SKAPAD AV SMÄRTAN

GULEED

8

GULEED är och har varit en av Sveriges mest konsekventa rappare, och tillsammans med akter som Ozzy och Adam Aden satte de Malmö på kartan i den svenska hiphopvärlden. Där den svenska rappen oftast kännetecknats av en hårdhet i atmosfär och ljud har GULEED istället kunnat varva mellan sentimentalitet och tuffhet, och det har han demonstrerat ända sedan EP:n Under tiden. Sex år och en imponerande katalog senare är han nu aktuell med albumet SKAPAD AV SMÄRTAN, på vilket malmöiten gör det tydligt  varför han bör betraktas som en nyckelfigur i svensk hiphophistoria.

Orden “the biggest mistake any n- ever make is getting too comfortable, kicking their feet up, taking that motherfucking victory lap” öppnar albumet på låten Life Of A Hustle. De är ett citat från serien Power Book III: Raising Kanans karaktär Kanan Stark, och likt albumets titel sammanfattar de motivet som genomsyrar SKAPAD AV SMÄRTAN: det är en kall och smärtsam värld, och den har format GULEED till den människa han är. Han är en hustler, han är rutinerad och han bär på mycket gatuvisdom. Allt det hörs på Life Of A Hustle, Need 4 Speed och Opportunister. Det råder ingen direkt brist på gangsterrappare i Sverige, men GULEED spelar i en egen liga: när han säger att han “har respekt in i gatan och även in till alla kåkar” är det lätt att tro hans ord.

Men GULEED är inte en skurkfigur som kör in i det allra sista. Likt albumets enda gäst och det spanska rapfenomenet Morad är han en expert på att befinna sig i gråzonen mellan mjukhet och tapperhet, glädje och sorg, rap och sång. De två rapparna har mycket gemensamt, och de påminner på så sätt om den legendariska Tupac, som satte orden på känslor som förvånansvärt få rappare kunde uttrycka. När det för många andra artister i samma kategori är enklare att gömma sig bakom intetsägande verser om att vara the kingpin, är GULEED otroligt bekväm i att visa svagheten istället. Detta hörs tydligt på Yumma, som är en skör, hjärtekrossande hyllning till rapparens mamma, eller Pure, som är en enormt vacker kärlekssång med en distinktiv trakten-karaktär.

Det som möjliggör denna mångsidighet hos GULEED är framförallt hans sätt att rappa och använda rösten. Hans röst kryllar av känsla, och hans flow kan både krama om beatsen och attackera dem frenetiskt. Trots att GULEED behållit samma rapstil i flera år nu så känns det lika fräscht och innovativt varje gång, och trots att ljudbilden ligger i fas med mainstream svensk hiphop har han ett öra för att välja exakt de beatsen som kompletterar honom bäst. Därför blir det lättare för honom att släppa album som håller samman tematiskt – något som är lite av en utmaning för många rappare i Sverige, men även i dagens hiphop i stort.

Detta är GULEEDs fjärde album sedan 2019, och precis alla projekt från Malmörapparen har varit starka. Trots det känns det som att GULEED är en aning underskattad, och det kan bero på Stockholmsfixeringen som den svenska scenen lider av. Hans album har generellt allt som ett bra hiphopalbum ska innehålla, och SKAPAD AV SMÄRTAN är förmodligen GULEEDS starkaste bidrag till svensk hiphop hittills.

Malmös sound är mer sentimentalt, längtande och gungigt, men det skyggar inte från att visa sina klor vid behov. Tack vare GULEED har detta sound spridit sig över hela Sverige. SKAPAD AV SMÄRTAN är ett fantastiskt verk som summerar allt vi kommit att älska från rapparen, och cementerar hans plats i den svenska hiphopens hall of fame.