Heaven

Cleo Sol

7

Komplettera den långsamt närmande kylan med tända ljus, något varmt att dricka och Cleo Sols senaste samling av affirmationer för bättre självkärlek och hälsa. På debutalbumet Rose in the Dark som hon släppte 2020 och det prisvinnande albumet Mother från 2021 delar Sol ett liknande upplägg från olika perspektiv. Lyssnare och fans hör även det välbekanta soundet i SAULT, en pseudonym för ett Londonbaserat band som Sol medverkar i. Efter två år med ett huvudfokus på SAULT, ett tydligt bevis med deras hela fem albumsläpp under 2022, är Cleo Sol tillbaka på egen hand med det nya albumet Heaven

Cleo Sol har ett distinkt sound som har varit markant under åren, och det gäller även albumet Heaven. Likt tidigare album är detta producerat av hennes partner, producenten Inflo, som under senare år arbetat med bland andra Little Simz och Adele. Det ligger ett emotionellt djup i hennes röst som ger styrka till de introspektiva tankar som Sol delar. I många av texterna låter det mer som poesi eller bibliska stycken då hon stundvis ber om Guds beskydd och upprepar fraser. I Self sjunger hon mjukt “God, protect me and shield me with Your light / Heal those who are conflicted with me inside” och i Go Baby hör vi Sols änglalika stämma dikta “Hope that God forgives your sins, your sins, your sins, your sins”. Det är inte konstigt att albumet heter Heaven med alla dessa referenser i musik och text. Med det sagt bidrar den bristande melodiska variationen i en del av låtarna tillsammans med de upprepade fraserna till att musiken riskerar att bli långrandigt efter några lyssningar.   

En rad analogier och scenarion presenteras på projektet som står som stöd till det budskap Sol vill dela. I den vaggande Airplane sjunger artisten om att fågeln som föll inte ska vara rädd för att flyga högt på nytt. I Miss Romantic hör vi berättelsen om en kvinna som blir vilseledd av en äldre man i en relation, där Sol vill visa att hon är värd mer än att falla i hans fälla: “But he said he loves you / And also loves her too / It’s a disrespect to yourself / Miss Romantic”. Historieberättandet gör lyriken mer varm och personlig, en klar styrka i albumet. 

Det är tydligt att den röda tråden i albumet är självkärlek. Under albumets höjdpunkt, Heaven, får vi höra precis de affirmationer som står till grund för det. I den soulfyllda låten hör vi hur basen och gitarren dansar långsamt och sensuellt runt varandra medan Sol når de höga, gåshudsframkallande tonerna. Trots dess enkelhet, gör variationen och känslan i tonerna det till en av låtarna med mest kraft. Även Golden Child (Jealous) talar om att vi ska se oss själva som just det, a golden child. Låten är en av de få där musiken står i centrum, där de kvittrande fåglarna och klockspelet utbringar en fridfull känsla. Även den känslofyllda Love Will Lead You There, ännu en höjdpunkt, delar budskapet om att din kärlek för dig själv leder dig till rätta. I spåret tar Sol ut svängarna till den enkla akustiska gitarren, och hon ger en ett värdigt avslut på albumet. 

Det är tydligt att textförfattandet och ljudprofilen är genomtänkt. Trots produktionens enkelhet i majoriteten av låtarna hör vi tydligt de lager av bakgrundssång som trots dess smygande egenskaper gör mer för låten än vad man aktivt märker, likt i Old Friends och Miss Romantic. Nothing on Me, albumets mest dansvänliga dänga, är den låt som är mest olik de andra låtarna med de lekfulla maracasen och trummorna. Trots det håller den sig sammankopplad till helheten.

Det är inte första gången som Cleo Sol delar peppande affirmationer, och det lär inte vara sista. Om syftet med Heaven var att dela att vi inte skulle kompromissa vår egen inre frid för någon annan, lyckas hon verkligen med det. Med kärlek och hopp i narrativets framkant berättar Sol poetiska berättelser för att styrka de lärdomar hon vill dela. Kan jag tänka mig spela albumet i en loop? Nja, med tanke på låtarnas uppsättning och upprepande natur skulle det snabbt bli tröttsamt. Är albumet en 30 minuter lång himmelsk upplevelse? Mestadels. Men allra särskilt vid behov av extra uppmuntran.