Proof

Galcher Lustwerk

7

Clevelandfödde New Yorkaren Galcher Lustwerk släppte Information förra året, och på det albumet jobbade han med en mer subtil, tillbakadragen version av sin kännetecknande deep house. Albumets ljudbild, som influerats av hiphop, hiphouse och leftfield R&B, utforskas vidare på EP:n Proof, där tröttheten i informationseran får ytterligare uttryck och kompletteras med gästinhopp från AceMoMa.

Även om stämningen på Proof passar bäst till stunderna då dygnet går från natt till dag, är den späckad med en drivkraft som genomsyrar flera av dess låtar. Proof, Another Story och Speed – AceMoMa Remix sys samman av slagkraftiga basslingor på vardera låt, i stil med producentens låtval under sina DJ-set. De nedskalade housenumren kompletteras med saktare nummer som matchar deras sinnesstämningar, även om de befinner sig i olika tempozoner. I Had To Slow It Down består av ett jazzigt boombap-beat, och Graham blandar stämningsbyggande instrumentation med Galchers monotona, expressiva, spoken word-liknande rappande, som är en konstant på EP:n (och i resten av producentens musikaliska katalog).

Inkluderandet av AceMoMa på en remix av Information:s Speed fyller två funktioner; det är ett självklart stilistiskt val, sett till att båda akterna befinner sig i samma musikaliska nisch som deephouse-producenter i NY-scenen. Det inkluderar dessutom svarta hiphouse-akter i en elektronisk musikscen som inte är helt diskrimineringsfri – något Galcher skildrat i en numera borttagen Twittertråd. Det är i fas med samtiden, där frågor om inkluderande – och frånvaron av det – debatteras för fullt på alla samhällets fronter. Galcher avser att återfordra en numera vit scen, som trots allt haft sina rötter i svarta skapares verk från 80-talet.

På så vis blir Proof en välkomnad fortsättning på ett vinnande koncept: atmosfärisk, samtida elektronisk musik som stoltserar med sina musikaliska rötter. EP:n är än en samling house som bär med sig en skön vibe och kommentarer om sin samtid. Den är reflektiv, soniskt som konceptuellt, och den stärker en scen som vägrar kompromissa med sin karaktär och charm.