Nordic Flora Series, Pt. 6: Outlaw Music

Varg2TM

När Varg2™ efter nästan åtta år avslutar albumserien Nordic Flora har han tagit sig långt från den nedtonade ambienta techno där serien började. Outlaw Music är bombastiskt och ödesmättat och för tankarna till country och EDM, cowboys och spöken. Det är ett vackert album som bärs av sina gästartister – men som därför också blir en aning osammanhängande.


Det var snart åtta år sedan Varg2™ släppte Heroine, den första delen i Nordic Flora-serien. På det ägnade han sig åt sparsmakad och suggestiv ambient techno. När serien avslutas med Outlaw Music märks det att tiden har gått och Varg2™ har tagit sig någon helt annanstans. Han har lämnat kassettbanden på skivbolaget Northern Electronics och ger ut det nya albumet på Drain Gangs och Sad boys skivbolag Year0001. Här samsas förvrängd arena-EDM med gitarrballader.

Outlaw Music är ett vackert album – finstämt och, liksom Varg2™s övriga diskografi, melankoliskt och ödesmättat. Albumtiteln för tankarna till vilda västern – ruttnande hästlik, kringblåsande gräsbollar och ensamma revolvermän i en öde öken – och de ostämda country-gitarrerna på ett gäng av låtarna förstärker det intrycket. Allra finast är det på Lucky, en rå ballad med Eartheater om en uppgörelse med en far. Hon väser som vålnaden av en förorättad flicka och avskalade gitarrer och syntar spökar i bakgrunden – det är läskigt och vackert. Även låtarna som saknar gitarrer känns som att de spelas över tomma vidder. Den dekonstruerade Armin Van Buuren-trancen på Is there a place in heaven for boys like me? med Bladee och Skrillex låter som om musiken fortsatt spela på en EDM-festival som alla har lämnat.

Tematiskt saknar albumet en tydlig röd tråd. Det känns mer som att Varg2™ har bjudit in ett gäng av sina favoritartister att göra vad de vill med viben han har skapat, och Outlaw Music blir därför lite osammanhängande. På en låt rappar Rx Papi om att han ska behandla sina opps som Hannibal Lecters offer och på nästa låt sjunger Thaiboy Digital om att han gör allt för sin familj.

Men även om albumet är tematiskt osammanhängande så håller viben i sig albumet igenom och den är ofta oemotståndlig: sorglig och hemsökt, ibland resignerad och ibland ursinnig. Varg2™ har en talang för att skapa den typen av stämningar och på Outlaw Music gör han det bättre än på länge. Här säger han adjö till Nordic Flora-serien och det är som att spökena redan har flyttat in i bygget. Det är ett värdigt avslut på en albumserie som har följt Varg2™ genom stora delar av karriären – från analog kassettbandstechno till svulstig spök-EDM. Vart han tar vägen härnäst kan vi bara gissa. 

Text: Florian Falk, @F1falk