fbpx

Sylvan

Sylvan Lanken

6

Sylvan Lanken är en kanadensisk musiker och låtskrivare. Han kommer från en berömd kanadesisk-amerikansk musikerfamilj och hans mamma är singer-songwritern Anna McGarrigle, som tillsammans med systern Kate främst gjort sig kända för att ha skrivit låtar som spelats in av artister såsom Nana Mouskori, Linda Ronstadt och Petshop Boys. Hans kusiner, Rufus och Martha Wainwright, är båda framgångsrika singer-songwriters.

Sylvan har sedan unga år medverkat i familjeverksamheten, om än i bakgrunden. Från 2008 till 2010 spelade han i bandet The Mittenstrings, vilka släppte två album, och han kan även återfinnas på närmare ett dussin olika skivor av släktingar och vänner från 1980-talet och framåt. Sylvan, en 19 minuter lång EP med 6 låtar (varav två är demovarianter), är hans första egna soloprojekt. 

EP:ns första låt öppnar utan vidare spisning med ett elektroniskt beat och Sylvans ljusa men standiga röst. Redan efter den första minuten har man fått en uppfattning om hur resten kommer att låta. Det är en lovande start.

Överlag liknar musiken väldigt mycket det han tidigare ägnade sig åt med The Mittenstrings, men en personlig touch återfinns ändå i att det drar ännu hårdare åt det elektroniska hållet, bort från den typiska folkmusik han vuxit upp med. Sylvan gör något eget och nytänkande, om än inte helt unikt.

Smaken för syntetiskt skapade arrangemang stoppar dock inte albumet från att vara helt rätt i tiden. Låtar så som All Your Loves och Let the Feeling Go är redan färdigproducerad popklassiker. För en debutant är Sylvan rutinerad, närmare fyrtio år av mindre roller redan i bagaget, och det märks. Kvaliteten på produkten kan ingen klaga på.  

På låten Flying Alone tar Sylvan hjälp av en annan artist, sin lillasyster Lily Lanken. Nästan motvilligt kommer hon in sent i sången och bidrar med sin ljusa, spröda stämma. Syskonen hittar direkt en perfekt balans sinsemellan, och på vissa andra låtar kan man nästan önska att hon fått hjälpa till lite mer. Trots att musiken är välgjord blir det ändå en aning enformigt med samma komposition av syntetiskt skapad musik och artistens ensamma röst.

Sammantaget är det ett trevligt men alldagligt album, mycket likt många andra där ute. Det enda som egentligen står ut med albumet är de välskrivna låttexterna. Jag har alltid ansett att grunden till en bra låt är en bra låttext, och då han är sonen i en familj av framgångsrika låtskrivare hade jag varit rejält besviken om Sylvan missat på detta. Tack och lov verkar det som att han vet vad han gör, och med hjälp av texten väver han en vacker berättelse som integreras i alla fyra låtar, del för del. Hjärta-och-smärta-temat är även det väldigt generellt, men räddas av den finkänsliga presentationen. 

Sylvan är inte den mest genialiska första soloskivan, men ett lyckat steg in i rampljuset.

Text: Karin Mickos, @Countrymusicandcher

/

Recension: Sylvan – Sylvan Lanken