Bild: TV4Play/Fox

Rihannas Super Bowl-framträdande kan vara början på slutet av hennes musikkarriär

Rihanna äntrade scenen under Super Bowls halvtidsshow för första gången på fem år under söndagskvällen den 12:e februari, men den som hoppats på besked om ny musik fick istället besked om att den beryktade gästartisten var en till bebis på ingång.

Barbados stolthet har aldrig varit den mest energiska artisten på scen, men hennes artilleri av låtar är ofattbart starkt. Sedan nyheten om att Rihanna skulle uppträda på Super Bowl har det tisslats och tasslats om det kan vara den riktiga återkomsten till att släppa musik (Black Panther-låten Lift Me Up är det nog många fans som helst glömmer), men efter detta framträdande känns det som att det resulterade i ett avsked istället. Men vi tar det från början. 

Bitch Better Have My Money var det nog inte många som hade bettat på som öppnare med tanke på dess explicita text, men den inledde showen med dansare uppe på flygande plattformar och en gravidmage som syns ur Rihannas helröda jumpsuit. Därefter följde den heliga danstreenigheten Where Have You Been, Only Girl (In The World) och We Found Love som sedan toppades av en oslagbar brazilian funk-remix av Rude Boy, och här är det som att hypen kulminerade lite. Fullt rimligt att köra de största danshittarna tillsammans, men att toppa energinivån efter detta skulle visa sig vara ganska svårt. Särskilt med en Rihanna som utstrålar en cool, men ganska avslagen energi – vilket inte är så konstigt egentligen.

Förutom det faktum att hon bär på sitt andra barn så känns det inte som att passionen för musiken finns kvar riktigt. Ett nytt album har varit på gång i mer än fem år nu, men ändå uttalade hon sig i dagarna om att “it might take some time” innan ett nytt album kommer. Den som väntar på något gott väntar möjligtvis förgäves, för just nu verkar inget indikera att det kommer ny musik på ett tag. Kanske var det därför Rihanna kände sig manad till att ta den här chansen – innan intresset för henne helt dör ut. Inte för att den helt skulle kunna göra det, men visst byggdes en oslagbar hype och förhoppning om ny musik inför den här showen som förmodligen aldrig kommer att uppnås igen.

Bild: TV4Play/Fox

Kameraarbetet, scenografin och koreografin var genomgående minimalistisk och storslagen, men visst hade Rihanna kunnat unna oss ett miljöombyte. Det var tydligt att hela setet skulle kännas som en enhet, men när Rihanna rörde sig så lite som hon gjorde blev det tydligt att hon ville låta hitsen tala för hennes medverkan här och inte showen i sig. Någonting inom mig hade dock önskat att det var just mer av en show än en påminnelse om vilken fantastisk repertoar hon besitter. Det är ju inte så många som har missat det direkt?

Låtlistan var för det mesta ganska väntad. Det som stack ut mest var inkluderandet av Kanye Wests All Of The Lights som rent textmässigt är klockren, men som efter Kanyes 2022 hade känts bra att skippa. Dansbreaket till Antis bonusspår Pose efter Pour It Up var en välkomnad överraskning, likaså att Wild Thoughts fick plats (och att Love The Way You Lie inte fick det, I said what I said). De låtar som saknades mest var Don’t Stop The Music, Pon de Replay, S&M och What’s My Name för att nämna några, men med en katalog som Rihannas är det omöjligt att känna sig helt tillfredsställd efter en show på drygt 13 minuter.

Om det här var början på slutet återstår att se, men artisteriet är helt klart inte en prioritet i Rihannas liv längre vilket märktes i den snygga, men något sterila showen. Framför allt var hennes medverkan på Super Bowl en påminnelse om en sällan skådad kommersiellt framgångsrik karriär – en karriär som trots allt är nästintill perfekt som den redan är.


Lyssna på våra favoritlåtar av Rihanna här!