Illustration: Sofia Hjortberg

Våra bästa sommarlåtar

Mitt uppe i att njuta av sommaren? Det gör du helt rätt i. Bara för en liten kort stund vill vi sno din uppmärksamhet för att belysa de melodier och kompositioner som du kan att tonsätta sommarens alla stunder med och som förhoppningsvis kan sätta guldkorn på tillvaron.

Här nedan har vi knåpat ihop en lista med KULT Magasins egna, ultimata sommar-soundtrack. Välkommen att gotta ner dig i smörgåsbordet av musik, som bjuder på allt från sentimental indierock till studsande R&B-bangers. Vi har samlat våra favoriter – kanske hittar du en egen gammal, eller ny, sommarfavorit i listan?


Places To BeFred Again, Anderson .Paak & Chika

Det kan inte bli annat än somrigt när musikindustrins två bredaste leenden förenas i studion. Utöver bra vibes vet man aldrig riktigt vad man får från Fred again.. – ibland kan det bjudas på svettig UK garage och andra gånger är det drum and bass som står på menyn, och på Places To Be är det något däremellan. 

Fred agains.. modus operandi är inte att återuppfinna hjulet, utan snarare att plocka russinen ur genrekakan och smälta ihop dem till någonting raffinerat och spännande – och det är den egenskapen som gör honom till din favoritproducents favoritproducent. På Places To Be gifter sig Anderson .Paaks luftiga och lätt raspiga röst väl med de svävande syntharna och fläskiga trummorna, och tillsammans skapar de en perfekt backdrop för ett mysigt parkhäng eller ett utomhusrave i någon avlägsen skogsdunge. Snöra på dig skorna, stoppa ner Places To Be i picknickkorgen och njut av sommarens roligaste låt

Daniel Miettinen-Singhateh 

En Kartbild Utan Sand Testbild!

Det bortglömda bandet Testbild! har en särskild plats på mina sommarlistor. För två år sedan hittade jag albumet Barrikad i en skivbutik, och blev besatt. Bandet låter som en svensk, folkigare variant av Stereolab. Halvtöntig och idyllisk indie fyllt av fältinspelningar, xylofoner, trumpeter och flöjter.

En Kartbild Utan Sand ger oss höjdpunkten av albumets stämning som har funnits med mig på stranden, i stan, på cykeln och på bussen. Med den i hörlurarna förvandlas alla soliga vardagar till början på ett sommaräventyr. 

Hugo Kroon

Vacker Vid Vatten – Maud Lindström

Jag vill att du målar upp en bild i ditt huvud. Använd penslar och starka färger. I bilden är det sommar. En sommar fylld med kyssar, röd vin, dans mitt i natten och ditt livs kärlek sittande precis bredvid dig. Har du målat klart bilden? Nu kan du lägga till vemod och hjärtesorg, så har du Maud Lindströms låt Vacker Vid Vatten från albumet Strategivisor för Kärlekskritiker. 

Det är något uppfriskande och fint med en sorglig sommarlåt. Ibland behövs en sådan, och då finns Vacker vid vatten för en. Den finns för en både i regn när man plågas av känslolivet och i ens säng under försök att kurera ens bakisångest. Du tröstas av dragspel, Mauds poetiska text och hennes sångröst. En känslorelease kan komma i form av gråt, ett härligt, meditativt kroppsligt svajande eller en oklar kåthet… Ja ni hör, den här låten ger en hel kavalkad av känslor och bör definitivt vara en del av er sommar.

Erik Forsström

Sommarkläder – Jonathan Johansson

Vad vore inte den svenska sommaren utan lite kyla? Med svindlande falsett sjunger Jonathan Johansson om just detta och hur han upplever den utmattande fina Stockholmsutsikten insvept i sommarkläder – även om det är lite för kallt. Ljudbilden är däremot varm som julisolen. En het bas gungar fram och tillbaka samtidigt som Johansson sjunger på sin karakteristiska svengelska “Sick of den här utsikten / Har hänt för mycket i den”. Han blandar ord från både engelska och svenska, ofta i en dialogform som gör att språket känns verkligt och levande.

När musiken och texten blandas blir det verkligen sött som socker. Det låter som en sådär löjligt generisk trallvänlig poplåt om sommarkärlek – fast på ett bra sätt. Han fortsätter att sjunga över smöriga melodier och även fast kylan biter så verkar han inte bry sig. Han är carefree och har bestämt sig för att njuta av sommaren oavsett väder. Är det inte exakt så det känns de sommarnätter när vinden plötsligt blåser kallt?

David Brignoli

Känns som 05′ – Cherrie

“Minnen från förr som får tiden att stanna” är den första raden som Cherrie sjunger i låten Känns som 05’. Och det är exakt det som händer när låten spelas i lurarna. Sommaren för mig kan i vågor vara väldigt nostalgisk. Den får mig alltid att tänka tillbaka på hur man som barn kunde känna att sommaren var oändlig. Från ett barns perspektiv fanns det liksom inga begränsningar. Förväntningar och pirr fanns i luften. Precis som Cherrie sjunger – “de våra låtar jag nu somnar till / Som du sände mig på MSN” – så får det mig att komma ihåg mina egna minnen från barndomen och den tidiga tonårstiden. Då när man drömde sig bort och inte kunde vänta tills man blev vuxen. Nu saknar man istället MSN-tiderna. 

Om du sitter i bilen, tuben eller på cykeln på väg någonstans med solnedgången i bakgrunden så är det den perfekta stunden att sätta på den här låten. Cherries magiska, nästan kittlande röst kommer fylla hela utrymmet med R&B och soul när hon sjunger om sina barndomsminnen och om hur allting var förr.

Emma Motamed Shafie

Fräknarna – Dolce

Ligga och läsa i gräset, promenera hem efter nattbad med en blöt handduk över axlarna, se sina vänners fräkniga ansikten i solen, somna med hud som ömmar och sand i lakanen, vakna till fåglar och nya myggbett som man fått under natten. Alla dessa stunder tonsätter jag med Fräknarna av Dolce. Den vemodiga nostalgiska låten, på bara 1 minut och 58 sekunder, får alla dessa stunder att vada i värmande ljus. Med en ljudbild av stråkar och plockande gitarrer samt en text som inte är annat än uppgiven fylls man med en svärta som på något underligt sätt får en att känna sig verklig. 

“Rädd för allt som tar tid / Leker med fantasin / Likt förbannat/  Tålamod för / En gång är ingenting / Men denna gång var nära, den stod still”
Texten är enkel och etsar sig fast, Anna Levanders röst ger orden djup och lyssnaren rysningar. Fräknarna får alla vardagliga sommarstunder att bli kära minnen. 

Allis Sääsk Berglund

Just Friends (Sunny) – Musiq Soulchild

Frågar ni mig så går sommaren hand i hand med neosoul från Y2K-eran. För mig har det blivit en reflex att spela Just Friends (Sunny) så fort solen tittar fram och väderappen visar tvåsiffrigt. Huden värms av solens strålar, och själen av Musiq Soulchilds otroliga sammansättning.

I låten sjunger han om att vara småkär, samtidigt som han kommit till rätta med tanken av att relationen i fråga kanske bara förblir platonisk. För att citera toppkommentaren under låtens musikvideo: “This man makes the friend zone sound so cool”.  Och cool är minsann ordet som bäst beskriver Just Friends (Sunny). Dess avslappnade och okomplicerade utstrålning etableras redan i de första sekunderna, med ett simpelt beatboxmönster och lekfullt nynnande (som förövrigt är otroligt smittsamt). Att höra den lediga melodin känns som en verklighetsflykt till en plats där den lättsamma stämningen ständigt är närvarande, och i fyra minuter känns livet rätt så bekymmerslöst.

Zejneb Rauf

Losing YouSolange

Föreställ dig en varm söndagskväll i juni strosandes ner för backen med en smältande glass i handen för att ta ditt rutinmässiga kvällsdopp vid bryggan, men för första gången har du ingen vid din sida. Exakt det är vad Losing You är. Trots att låtens text är sorglig och vemodig, är det omöjligt att förbise dess omåttligt somriga och knasiga sken. Solange visar att det går att göra perfekt R&B utan att krångla till det, eller i alla fall endast lagom mycket; hennes lätta och lediga sång ger intrycket av att melodin lika väl kunde nynnats fram under den ensliga promenaden ner till bryggan, men med en produktion som låter lika mycket 80-tal som något som vi aldrig hört förut. Mantrat “Tell me the truth, boy, am I losing you for good?” upprepas, som att Solange har det svårt att få sanningen att sjunka in, och känslan av att en sommar i ensamhet väntar går så djupt in att det faktiskt blir påfrestande. Men förhoppningsvis blir sommaren varm åtminstone, och då kanske nästa tur ner till bryggan känns lättare.

Theo Hafström

Beginner’s LuckMaribou State

Det finns en hel del låtar som kastar tillbaka mig till varma somrar vid havet med bubbel och gifflar på en picknick-filt, men Beginner’s Luck slår alltid till mig på ett annat plan. Skriven och producerad av den brittiska elektroduon Maribou State tillsammans med sång av Holly Walker, fångar Beginner’s Luck för mig dem mest idylliska sommarkvällarna jag hade förra året. Minnen av grillkvällar, Way Out West, open-air-fester och badutflykter i skärgården blir ibland nästa svåra att hantera när de kommer emot mig som en tsunami-våg när den här låten sätts på, framförallt med hänsyn till att årets sommar kommer att sakna en hel del av de roligheter man hade planerat in. Men det innebär inte att man inte kan sätta sig och drömma sig tillbaka till enklare tid.

Donna Lee

Augusti i helvetetHåkan Hellström

Detta är kanske inte så mycket ett tips om “en låt” som det är ett tips om att “bli lite nostalgisk”. Den här låten går ut till alla deppiga, som liksom mig nyligen regredierat till åldern 17 och tycker att doften av syrén bäst ackompanjeras med desperat pop. Musik som tar en tillbaka till en tid när det fortfarande föll Håkan Hellström naturligt att referera till den unge Werther.  

Den här låten är ärlig. För augusti kan kännas lite som ett helvete. Man har glömt det nu i början på sommaren, när det var längesen sist, men i augusti är det lite för varmt och har varit det lite för länge. Man pustar och stånkar på. Man är säkert kär i någon dum man aldrig egentligen fattat tycke för under vinterhalvåret, men sommarens värme gör en helt enkelt omdömeslös. Dessutom, finns det något bättre än att vara lite lagom ledsen en dåsig sommardag? Finns det något bättre än att lyssna på lite svinsomrig pubertal nostalgipop?

Alva Lundin

Let It BurnJazmine Sullivan

Det känns naturligt att jämföra den heta sommaren med gnistorna som tänds från en het romans. Jazmine Sullivan vet precis hur man förmedlar sina känslor för sin partner på ett kraftfullt sätt som nästan tvingar en att sjunga med. Om det är en låt som jag älskar att spela ute på dagsfester medan jag har en somrig drink i handen och solen i ansiktet så är det Let It Burn. Trots att det är näst intill omöjligt att nå samma noter som Jazmine gör, hindrar det inte en från att sjunga med från toppen av sina lungor. Let It Burn är skapad runt en sample från Ready or Not av R&B gruppen After 7 och återspeglar ett upplyftande sound som förbättrar ens humör. Låten var den tredje låten som släpptes från det hyllade albumet Reality Show och toppade listorna, som förväntat!  

Nardos Tekle

Som vanligtDen svenska björnstammen

Från sommarens småkyliga början, genom högvärme och regnskurar – ända ut i sensommarens sista solstrålar. Den svenska björnstammen har blivit en årstidsfaktor i mitt liv, då samtliga av deras fyra album har varit i konstant rullning under de senaste sex somrarna. Som vanligt är en av de många guldklimpar i deras fantastiska samling. Den främsta styrkan hos Den svenska björnstammen är deras textförfattarskap. Som vanligt begrundar teman som bristande minnen, förlorade relationer och missade chanser. Med kraftiga och upplyftande trummor i bakgrunden mynnar detta ut i en allsångskraftig refräng, som är som gjord för att ylas ut över sjön från solvärmda klippor. Se det som melodisk sommarterapi.

Robin Andersson

Tire SwingKimya Dawson

Egentligen skulle vilken låt som helst från soundtracket till Juno ha platsat mer än väl på den här listan. Tire Swing av Kimya Dawson utmärker sig dock – den drygt tre minuter långa låten fångar den ström av tankar och känslor som sommaren, med all sin lediga tid, så ofta ger upphov till. Gitarrer och mjukt klingande pianoslingor vaggar mjukt in lyssnaren, medan Kimya Dawson avslappnat och bekymmerslöst sjunger om sin tillvaro – drömmar om märkliga målningar och enorma gungor, resor och avsked, nostalgiska återblickar och ironiska kommentarer.

Varje sommar sjunker jag ner i valfri sittbar möbel med Tire Swing i hörlurarna, och dras med i Kimya Dawsons berättande. Som ett somrigt stream of consciousness i musikformat.

Daria Spitza

ShowerBecky G

Shower av Becky G är i min mening den ultimata sommarlåten. Äkta bubbelgumspop med romantiska solnedgångsstråkar och en text söt som jordgubbsglass. Becky G, eller Rebbeca Gomez som hon egentligen heter, sjunger i denna eviga banger om att vara fnissigt nykär, så pass att man dansar i spegeln och sjunger i duschen. Bakom hennes röst sprudlar beatet och kroppen fylls av all den bubbliga glädje som hon sjunger om. En låt som inte bara andas kärlek och sommar, utan också nostalgi (2014 hade verkligen sina hits), och vad vore livet utan det? När jag dansar i spegeln och sjunger i duschen så är det till denna låt jag gör det.

Ellen Algren

What Once WasHer’s

Drömmig indiepop, det är sommar för mig. Musik som passar bättre till sommarkvällarna med rosa himlar än till de heta sommardagarna. Med det sagt är det Liverpoolbaserade bandet Her’s låt What Once Was den ultimata, drömmiga indiepoplåten. Den psykedeliska gitarrslingan och den simpla trumrytmen gör att det blir omöjligt att inte gunga med, och sångaren Stephen Fitzpatricks djupa röst lägger sig som en mjuk filt över låten. What Once Was är en låt som förgyller festen som sträcker sig till soluppgången, en låt som får dig att bli kär, och det är en låt som kramar om dig på vägen hem sent på natten. 

Oscar Johansson

Vita små moln – Håkan Hellström

Tanken var att jag skulle försöka att inte skriva om någon av Håkan Hellströms låtar till den här listan för att det kändes alldeles för förutsägbart. Men den mannen har nu under två decennier och hela mina tonår haft ett grepp om det svenska sommarens soundtrack som ingen annan, så det vore helt enkelt inkorrekt att inte inkludera honom. Vita små moln är en riktig pärla från Håkans senaste album Rampljus som innehåller allt klassisk sommarpop á la Hellström ska ha –- där finns drivande trummor, akustisk gitarr, tvärflöjt, trallande körer och fågelsång. Även om det är i ett mycket lugnare och gubbigare format så finns ändå mycket av samma solkyssta bekymmerslöshet och rus där som i hans allra tidigaste hits. Det som verkligen knyter ihop hela låten är Klara Kellers perfekt spröda sång i refrängen, där raderna “Himlen är sweet / Men min sweetheart / Är soft som weed” är perfekta att sjunga med i under sena sommarnätter, strandhänget efter badet eller medan man glider fram på landsvägarna med alla bilrutorna nere.

Fanny Betnér

Luckiest GirlVinsten

Ge mig fem sekunder av den här låten och jag är tretton och olyckligt kär och skäms över mina föräldrar igen. Ge mig tjugo sekunder och den nuvarande tillvaron är bortglömd och den visualiserade ideala sommaren från de tidiga tonåren uppenbarar sig. Portkods signaturlåt är ej att förglömma vid listandet av härliga sommargoingar! Låten är laddad med en OTEROLIG känsla. Att dela in folk i A-barn eller ADHD-barn, att vara någon tanktop-klädd snubbes ”efterrätt”, att vara UNG.

”Give me something tonight, give me something before I die” sjunger Vinsten, och visst kändes det precis så? Ge mig nåt, vad som helst, bara ge mig nåt. Nu! 6:e juli finns serien tillgänglig på SVT Play igen, om nostalgin från tonerna av Luckiest Girl inte är nog.

Stina Meyerson

NightsFrank Ocean

Året var 2016. Frank Ocean hade inte släppt ett album sedan sitt berömda channel ORANGE år 2012, och hans fans hade nästan gett upp hoppet om att någonsin få höra ett längre verk från den mystiske, genreöverskridande artisten igen. Personligen var den sommaren en sommar av hjärtekross, då min dåvarande flickvän skulle flytta till en annan stad och plugga, och jag visste att ett distansförhållande inte var något för mig. Hur töntigt det än må vara, har Frank Oceans musik hjälpt mig hantera mina känslor på ett sätt terapi aldrig kunnat. Jag behövde ett album, och jag behövde det helst igår.

Så kom Blonde ut, och Frank Ocean lyckades överträffa sig själv på ett sätt jag aldrig kunde förutse. Albumet var en vändning från neosoulljudet på channel ORANGE, och mitt i det autobibliografiska verket fanns Nights: en låt som förvrängde tid och rum, vars silvriga gitarrackord hjälpte mig ta mig igenom mitt första riktiga hjärtesorg. Nights var låten om att överleva dagarna, dag för dag och natt för natt, och den gav mig, likt många andra, en tillflykt från vardagen. För mig kommer Nights alltid att vara låten om att kämpa vidare, hitta tröst i sig själv och förlora sig själv i en mästarklass av låtskrivande som bara Frank Ocean kan lyckas med.

Sultan Ahmed

Wasted YearsIron Maiden

Det är sommaren 2011 och jag och min då relativt nyfunna bästa kompis är på Ullevi med varsin förälder, stekta av sommarvärmen.

Sommaren 2013. Min bästa kompis klagar över den värdelösa akustiken.

Sommaren 2014. Jag och min bästa kompis måste genomlida skitmusik vi ännu inte vågar erkänna att vi egentligen gillar, typ Markus Krunegård, hela dagen, innan de börjar spela. Tillbringar natten på ett stengolv i centrala Norrköping.  

Det är sommaren 2016, jag har varken ätit eller sovit ordentligt på flera dagar. Mår illa och kallsvettas hela tågresan till Göteborg. Naiva som vi är tänker jag och min bästa kompis att ”sömnplats löser sig”, så vi har naturligtvis ingenstans att ta vägen efteråt. Klättrar upp på ett skoltak, slocknar där en halvtimme. Har bisarra vanföreställningar och kraftiga ångestattacker hela dagen. Minns inte mycket av själva konserten.

Det är sommaren 2018 och jag har precis blivit dumpad, är inte det minsta taggad på att gå på konsert. Men jag tänker på de visserligen sjukt banala textraderna i Wasted Years: ”So understand / Don’t waste your time always searching for those wasted years / Face up, make your stand / And realize you’re living in the golden years”. Det var exakt vad jag behövde höra just då, hur larvigt det än låter.

Om det är något som genomsyrat min ungdoms somrar är det min bästa kompis och Iron Maiden. Bandet finns knappt för mig under resten av året. Men på sommaren hittar jag alltid tillbaka till dem. Varför? Alla somrar var inte otroliga (jag kollar främst på dig 2016!), men kanske vill jag ju längre bort jag kommer från mina golden years, allt mer försöka återskapa dem. 

Andreas Hörmark

RÄTTELSE: Tidigare stod det att Sibille Attar sjöng på Håkan Hellströms Vita små moln. Detta stämmer inte, och har uppdaterats 19:e juli 2022 med rätt information.


Lyssna på hela listan här: