fbpx

EU DRILLAS

Skengdo x AM

8

För inte alls länge sedan förlorade Labour parlamentsvalet till Tories i Storbritannien, och det innebar att Brexitfarsen äntligen skulle lida mot sitt slut. Sedan dess har utträdesavtalet signerats av Boris Johnson, och nu är det inte långt kvar tills Storbritannien inte längre kan räknas som ett EU-land. Det är att ju beklaga — Storbritanniens inflytande på den europeiska hiphopscenen är väldigt stort (det finns så mycket annat som går att beklaga med Brexit, men nu recenserar vi musik). Flera av de inhemska, europeiska hiphopstilarna har sina rötter i ön väster om fastlandet, och en av de som spridit sig som en löpeld genom Europa (och även nått USA) är drill — rå rap som har fått medieklassen i framförallt England att förfäras över dess brutala våldsskildringar.

Från Storbritannien har drill lyckats nå Amsterdam, Stockholm och Berlin, och Skengdo och AM, två av drillens främsta rappare, har tagit sig runt i Europa för att på egen hand uppleva hur utvecklingen har sett ut i dessa europeiska huvudstäder. EU DRILLAS är resultatet av samarbete mellan duon och de hetaste drillartisterna i respektive land och scen som de inkluderat i projektet. Det är som en tågluff som gjorts möjlig tack vare de öppna gränserna mellan Schengenländerna, och dess tre stopp är, som ovan nämnt, Amsterdam, Stockholm, och Berlin. Artister från varje land har fått gästa Skengdo och AM på låtarna, och från Sverige medverkar fyra A-rappakter: Dani M, Elias Abbas, K27 och Robbz x Brookz.

Tematiken på låtarna är ungefär densamma som brukar höras på mainstreamdrill idag — en blandning av skildringar av kriminalitet till skryt och skrävel och allt däremellan. En överväldigande majoritet av spåren på albumet är, tja, drillåtar, minus Dirty 30 som är en traplåt där Elias Abbas gör ett strålande jobb på refrängen, och Gucci Man, en svängig hyphylåt i 98 BPM. Även för ett öra som inte förstår vad de tyska och holländska artisterna säger på sina verser så märks att deras flows, vocals och deliverys sitter som ett smack — Casars skrikrefräng på Brixton to Berlin är albumets absoluta höjdpunkt, till exempel. 

Som bäst är drillmusik aggressiv, kompromisslös och smutsig, och på EU DRILLAS representeras bland det bästa som musikgenren har att erbjuda. Inte en enda låt på albumet är dålig — eller ens bara okej, för den delen. Albumets speltid på 25 minuter gör att kvalitetssäkringsarbetet inte blir för stort, och det nyttjar Skengdo x AM till sin fördel.

Genom EU DRILLAS offentliggör Skengdo x AM att drill numera är ett fenomen som inte kan rymmas inom gränserna för ett ynka kungarike. Storbritannien har precis slagit fast att de vill vända sig inåt, och som revolt beslutar Skengdo x AM att de vill ut i kontinenten för att lyfta fram det som de har gemensamt med andra européer i socioekonomiskt utsatta områden — drill. Även om aktörerna på EU DRILLAS inte delar samma språk så har drillmusiken lyckats bli en gemensam nämnare mellan dem, och det syns tydligt på hur gediget och sammanhållet albumet är trots språkskillnaderna.

/

EU DRILLAS – Skengdo x AM