fbpx
Bild: Legally Blonde

The Legally Blonde legacy – Varför Elle Woods fortfarande är en stjärna

Det har nu gått hela tjugo år sedan Elle Woods bestämde sig för att vandra in på Harvard Law School iklädd en helrosa klädsel för att vinna tillbaka sitt ex, och därmed levererade fantastiska stunder såsom the Bend and snap. Tjugo år, och filmen inspirerar fortfarande kvinnor världen över att komma över sina ex och leva livet för sin egen skull. 

Så vad är det med Legally Blonde som har gjort att så många av oss fortfarande slänger plugget åt sidan och tar fram chipsskålen så fort filmen visas på TV? Vad är det med Elle Woods, en av de till synes minst relaterbara karaktärerna som film och TV någonsin producerat, som får oss att förstå oss själva genom henne?

Ett svar på frågan kan vara att medan det är få av oss som kan relatera till Elles miljonärslivsstil, hennes konstant rosa klädesplagg, och hur hon kunde helt plötsligt välja att gå på Harvard och sedan säga “What, like it’s hard?”, så är det just det att människor runt om henne ifrågasätter att det är något hon skulle kunna göra som många av oss känner igen. På utsidan, och till stor del på insidan också för den delen, är Elle en stereotypisk Barbie-karaktär som vi genom livet har lärt oss inte har något att bidra med. Elle har sedan 2001 lärt oss att stereotyperna och de förutfattade meningarna som andra har om oss inte har makten att stoppa oss.


Låter trevligt, eller hur? Även om världen som Legally Blonde utspelar sig i inte är en värld som de flesta av oss någonsin kommer komma nära, så kan vi alltid uppskatta hur en film gjord för 20 år sedan fortfarande inspirerar unga kvinnor till att omfamna sig själva, genom att göra Elle Woods till en hyper-feminin stereotyp som trots det lyckas peka långfingret åt männen som underskattade henne, vinna en mordrättegång med sina specifika kunskaper om hårvård, och vända ryggen åt sitt sliskiga ex. Filmen låter en kvinna vara klassiskt feminin utan att vara svag, annorlunda utan att behöva ändra på sig, och en bad-ass bitch utan att skada någon. Om det är något jag skulle vilja att mina hypotetiska barnbarn skulle lära sig, så är det precis det. Så jag hoppas i alla fall att Legally Blondes arv lever vidare till kommande generationer, om än bara för att få mig att lägga ner skolböckerna  och sedan känna mig tre gånger mer motiverad att plocka upp dem igen när jag ser Elle Woods, som den stjärna hon är, avsluta sin utbildning top of her class.

Text: Frida Mård
Frida är 21 år och bor i Uppsala.

//

The Legally Blonde legacy