Kyle MacLachlan som FBI-agenten Dale Cooper i Twin Peaks

Twin Peaks 34 år senare – Därför är salongen fortfarande fullsatt

Filmen Twin Peaks: Fire Walk With Me (1992), är en prequel till den nu kultförklarade tv-serien Twin Peaks, vars två första säsonger sändes 1990-1991 (som 2017 följdes upp av en tredje säsong, Twin Peaks: The Return). Filmen skildrar de händelser som leder fram till seriens start. Vi introduceras till mordet på Teresa Banks, som dog ett år innan seriens händelser tar vid, och får även följa Laura Palmers (Sheryl Lee) sista tid i livet. Laura Palmer är alltså hon vars mord blir startskottet för tv-seriens handling.

När filmen kom 1992, ett år efter att serien avslutats, blev den något av en flopp. Och jag kan förstå varför. Filmen är mycket mörkare och överlag ännu mer surrealistisk – så packad full av symbolik att man är osäker på om skaparna (David Lynch och Mark Frost) ens vill att publiken ska förstå. Det mörker som dominerar i filmen var bara ett tema av många i serien Twin Peaks, där det obscena och obehagliga blandades friskt med säregna karaktärer. I seriens fokus står den stelt charmiga FBI-agenten Dale Cooper (Kyle MacLachlan), men till lika stor del de många originalen som befolkar den till synes slumrande staden Twin Peaks. The Log Lady som i stickade koftor moderligt bär runt på ett vedträ, den räddhågsna sheriffen Andy med Tintinfrisyr, någon tråkig tonåring på motorcykel som ingen tycker om, och school tjejen Audrey Horne (Sherilyn Fenn) som i gulliga skotskrutiga kjolar, med förförisk röst och dålig attityd, revolterar mot allt och inget. De högt sjungande norrmännen. Psykologen med olika färger på glaset i sina glasögon. Den kokainberoende stjärnan i high school fotbollslaget. Persongalleriet i serien är stort.

Catherine E. Coulson som the Log Lady i Twin Peaks

Och kanske är detta varför filmen floppade. Med tiden har den dock fått revansch. I och med fenomenet Twin Peaks Day, som sker varje år den 24 februari, har biografen Spegeln i Malmö specialvisningar av bland annat den klassiska Lynch-filmen Mulholland Drive samt Twin Peaks: Fire Walk With Me. Biografen är smyckad med ikoniska citat ur serien skrivna på varje spegel på toaletterna och det finns en specialdrink döpt till just Fire Walk With Me.

En anledning till dess popularitet är det faktum att Twin Peaks har lika många karaktärer och teman som den har fans, alltså fans som är fans av vitt skilda anledningar. Nedan har jag försökt identifiera huvudtyperna av dessa fans för att också fatta vad det egentligen är som pågår i den, enligt mig briljanta, Twin Peaks: Fire Walk With Me. 


Estetikälskaren

Detta fan hade 2012 en tumblr dedikerad till stiliserade bilder av en kopp kaffe och körsbärspaj, självklart med tillhörande citat ur serien. När året nu blivit 2024 är denna person fortfarande lika mån om estetik, både seriens och sin egen.

ÄLSKAR i Fire Walk With Me: de snygga kjolarna. I övrigt hatar denna personlighetstyp bristen på gemytlig gillestuga-look och är djupt besviken på att Audrey Horne inte är med och att den drömmiga Dale Cooper bara är med i en scen eller två – de båda ser ju så bra ut…

Sherilyn Fenn som Audrey Horne i Twin Peaks

Den ondsketörstande

För denna person är det absolut bästa när det blir konstigt och mörkt. Denna person är uttråkad under allt som känns puttinuttigt i serien. Håll utkik efter den som endast ler när de flesta andra vill blunda.

ÄLSKAR i Fire Walk With Me: dekadensen och förfallet i Laura Palmers liv medan hon och vi inser vem det är som kommer bli hennes mördare. Detta är kattmynta för denna typ av fan som dras till det mörkaste och smutsigaste.

Mystikern

Denna fantyp tänker mycket på Tibet. Till skillnad från den som älskar när det blir riktigt mörkt så är det inte mörkret utan det mystiska och utomvärldsliga som attraherar. Denna person har eventuellt tatuerat in det klassiska citatet “the owls are not what they seem” och har definitivt en mandala någonstans på kroppen.

ÄLSKAR i Fire Walk With Me: Den första delen där vi följer FBI-utredningen av ett tidigare mord, briefing av fallet sker genom en kvinna i rött som genom dans skickar meddelanden till FBI-agenterna, och som en bonus dyker David Bowie upp från den andra sidan (om det nu var där han var).

Kyle MacLachlan, David Bowie och Miguel Ferrer i Twin Peaks: Fire Walk With Me

Analytikern

Till skillnad från estetikälskaren och den som älskar när det blir flippigt är det inte outfits eller konstiga, skrikande norrmän som attraherar analytikern. Istället är det viktiga att lägga pusslet – som att varje scen är en gåta med ett tydligt svar, en gåta som måste lösas. Söker du en analytiker finns de att hitta i kommentatorsfältet på över fyra timmar långa youtubeklipp som kommer “förändra allt du vet om Twin Peaks för alltid”.

ÄLSKAR i Fire Walk With Me: Att få känna sig överlägsen i biosalongen med vetskapen om att ingen annan förstår vad filmen egentligen betyder.


Gemensamt är att dessa olika typer av fans dyker upp på Spegeln, denna 24 februari, 34 år efter att Twin Peaks sändes för första gången.

Oavsett vad seriens grundare David Lynch och Mark Frost ville skapa har de producerat en hylla med smågodis, något där de flesta kan hitta just sin favorit. Som så ofta med en filmversion av en serie är det lite svårare att hitta guldklimparna men uppenbarligen finns de där, något den fullsatta biosalongen vittnar om.

Själv älskar jag när det blir mörkt och är den som dyker upp med en tatuering av WOW BOB WOW, som en kompis karvade in för en swish som en hyllning till ja… Bob. Han som är en ultimat manifestering av ondska i Twin Peaks-universumet. Älskas av analytikern, den ondsketörstande, mystikern och estetikälskaren (han är gåtfull, ond, fylld av symbolik och bär double denim).

Frank Silva som Bob i Twin Peaks

Väl i salongen känner jag igen mina likar. En och annan mystiker. Någon i sexig tweed-kostym som uppenbarligen älskar Audrey Horne. En 40-årig man som närsomhelst skulle kunna dra fram papper och penna för att jämföra anteckningar. Oavsett var lockelsen finns så lockar den. En film som många kanske trodde skulle förklara vad som hände tiden innan Laura Palmers död men som snarare, med ledtrådar, symbolik och tungt soundtrack leder publiken längre och längre in i en förvirrande labyrint. I labyrintens mitt finns slutet av filmen och början på serien. Laura Palmer, död, inlindad i plast och FBI-agenten Dale Cooper som den 24 februari kör in i den lilla staden Twin Peaks.