i världen. Även detta av ideologisk natur. Tyvärr vet vi inte om det kommer att få samma antiklimax som det förra. Vi vet inte ens vad som kommer att hända om en timme eller två.

Allt ligger nu Kremls händer, som i sin tur ligger i handen på den snart sjuttioåriga Vladimir Vladimirovitj Putin. Om han fortfarande har något som kan liknas vid ett förnuft så får vi hoppas på att han hittar det snarast möjligt. Varför höll han sig inte bara till att träna judo, rida barkroppad och skriva falska historiska essäer?

Text: Eric Axner-Norrman
@e.a.l.axnerofficial

/

Varmt, kallt eller mittemellan krig?