Ester Claesson, Åke Arvidsson, Johanna Lazcano och Samuel Fröler i Vi gjorde vårt bästa

Foto: Viktor Kjellberg

Roadtrip och cancel culture i Vi gjorde vårt bästa på Playhouse Teater

Vi gjorde vårt bästa är en komisk familjetragedi om livets förändringar, förlåtelse och dagens cancel culture. Skriven av den unge amerikanen Emily Feldman har denna moderna pjäs nu flyttat in hos Playhouse Teater för att hänföra oss även här i Sverige. När livet inte går som man tänkt är det bara att göra sitt bästa och hoppas att allt blir bra, men Feldman visar oss att ibland kommer det inte att vara tillräckligt. 

Ella, som spelas av Ester Claesson, är 36 år gammal och bor i Kalifornien. Hon jobbar som yogainstruktör och har skrivit en barnbok om att ge upp på sina drömmar. Efter att familjens hund dör åker Ella och hennes pappa Lou, spelad av Samuel Fröler, genom USA för att hämta en ny hittehund. Ella som först är tveksam men efter att den otrevliga mamman Peg, spelad av Gunilla Orvelius, berättar hur ledsen pappan är efter hundens död, har Ella inte något annat val än att åka. Samtidigt har Peg ljugit för Lou och sagt att Ella har ett viktigt möte med en bokförläggare i New York, i hopp om att få Lou på bättre humör. Vi ser Ella och Lous relation växa sig starkare och hur de kommer närmare varandra under resans gång. Tillslut inser dock Ella att det inte bara är sorgen över hunden som tynger hennes pappa. Han som alltid varit framgångsrik och haft hundratals kontakter kan nu inte ens få ett jobb. Efter att ha pratat med Lous bästa kompis Marc, spelad av Åke Arvidsson, inser Ella vad det är som hennes pappa döljer och verkligheten raseras. 

Vi gjorde vårt bästa har en spännande berättarteknik där Johanna Lazcano leder handlingen och berättar för både oss och karaktärerna på scen vad som kommer att ske härnäst. Vid tillfällen agerar hon även som biroll. Förutom att hennes röst är som gjord för att berätta historier, är Lazcano även briljant i sitt skådespel från rollen som polis till en Zumba-entusiast som blivit utsatt på jobbet. Även om hennes karaktärer inte får synas lika länge som de andra rollerna, lyckas Lazcano visa hur hon bemästrar variation. Resten av ensemblen lämnar inte heller någon besviken. Det agerar så naturligt att man skulle kunna tro att de bara spelade sig själva. 

När jag först skulle se föreställningens förväntade jag mig ångest och bråk på scen, men inte trodde jag att jag skulle skratta så mycket. Det var nästan som att jag trodde att allting skulle bli bra där ett tag. Utan att göra det konstigt eller påtvingat lyckas teatersällskapet med att få oss att både skratta och gråta. Ja, publiken både skrattade och grät. 

I programbladet skriver regissören Elisabet Klason och teaterchefen Björn Lönner om hur enkelt vi människor dömer och hur bra det får oss att känna, men istället för att döma någons handling dömer vi istället människan. Jag däremot tar med mig ett annat budskap från denna föreställning. Kanske är det jag som vuxit upp och vant mig vid cancel-culture och därför tolkar budskapet annorlunda, men för mig var detta ännu en påminnelse om hur vem som helst kan vara kapabel till vidriga handlingar. Det är en pjäs som ska vrida om hjärtat och påminna mig om den grymma sanningen. Elisabet och Björn vädjar till att döma handlingen och inte människan och visar hur långt allt kan gå när man väljer att ”cancel” någon. Oavsett hur man tolkar denna pjäs gjorde de ett otroligt bra jobb att visa de negativa sidorna på både handlingen och dess konsekvenser. Kanske är det just därför det är svårt att välja vilket budskap man vill ta med sig. 

Vi gjorde vårt bästa är en pjäs om den brutala verkligheten och visar att även om man gör sitt bästa kommer det ibland varken kunna rädda dig eller någon annan. Den får oss att fundera över hur mycket man kan förlåta och när det får vara nog. Och vad skulle man själv ha gjort när någon i ens närhet är kapabel till att gå över gränsen?  

Vanligtvis reser man sig upp i slutet av pjäser om alla andra i salongen gör det. Kalla det grupptryck. Men denna gång satt majoriteten fortfarande ned, så jag satt också kvar. Om jag inte vore så feg skulle jag ställt mig upp och gett dem den stående ovation de förtjänar. 

Vi gjorde vårt bästa hade premiär 21:a februari 2024 på Playhouse Teater i Stockholm och spelas till och med 21:a april 2024.