Bild: Från vänster Johan Tappert, Lisa Meyer (foto: Moa Björnerås), Till dig, varma hälsningar, Malin Erixon & Victor Nyåker.

Uppsala Kortfilmfestival: två snabba med fem regissörer

Måndag den 24:e Oktober gick den 41:a upplagan av Uppsala Kortfilmfestival av stapeln. På Sveriges enda renodlade festival för kortfilm trängs 300 titlar på programmet varje år, så det kan vara knepigt att lista ut vad man ska gå och se. För att förhoppningsvis bidra med lite klarhet har vi pratat med fem regissörer från festivalens svenska tävlingsprogram om deras egna filmer och om deras bästa tips på guldkorn i festivalprogrammet.  


Bild: Malin Erixon

Malin Erixon, Kikaren

Kan du berätta lite kortfattat om din film Kikaren? Varför ska man gå och se den på festivalen? 

Kikaren är min första film som inte uteslutande vänder sig till en vuxen publik. Nytt för mig är också att filmen är helt utan dialog, vilket underlättar om man vill nå en bredare publik.

Handlingen fokuserar på tioåriga Eden som känner sig bortglömd av och osynlig för sina föräldrar, som ofta grälar eller är upptagna med annat. För att fly från bråken och ensamheten har Eden skapat en hemlig plats i trädgården, där hon brukar ligga på en filt och äta kakor. En dag händer något mycket egendomligt – Eden har konstruerat en kikare med hjälp av två tomma toalettpappersrullar, och snart inser Eden att kikaren är magisk. 

Jag hoppas att publiken uppfattar filmens övergripande känslor – ensamhet och övergivenhet – men samtidigt ser ett porträtt av ett barns förmåga att överleva genom fantasi och lek.

Om du har koll på resten av programmet för festivalen, har du någon annan film du rekommenderar? 

– Jag har sett ganska många av filmerna i det svenska programmet. Bland dessa kan jag, av helt olika anledningar, slå ett slag för Agnes Skonare Karlssons Berry Pickers och även Familjeunderhållning av Johanna Ställberg. Sen har jag noterat att det finns många animerade filmer i programmet, och det är ju alltid roligt!


Bild: Till dig, varma hälsningar

Gabriel Gabriel Garble, Till dig, varma hälsningar

Kan du berätta lite kortfattat om din film Till dig, varma hälsningar? Varför ska man gå och se den på festivalen? 

Till dig, varma hälsningar är ett kärleksbrev till allt liv runt omkring mig, mänskligt och icke-mänskligt, förflutet och framtida. På ytan handlar filmen om en pojke som lånar sin vän en armprotes för dagen, men jag skulle vilja uppmuntra alla att se filmen som en meditation, och mindre för handlingen. Filmen visar människor, djur, natur och ting i en helhetligt och symbiotiskt universum av porlande linjer. 

De bästa visningsförhållandena för filmen är på den stora duken och inom det uppslukande ekosystemet av en mörk teater. Filmen har visats på flera internationella filmfestivaler och tack vare Uppsala Kortfilmsfestival kan man äntligen uppleva den i Sverige –om du kommer och glömmer allt du vet om film i nio minuter, garanterar jag dig nio minuter av lugn!

Om du har koll på resten av programmet för festivalen, har du någon annan film du rekommenderar? 

– Jag fick se en mycket kraftfull film på förra månadens Encounters Film Festival, som hette Nazarbazi, regisserad av den iranska regissören Maryam Tafakory. Filmen är ett fängslande poetiskt collage som undersöker censur med ett konstfullt och feministiskt tillvägagångssätt.

Jag rekommenderar också starkt Hotel Kalura av Sophie Koko Gate och Epicenter av Heeyoon Hahm; två helt olika filmer som visar upp bredden av animationsmediet, och vad det kan vara!


Bild: Victor Nyåker

Victor Nyåker, En Cirkel På Två

Kan du berätta lite kortfattat om din film En Cirkel På Två? Varför ska man gå och se den på festivalen? 

– Filmen följer Sonja och Per som träffas för första gången IRL i en gymnastiksal med ambitionen att utforska sidor av sig själva som de inte får utlopp för i vardagen. Du borde gå och se den för att få skratta med i den dråpliga känslan som kan uppstå när två människor vill vara inkännande mot varandra och inte trampa varandra på tårna. Det är också kul att gå på filmpass med kortfilm för du får en sån blandning av intryck och är det någon film i passet en inte gillar så är den snabbt över.

Om du har koll på resten av programmet för festivalen, har du någon annan film du rekommenderar? 

– Oj, jag har inte superkoll men det finns många duktiga filmare representerade på festivalen. Såg Jasmijn Kooijmans film Dansa min docka på Akademin Valands examensfilmvisning i våras, och blev superimponerad av den. Annars tycker jag överlag att en ska passa på att gå och se bra svensk kortfilm. Kortfilmerna vågar oftare ta ut svängarna lite mer än svensk långfilm. 


Bild: Moa Björnerås

Lisa Meyer, Den Längsta Väntan

Kan du berätta lite kortfattat om din film Den Längsta Väntan? Varför ska man gå och se den på festivalen? 

Den längsta väntan följer de 17-åriga jägarna Thelma och Sahlina på några av deras första egna jakter tillsammans, och är en inblick i deras relation och tankar om nuet och framtiden. 

Det är en film som bygger upp mycket stämningar i bild och ljud för att publiken ska få en intim känsla av karaktärerna, därför gör den sig allra bäst på stor duk, i ett nedsläckt rum med omslutande ljudatmosfär. Sen får man ju massa andra fina kortfilmer på köpet i samma pass!

Om du har koll på resten av programmet för festivalen, har du någon annan film du rekommenderar? 

– Jag tänkte låta mig överraskas och försöka ta del av så många filmer som möjligt! Det brukar alltid bidra till en massa inspiration och ge nya infallsvinklar på samtiden.


Bild: Johan Tappert

Johan Tappert, Det Sista Äktenskapet

Kan du berätta lite kortfattat om din film Det Sista Äktenskapet? Varför ska man gå och se den på festivalen? 

– Zombies har tagit över Sverige, eventuellt hela jorden. Ett medelålders par har barrikaderat sig i sin sommarstuga, och lyckas hålla zombies på avstånd tack vare ett elstängsel runt huset. Men nu börjar tiden ta ut sin rätt – inte bara stängslet är på väg att raseras utan även deras relation. Frågan är vad som spricker först? Vill man skratta och samtidigt bli lite lite rädd så är detta en film att se på festivalen. 

Om du har koll på resten av programmet för festivalen, har du någon annan film du rekommenderar? 

– Jag kan verkligen rekommendera Tjejtoan av Angelika Abramovich.


Uppsala Kortfilmfestival tar plats på Reginateatern, Slottsbiografen, Fyrisbiografen och Grand, från 24:e till 30:e oktober. Delar av programmet går också att se online via festivalens play-tjänst.