Red Moon In Venus

Kali Uchis

7

Att säga att Kali Uchis musik är rörande räcker inte för att beskriva den enorma mängd finkänslighet som präglar den. Att sjunga låtar om kärlek, hjärtekross och längtan är snarare regeln än ett undantag, och att sticka ut från mängden hopplösa romantiker som präglar musikscenen är ingen enkel bedrift. Kali Uchis är dock inte vilken artist som helst, och på sitt album Red Moon In Venus skildrar hon kärleksidealet och allt det innefattar: från att vara förälskad, förkrossad och längtande till att släppa taget och önska en före detta älskare väl.

Att starta ett album starkt är otroligt viktigt, och Kali förstår detta – jag kan inte komma på många bättre första spår för ett album än I Wish you Roses. Att skriva låtar om crushar som avslutats med acceptans och kärlek kräver en hel del ömhet och känslomässig intelligens, och Kali Uchis lyckas sätta det ljuva i bitterljuva avslut: “just know any love I gave you is forever yours to keep”. På den låten och på andra håll i albumet visar hon att hon besitter en förmåga att fånga detaljer som fastnar och resonerar hos en: “You’re breaking my heart with your body language / I wanna feel your hands on my waistsjunger hon på Blue, eller när hon ber om att “don’t speed through the rainbowHappy Now.

Det bästa med Kali Uchis musik är ändå hur känslorna och tankarna förmedlas. Likt många av sina samtida artister har hon en sonisk identitet som lånar mycket från soulen, och samtidigt som hennes musik bär med sig en känsla av en tidlöshet är den fortfarande aktuell och fräsch. Red Moon In Venus bjuder också på nyare inslag som afro swing som på Fantasy och trap på Deserve Me, och här är artisten lika bekväm som på sitt karaktäristiska, funkiga R&B-ljud. Produktionsarbetet är starkt, tätt och lyxigt, och albumet är en tillfredsställande lyssnarupplevelse från början till slut.

Samtidigt som det inte går att finna några avgörande brister på Red Moon In Venus så är det ett alldeles för säkert album för att verkligen träffa rätt hela vägen. Uchis låttextskrivande – utöver ovannämnda stunder av briljant textförfattande – är inte heller något att hänga upp i julgranen, och vid flera tillfällen förlitar hon sig på sin otroliga röst och sitt konstnärskap för att täcka för plattityderna som stundtals sargar hennes musik. Det går absolut att ifrågasätta om musik ens behöver djupa, skärande, prisbelönande texter, men det känns som förlorad potential när en artist som uppenbarligen har det i sig att skriva bra texter inte håller samma nivå av textförfattande hela albumet ut.

Kali är dock en alldeles för bra sångerska och artist för att inte göra bra album, och Red Moon In Venus är inget undantag. Låtar som I Wish you Roses, Fantasy och Hasta Cuando är bland de allra bästa som hon släppt, och på albumet finns en definierad röd tråd som gör att upplevelsen av albumet blir sammanhängande och belönande för lyssnaren. Red Moon In Venus kan slås på och avnjutas i sin helhet, och inte en enda låt förtjänar att skippas.

Att hon skulle kunnat göra ett mer varierat och utmanande verk är väl en annan femma – artister har ofta svårt att leva upp till sina bästa släpp, och alla Kali Uchis album behöver inte vara i nivå med Isolation för att vara värda att lyssnas på om och om igen. Red Moon In Venus skulle ha kunnat vara bättre, och om hon hade ansträngt sig lite mer med texterna eller väva in något djupare narrativ skulle Red Moon In Venus vara i nivå med att vara bland årets bästa släpp. Istället får vi en samling kärlekssjuka spår som sätter vem som helst in the mood – och det är vi självklart tacksamma för.