Therese Lindgren lägger ned sin kanal – med den dör vanlisen

Efter ett decennium, en miljon prenumeranter och 1331 videor lägger Therese Lindgren ned sin Youtubekanal. “‘Sminktips för dig som också är ful’ är kanske det folkligaste som gått att streama” skriver Lovis Bratt Deland. 

Jag säger inte att det inte var dags – på senare år har Therese Lindgren, 36, snarare än influencer figurerat som meme. Inte minst förra veckan, då hon blev jourhem till en kackerlacka. Men att en av Sveriges Youtubepionjärer, först i landet med att nå en miljon prenumeranter, lägger ned kanalen är ändå början på slutet av en era. 

Therese Lindgren har själv vid upprepade tillfällen frågat sina följare hur det kommer sig att de bara vill se vloggar: “Jag är ju bara hemma” skojar Youtubern. Det spelar ingen roll om hon bara äter svart mat i ett dygn, sminkar sig i tio timmar i sträck eller öppnar alla adventskalendrar med sexleksaker. I kommentarsfältet ber följarna ändå om fler vloggar. Allra helst i stil med 2015/2016, då hon var nydumpad och knappt lämnade lägenheten till följd av sin grava panikångest. 

Att glo på när Therese Lindgren tvättar i dubbel hastighet är samma medicin, eller kanske knark, för själen som de ständigt aktuella 90-talsserierna

Att glo på när Therese Lindgren tvättar i dubbel hastighet är samma medicin, eller kanske knark, för själen som de ständigt aktuella 90-talsserierna. Trots att det i vissa fall gått 30 år är det fortfarande Vänner, Seinfeld eller lite färskare The office streamingtjänsterna bråkar om. Under pandemin var Vänner HBO:s mest streamade serie. Hur kommer det sig att vi inte går vidare? Den frågan ställde sig Richard Godwin i The Guardian redan för ett par år sedan. Ett av svaren är att det helt enkelt inte produceras den sortens drama eller sitcoms längre.

Med en snabb titt på tablån kan man konstatera att moderna seriesatsningar inte längre utgår från relaterbarhet, utan motsatsen. Om det inte är kungligheter som i The Crown, eller mediaeliten som i Succession, eller en världsstjärna som i The Idol är alla alldeles för snygga. Eller kända. Om inte båda – Lily-Rose Depp bär The Idol på sina gener. 

Att se på skönhet med dollartecken för ögonen är inget nytt

I musikalvärlden pratar man om ”triple threat”– någon som både kan sjunga, dansa och spela teater. Plussa en stor följarskara på sociala medier och ett modellutseende så har du vad som krävs för att bli castad i en tevesatsning i dag. Det är faktiskt en skillnad från 90-talet, då skådespelare var en egen profession. Till och med i SVT:s storsatsning Historien om Sverige är grottmänniskorna smutsiga in the dirty way

Att se på skönhet med dollartecken för ögonen är inget nytt. Både supermodellerna, heroin chic och Baywatch hade sin storhetstid samtidigt som Vänner sändes. De sistnämnda figurerade till och med i samma universum – rumskamraterna Chandler och Joey bänkade sig framför Pamela Andersson i röd baddräkt, ungefär lika storögda som jag blir av Lily-Rose Depp. Liknande exempel på vi- och dom-tänk gentemot pretty previlege finns i Sex and the city. Huvudpersonerna hatar på Mr. Bigs nya tjej, som är yngre, slätare och har längre ben. Modellbenen återkommer som hatobjekt även i Bridget Jones. 

I stället blir vi gaslightade av en rollista med modeller som ska spela som om pretty privilege är en konspirationsteori

Till skillnad från då produceras alltså inga nya Vänner, Sex and the city eller Bridget Jones längre. I stället blir vi gaslightade av en rollista med modeller som ska spela som om pretty privilege är en konspirationsteori. Föreställ dig en högstadieklass där till och med nörden är en tia med tandställning. Där har du Euphoria.

Vårt sabbade självförtroende tar oss om inte till en skönhetsklinik så till Therese Lindgren som efter tio år fortfarande sminkar sig. “Sminktips för dig som också är ful” är kanske det folkligaste som gått att streama på fem år. Men nu slutar hon. Härmed är vanlisen att betrakta som utrotningshotad.