fbpx
Illustration: Bella Boccard

Vårens bästa musikvideor

Det känns som det var nyligen man satt där lite halvt frusen på en uteservering i mars månad när vårens första solstrålar värmde ansiktet. Och nu är det bara två veckor till midsommar. Sommaren är runt hörnet och det känns som att denna vår bara flög förbi – dock inte helt obemärkt i musikens mening! 

Våren 2022 har bjudit på många, minst sagt efterlängtade musiksläpp och därmed även ett flertal präglande musikvideor. De har rymt allt från Jung Ho-yeons porträtterade romans med The Weeknd, kaxig brittisk indierock och tydliga 90-talstrender.

Vi har samlat några av våra favoriter här nedan ge er själva en nostalgisk tillbakaspolning av de senaste månadernas musikvideor och njut!


Va – La Femme

Franska psychpunkarna La Femme släppte häromdagen en eftersläpande musikvideo till låten Va från deras hyllade album Paradigmes från fjolåret. Bättre sent än aldrig, kan man tycka. Men hur du än väljer att tycka är det en musikvideo som lyckas fånga denna drömmande och något California Dreaming-liknande låt på ett ypperligt snyggt sätt. En ensam dansare i ett öde franskt landskap skapar en helt självklar atmosfär till musiken och lyckas kanske ändå säga mer än om man faktiskt skulle förstå något av vad de sjunger om.

Gustav Stjernkvist


Bliss – Yung Lean ft. FKA twigs

En av vårens absolut bästa låtar ackompanjeras också av en av vårens bästa musikvideor – Yung Lean och FKA twigs ger oss en hommage till 00-talets skriva-sms-i-Excelmoment och glider sedan runt i en gammal bil med enorma ljuskronor fästa på motorhuven iklädda otroliga bröllopslooks.

Det är stökigt, snurrigt och kul, och videon verkar ha inspirerats av Nellys och Kelly Rowlands klassiker på fler än ett sätt – såväl videoformatet som fontvalet är en tydlig blinkning till den numera kultklassade låten. Samtidigt som texten drar paralleller till Pitbulls Hotel Room Service (“Meet me at the hotel”) och en rad andra artister och verk, spinner videon lika vilt kring sina omgivningar. Soffor på bilar, vita hästar och en ciggrökande, rödläppad äldre dam till chaffis. Det är precis så brusigt och sprudlande som man hade kunnat hoppas på i ett samarbete med Lean och twigs.

Daria Spitza


No One Dies From Love Tove Lo

Tove Lo briljerar både med obotliga popmelodier och oförglömliga musikvideor, och No One Dies From Love är självklart inget undantag. I denna retrofuturistiska saga följer vi Tove Lo och hennes robotbetjänt Annie som till takten av de hypnotiskt burkiga syntarna hånglar, dansar och älskar. Allt gott har dock en ände: Annie blir förådd, uttrycker förvånansvärt mycket emotionell smärta för att vara ansiktslös och Tove Lo bevisar att även de mest känslolösa

Theo Hafström


N95 Kendrick Lamar

Precis som hans musik har Kendrick Lamars tillhörande videor alltid varit unika, färgstarka, och tankeväckande. Musikvideon för N95, singeln från Mr Morale and the Big Steppers, är inget undantag då Kendrick bjuder på en visuell upplevelse som är minst lika härligt stökig och proppfull av idéer som albumet den kommer från. Kendrick gör armhävningar på ett tak, Kendrick springer i panik från oidentifierade angripare, Kendrick gasar runt på en övergiven parkeringsplats med sin kusin Baby Keem, och Kendrick gör mycket, mycket, mer över 3 minuters speltid. 

Den mest gripande scenen i videon är dock den som introducerar och avslutar resan – Kendrick svävar över havet, i en ställning som härmar Jesus på korset. Detta trots rapparens konstanta insisterande på albumet att han inte är vår frälsare – har Kendrick Lamar dött för våra synder? Det är en sorts självmytologisering som är väldigt få förunnad, och på något sätt kommer Kendrick undan med det. Den exakta innebörden av allt som pågår i den mestadels gråskaliga videon är, likt allt rapparen gör, säkerligen något som kommer grubblas över flera år framöver – det som är säkert nu är att den är estetiskt briljant, och helt unik i sin stil.

Anton Ånell


Out of Time – The Weeknd

Under april månad fick vi nöjet att se musikvideon till Out of Time, ett av spåren från The Weeknds senaste album Dawn FM. I videon dyker Squid Games genombrottsstjärna HoYeon Jung upp som kärleksintresse, och Jim Carrey leder The Weeknd med sin tröstande röst in mot livets slut. Artisten sjunger om den bristande kärleken mellan honom och hans före detta i samband med att tittaren får se honom sjunga karaoke glatt med HoYeon. När paret sedan går mot hans hotellrum blir musiken förvriden och man välkomnas av Carreys narrativ. “Don’t you dare touch that dial, because like the song says, you’re out of time”. Med ett POV-perspektiv från The Weeknd, får vi se honom i en operationssal, föråldrad med känslan av att han desperat försöker förstå vad som händer. Med det öppna slutet, kan man inte hjälpa att spänt vänta på nästa del av denna historia.

Nardos Tekle


Ur Mum Wet Leg

Rockbandet Wet Leg från Isle of Wight verkar ha gått igenom en tuff period. I videon till Ur Mum jobbar de i en kvartersbutik när det plötsligt glider förbi en dryg indiesnubbe och bjuder in dem till ett gig. Sångaren Rhyan Teasdale ser obrydd ut bakom kassan samtidigt som han förklarar att hans egna band Scotty & the soft boys ska spela. På vägen ut snubblar han på ett blött golv som den andra kollegan Hester Chambers (basist) glömt torka upp. Han verkar göra sig illa rätt ordentligt och svimmar av fallet – det är precis då som musiken till Ur Mum kickar igång. Vad som följer är en slags drömsekvens där snubben blir förföljd av Teasdale och Chambers samtidigt som han hänger med sina bandmedlemmar the soft boys och gör sig i ordning till deras gig.

När musiken väl är över så vaknar han till och möts av två nu oroade kollegor. “Are you okay?” frågar Teasdale, följt av att Chambers konstaterar att “You were out for three minutes and 22 seconds”. Den skämtsamma videon passar perfekt till den charmiga musiken från Wet Leg och poängterar ytterligare bandets fantastiska humor. Denna halvseriösa inställning som aldrig känns lat eller för genomtänkt får dem att sticka ut från en mängd av alldeles för seriösa punkrockare. 

David Brignoli


Green To You Kaitlyn Aurelia Smith &
Emile Mosseri

Låten Green To You är blandning av kompositören och producenten Kaitlyn Aurelia Smiths modulära synt-sound och Emile Mosseris mer klassiskt skolade musik. Videon speglar den sköra och atmosfäriska ljuden man hör, på skärmen visas dova färger, soldränkt asfalt och en kvinna i jordiga nyanser. 

Det finns ett motstånd i kvinnans uttryck, en kontrast till den behagliga och vackra miljön. Texten berättar om att vilja bli ny, att växa från ett frö till en stor planta, och smärtan av att stå still när man vill ta sig framåt skildras i klippen vi ser. Kvinnan rör sig i frustration medan kulisserna, staden, står som ett stilleben. I slutet av videon sträcker sig en hand mot kvinnan som visar sig vara henne själv, hon ser sig sedan gå åt andra hållet medan hon står kvar. Både låten och videon är väldigt estetiska och diffusa, öppna för tolkning och för mottagaren att projicera sina egna känslor på. En väldigt enkel och stämningsfull video som är en perfekt iscensättning av musiken.

Allis Sääsk Berglund

/

Vårens bästa musikvideor