Bild: Jonathan Glazer under sitt tacktal på årets Oscarsgala

Reaktionerna på Jonathan Glazers Oscarstal visar att antisemitismen finns överallt

Antisemitism lurar bakom varje hörn. Om det är något som bevisar att den existerar i kretsar där den inte påstås finnas, så är det reaktionerna på Jonathan Glazers tacktal på årets Oscarsgala. 


Jonathan Glazer är en judisk regissör från Storbritannien, och skaparen av Oscarsvinnande filmen The Zone of Interest. Det är en film om en nazistfamilj under Förintelsen som bor precis bredvid koncentrationslägret i Auschwitz. Den visar hur de lever sina idylliska vardagsliv, samtidigt som de hör hur judiska fångar skriker och skjuts till döds av nazister, bara några meter bort. Den belyser ondskans banalitet och hur avhumaniseringen av en annan människa gör det lättare att ignorera, och även bidra till, dennes lidande och död. Filmen har hyllats av ingen mindre än Steven Spielberg, som kallar den för “den bästa filmen om Förintelsen sedan min” (Schindler’s List). 

The Zone of Interest vann en Academy Award för bästa utländska film, och i sitt vinnartal valde Glazer att belysa faran i att avhumanisera andra människor – ett tema som The Zone of Interest grundar sig i:

“All our choices were made to reflect and confront us in the present – not to say, ‘Look what they did then’, rather, ‘Look what we do now’. Our film shows where dehumanization leads, at its worst. It shaped all of our past and present”, säger han i sitt tal och fortsätter sedan:

“Right now we stand here as men who refute their Jewishness and the Holocaust being hijacked by an occupation, which has led to conflict for so many innocent people. Whether the victims of October the 7th in Israel, or the ongoing attack on Gaza, all the victims of this dehumanization. How do we resist?”

Man kan tänka sig att hans vädjan om att inte avhumanisera en annan människa ändå borde slå an något hos de flesta. Och det finns många som står bakom hans tal — inte minst israeliska organisationen Breaking the Silence, bestående av före detta israeliska soldater som numera är kritiska till staten och armén. Men hans tal har också fått utstå hård kritik, något som i detta heta debattklimat är väntat. Kritiken kommer till stor del från judiskt håll, där många är upprörda över hans ordval, över att han inte sade något om de gisslan som Hamas tillfångatagit, att han inte talade om den ökade antisemitismen och förnekandet av Förintelsen, och att han som jude ur deras perspektiv till synes inte verkar stå bakom Israels rätt till självförsvar. Ett öppet brev där man fördömer Glazers tal har redan fått över 450 signaturer från judiska regissörer, skådespelare och producenter i Hollywood. I brevet har man pekat ut hans jämförelse mellan Förintelsen och Israels krig mot Hamas i Gaza som avskyvärd. I brevet står följande:

“We refute our Jewishness being hijacked for the purpose of drawing a moral equivalence between a Nazi regime that sought to exterminate a race of people, and an Israeli nation that seeks to avert its own extermination”

Kritikerna har rätt att uttrycka sin besvikelse, och deras röster är viktiga i den här frågan. Något som de också har tryckt extra mycket på är att inga ord sades i sympati för de kidnappade, vilket de anser är problematiskt – framförallt med tanke på att en av Hamas gisslan som nu har frisläppts, Mia Schem, satt i Oscarsgalans publik. 

Det som de flesta har hakat upp sig på är frasen: “Right now we stand here as men who refute their Jewishness”. Utan de resterande orden i meningen får detta en helt annan innebörd än den som är avsedd. Och detta är något som, skrämmande nog, avsiktligt har kapats av pro-israeliska antisemiter som nu översvämmat kommentarerna i inlägg på sociala medier relaterade till Glazers tal:

“Kapo!” 
“Kapo vibes”
“Självhatande jude!”
“Dessvärre har Amerika många självhatande judar” 
“Alla judar är inte goda”

Dessa är bara ett fåtal av de antisemitiska kommentarerna under olika nyhetsinlägg om Glazers tal och filmens Oscarsvinst. BBC och Rotten Tomatoes har redan tagit bort sina inlägg på sociala medier, troligtvis på grund av ett inflöde av negativa kommentarer. Rotten Tomatoes har även tagit bort inlägget som meddelade att The Zone of Interest hade kammat hem priset för bästa utländska film.

“Extremisternas och rasisternas kommentarer visar att de tar Glazers ord ur sin kontext och omvandlar dem till ett vapen för antisemitism”

Nog är det onödigt att slösa energi på sådana människor som bara vill hetsa. Men när hetsen börjar sprida sig som en löpeld på sociala medier, då är det ett problem. Extremisternas och rasisternas kommentarer visar att de tar Glazers ord ur sin kontext och omvandlar dem till ett vapen för antisemitism – förklätt i deras påstådda anti-antisemitism, som de rättfärdigar genom sitt stöd till Israel. Men tyvärr är detta ännu ett bevis på att antisemitism finns bakom varje hörn. Att avsiktligt inte låta en jude tala till punkt, att avhumanisera personen genom att kalla den för “kapo” (ett nedvärderande ord för judiska fångar i koncentrationsläger som tvingades samarbeta med nazisterna) och att säga att “alla judar är inte goda”  –  ja, om detta inte är antisemetism, då har nog avhumaniserandets infektion redan spridit sig. Det är därför dags att identifiera detta, innan det sprids ännu mer.

Debattklimatet kring Israel-Palestina är fruktansvärt hårt. Det har kapats av ilskna extremister från båda sidor, många utan någon koppling till kriget och landet, som mer än gärna använder ett avhumaniserande språk mot någon som uttrycker en åsikt som de inte håller med om. Den gemensamma grund man kunde stå på, om än vingligt, finns snart inte kvar i detta debattklimat.

Jag som skribent skriver inte denna text för att uttrycka mina åsikter om Glazers tal, eller ta ställning mellan Israel och Palestina – trots att jag, till skillnad från många svenskar och amerikaner som högljutt och impulsivt lägger sig i debatten, faktiskt är från Israel. Jag är inte heller här för att säga att man inte bör ha en åsikt om Glazers uttalande. Återigen handlar det inte om att upprördheten saknar befogenhet, eller att den har uttryckts på ett mycket ociviliserat sätt. Nej, Israel-Hamas-kriget åsido handlar det om att en jude ska kunna uttrycka sig fritt, utan att behöva utsättas för antisemitism. Och att ingen av oss är immun mot att avhumanisera en annan människa. Avhumanisering sker när vi är som argast och därmed benägna att blint svälja destruktiv, vinklad och falsk information som fyller på vårt hat.

Ja, jag är medveten om buandet och motståndet som funnits i pro-Palestinarörelser när någon uttalat fördömer Hamas. Jag är medveten om de antisemitiska slagorden som också uppkommit där. Men att säga att det endast finns där, speciellt efter reaktionerna på Glazers tal, är missvisande. Självrannsakan sker innan man pekar finger. Att därför pracka på ens whataboutism visar bara att man faktiskt bryr sig mindre om att motarbeta antisemitism och mer om att upprätthålla en hatisk och hätsk diskurs. Hat kommer alltid att vara hat, extremism kommer alltid att vara extremism och antisemtism är antisemitism. Oavsett vilken sida det kommer ifrån.

The Zone of Interest handlar, enligt Glazer, om vad avhumanisering leder till när den är som värst. Låt oss därför inte ge näring till den ilska som kan låta det gå för långt.