SET ONE

Varas

6

Göteborgssonen Varas tillkom i våra liv i början av 2019 tillsammans med artisten Raghd på debutsingeln Comfy, där Varas djupa röst tillsammans med Raghds bubbliga sång resulterade i en spännande mix av melodier och tempo. Under release-eventet i Göteborg var det tydligt hur väl de hade arbetat ihop sig. Uppträdandet tillsammans föll sig naturligt i sammansvetsade rörelsemönster och inte en enda gång sjönk nivån på varken sång eller utstrålning. Det var ännu inte tydligt vad för musik Varas skulle komma att fokusera på, men det märktes att hans artisteri var någonting nytt för den svenska R&B-scenen.

Innan debut-EP:n SET ONE har Varas hunnit släppa singlarna Radiobaby (tillsammans med Johnny Bennett), Pretty Boys och Welcome, som visar på Varas orädsla när det kommer till att experimentera med sin röst och ljudeffekter över alternativ pop och R&B. På SET ONE ger Varas oss lyssnare en ny möjlighet att landa i hans musik – även om variationen är stor. SERVE och VOLLEY är mer dansanta låtar med högre tempo, medan SMASH och framförallt WATERBREAK är lugnare, ja till och med sköra. Dock hade det behövts en tydligare röd tråd mellan låtarna för att få en sammanhängande bild av vad för spår Varas lämnar med detta EP-släpp.

Rösten har på något vis mognat när man lyssnar igenom EP:n, utan att Varas för den skull har tonat ner lekfullheten i låtskrivande eller melodispråk. På SMASH har Raghd återigen bjudits in, där hon vävs in på ett mjukt, men träffsäkert sätt. På WATERBREAK saktar Varas som nämnt ner tempot med lugnare sång. I vanliga fall försvinner hans röst något i och med att det händer så mycket i låtarna, men här är hans kärleksfulla ord tydliga mellan lager av unika melodier i vers och refräng – och det är här som texten har som mest tyngd på EP:n. Tyvärr framträder inte texterna lika tydligt på övriga spår. Den nedtrappade, senare delen av SMASH bör dock inte missas: Varas reflekterar över en relation byggd av tålamod och längtan med hjälp av bildliga beskrivningar, till exempel när han sjunger “Don’t lose yourself / Recall my call to you from hell (…)/ Got my hands tied together for once.”

Det är inte helt lätt att placera Varas i någon genre. På ett sätt är det nog inte heller det han vill, då han sätter sina egna gränser för vad som går att göra och inte. Han ter sig redan som en respekterad artist, åtminstone inom Göteborgs R&B-scen, hyllad av olika artister som har uppträtt på olika scener i Göteborg och Sverige sedan flera år tillbaka. EP:n SET ONE ger lyssnaren lite av varje, men inte tillräckligt för att man ska hänga med i matchen. Kanske är EP:n så pass egen att det fortfarande är svårt att hoppa på Varas musikaliska tåg – även om det vore önskvärt att få bättre grepp om hans musik är det kanske inte den lättaste av uppgifter. Samtidigt begår man nog ett misstag om man spenderar tid på att tvinga in Varas i ett musikaliskt hörn – det verkar inte vara det han är menad att bli. Med tanke på den höga kvaliteten på skapandet, produktionen och utnyttjandet av både röst och melodier i spåren, bygger Varas upp förväntningarna på framtida släpp.