fbpx
Från vänster: BELL (foto: Jonathan Perlmann), Jacco (foto: Pontus Esse Carmback), Riga Tiger (foto: Thom Estifanos), Johannes Räihä (foto: Per Larsson), Elise Elvira (foto: Jennifer Söder), Bobby Blaque (foto: Oskar Sjöström)

Sommartempen del 2 – vad lyssnar artisterna på i sommar?

Andra rundan av sommartempen kommer här! Vad tycker BELL om sommarplågan Dance Monkey? Vilket musikrelaterade sommarminne förändrade Johannes Räihäs liv för alltid? Och vilken är Elise Elviras självklara sommarbanger 2022? KULT har återigen tagit tempen på artisterna och musiken som kommer sätta prägel på just deras sommar 2022.

Här kommer…

Foto: Jonathan Perlmann

BELL

Vad ska du lyssna på i sommar?
Daniela Rathana, Ros och Casper the Ghost

Vilket är ditt främsta musikrelaterade sommarminne?
– Har många, men ett starkt är Coldplay på Ullevi 2017. Det var en perfekt sommarkväll.

Vilken är din värsta och bästa sommarplåga?
– Den värsta är helt klart Dance Monkey, min bästa i år är FAKKA UR.

Vilken tror du kommer bli din sommarbanger 2022?
– Min senast släppta singel MISSFÖRSTÅTT.


Foto: Oskar Sjöström

Bobby Blaque

Vad kommer du lyssna på i sommar?
– I sommar lyssnar jag på hyperpop/rage, främst Jeleel! Han gör sjuka grejer just nu, melodierna han lägger är inget jag hört någon göra på det sättet förut!

Vilket är ditt främsta musikrelaterade sommarminne?
– När jag stod längst fram på G-Eazy på Way Out West 2017, det ösregnade, förstörde mina skor, jag var helt dyngsur, ovärt deluxe haha!

Vilken är din värsta och bästa sommarplåga?
– Jag lyssnar ju så sällan på radio, där brukar sommarplågan oftast hamna och spelas 24/7, men värsta var väl Dance Monkey med Tones and I och bästa är nog Fuck Love med Trippie Redd och XXXTENTACION.

Vilken tror du kommer bli din mest spelade låt i sommar?
LIFETIME, SPACESHIP eller FUTURISM, men om jag måste välja en så tror jag på LIFETIME.

Vilken musikupplevelse ser du mest fram emot i sommar?
– Jag ser mest fram emot att själv stå på scen faktiskt, Way Out West är dock jävligt roligt, där kommer jag definitivt vara, utöver det hade jag gärna catchat Kendrick när han dyker upp i Europa!


Foto: Jennifer Söder

Elise Elvira

Vad ska du lyssna på i sommar? 
– Jag är sugen på att upptäcka mycket ny musik i sommar! Jag tenderar att endast lyssna på mina favorit-plattor om och om igen… Vilka är Lianne La Havas, Blonde och Circles. Någon som jag älskar just nu är Remi Wolf som släpper nytt hela tiden känns det som! 

Vilka är ditt främsta musikrelaterade sommarminnen?
– Jag kommer att tänka på första gången jag upptäckte en ny artist på festival. Jag såg en artist som heter Selah Sue på Rock en seine i Paris och efter det är festivaler det bästa jag vet. Det är så fett att upptäcka en ny artist när de kör sin musik live, det ger ett helt annat liv till den inspelade musiken.  

Vilken är din värsta och bästa sommarplåga?  – Felix Jaehns remix på Cheerleader måste vara den värsta för mig… Haha, jag kommer ihåg att jag inte kunde förstå hur folk ville lyssna på den men den var ändå ÖVERALLT. Det finns många bra sommarplågor… Av någon anledning kommer jag att tänka på The Ketchup Song av Las Ketchup haha. Jag fick en högtalare i ett happy meal på McDonald’s som spelade endast den låten och jag kommer ihåg att jag gick runt med den en hel sommar och dansade den ikoniska dansen med mina syskon. 

Vilken tror du kommer bli din mest spelade låt i sommar?
–  Hittills har jag hunnit skapa mest minnen till As It Was av Harry Styles så den känns faktiskt redan som årets sommarlåt för mig!

Vilken musikupplevelse ser du mest fram emot i sommar? – Jag ska planerar att gå på både Lollapalooza och Way Out West i sommar och det ska bli helt fantastiskt. Jag älskar verkligen festivaler och är överlycklig över att det är möjligt igen. Jag ska även släppa mer musik i slutet av sommaren vilket ska bli så kul och jag hoppas att få spela det live!


Foto: Pontus Carmback

JACCO

Vad ska du lyssna på i sommar?
– Allt från Frankrike! Allt nytt från geniet Stromae och även Bob Marley. På morgonen afrobeat, och överlag bara mycket av min egna musik så låtarna sitter i för turnén.

Vilket är ditt främsta musikrelaterade sommarminne?
– När vi tog publikrekord för vår scen på Peace and Love, och första Emmaboda-spelningen!

Vilken är din värsta och bästa sommarplåga?
– Min bästa måste vara vår betong, trots att den är gammal spelas den än. Den värsta är svår, men måste nog säga uglyligan som vi gjorde med Labyrint, kanske för jag trodde fett mycket  på den men den slog inte riktigt som jag trodde. Så på gott och ont är den värst.

Vilken tror du kommer bli din sommarbanger 2022?
– Det är garanterat Kärlek, vilket är en låt som inte släppts än men som jag tror kommer hinna släppas innan sommaren är över. 

Vilken musikupplevelse ser du mest fram emot i sommar?
– Mitt första gig som soloartist, som verkar landa på Mosebacke den 31a augusti! Där kommer jag spela på samma scen som Tingsek, OM jag får till bandet jag försöker sätta ihop (vilket jag kommer).


Foto: Per Larsson

Johannes Räihä

Vad kommer du lyssna på i sommar?
– Busrockarn Fille Grogg. Han släpper sin debut dagen innan midsommar sägs det. Fyra låtar om snus och sprit, typ. Burdus poesi. Som en galen blandning av två svenska kultfigurer: Eddie Meduza och Peter LeMarc

Vilket är ditt främsta musikrelaterade sommarminne? – Nu är jag kanske en störig narcissist. Men jag måste svara mitt första gig, 2017 på Pustervik. Den kvällen delade upp mitt liv i ett ”före” och ett ”efter”. Jag tycker fortfarande det känns oerhört skevt att jag håller på med musik.

Vilken är din värsta och bästa sommarplåga?
– Jag är så dålig på att lyssna på radio. Förlåt. Det har alltid känt som jag står utanför och tittar in när det gäller den musiksfären. Men jag minns att jag gillade Black Ingvars och Hjalle & Heavy som barn, de kanske hade en sommarplåga? I så fall svarar jag den på både värst och bäst.

Vilken tror du kommer bli din sommarbanger 2022? – Två lite semi-nepotistiska tips: Ludwig Harts hela platta Paloma. Riktigt bra jävla bilåkarmusik. Plus min systers debutsingel Dumheter

Vilken musikupplevelse ser du mest fram emot i sommar? – Det blir en walk down memory lane. Dels ska jag spela samma kväll som Marit Bergman och Tangerin i Örebro den 13 augusti. Sen tillsammans med Frida Hyvönen och Slowgold i Uppsala 3 september på Parksnäckan. Det där är ju musik jag lyssnade på långt innan jag själv lärde mig att ta ett ackord, så det känns jävligt märkligt och fint på samma gång.


Foto: Thom Estifanos

Riga Tiger

Vad ska ni lyssna på i sommar?
– Oj, svåra frågor direkt. I bilen när vi åker på våra stora Europaturnéer och så, brukar vi dunka allt från [ingenting] till Whitney Houston varvat med Jackson Browns These Days på lite olika repeat-intervaller, och våra rutiner trogna kommer vi sannolikt göra exakt det där i sommar också. Bortsett från det har vi i och för sig gjort en löjligt svängig spellista som är tänkt att agera proddinspiration för vår nästa skiva som vi ska börja spela in i juli, vilken bland annat innehåller Ornella Vanoni och hennes Ti Voglio som en liten hint om vartåt det barkar.

Vilken är er värsta och bästa sommarplåga?
– Det känns som att hela, eller i alla fall halva grejen med en sommarplåga, är att den ligger och trycker på gränsen. Vilket i sin tur gör att den bästa konstant riskerar att tippa över och bli den värsta. Genom åren har man ju ändå tagit sig igenom allt från typ Sommar och Sol med Markoolio, Glassigt med Mange Schmidt, The Ketchup Song med Las Ketchup och så vidare, sånt som verkligen får en att känna att nu är det sommar, men som samtidigt ligger på gränsen och nästintill tvingar fram en önskan om att sommaren snart är slut.

Vilken tror ni kommer bli er sommarbanger 2022?
– Det beror nog lite på vädret. I vanliga fall är vi ju svaga för indien och svenskpopen, sånt som limmar rätt bra med prognoser om solglimtar, växlande molnighet, mest mulet, lokala regnskurar, skyfall osv, inga överraskningar där. Om vi nu ska hålla oss inom ramen för väderbaserade bangerval, eller snarare önskningar kanske, krävs det nog lite av en imaginär trip till norra Mexiko eller södra Kalifornien, så man känner att solen verkligen bränner på nässkinnet. Och istället för att svalka med lite is och vatten tar man sig en kondensbeklädd Desperados, två tacos med frijoles rancheros och en hutt Mescal på det. Så sitter man där i dammet längs med vägkanten och brottas med tanken på hur det skulle vara att krama en kaktus. I den världen bortom realismpopen, i sin stundtals behövliga lilla verklighetsflykt, finns det en stor risk att den slöa enkelheten hos den inte så bangerkompatibla I Love My Dog med Mapache kommer ta hem det som årets sommarbanger.

Vilken musikupplevelse ser ni mest fram emot i sommar?  – Det ska bli sjukt kul att gå in i studion och börja bygga på en ny skiva. Vi har massa nya låtar som ska spelas in och det är alltid spännande att se vilken form dom tar. Vi ska också åka på lite roadtrip till Vilhelmina och spela på Midnight Light Festivalen den 9:e juli, och lite senare i sommar den 20:e augusti kör vi ett festivalgig på Vinterviken Sunset Sessions i Stockholm vilket vi ser sjukt mycket fram emot. Vi är galet taggade på att spela live igen och hoppas starkt på att få träffa en och annan bejbi tajger som sjunger med framför scenen. Om det är något som får allas våra hjärtan att slå volter i harmoni likt någon slags euforisk Melodifestivalen-koreografi, så är det ju förstås det. 

/

Sommartempen del 2 – vad lyssnar artisterna på i sommar?