Flyttblock

Annika Norlin och Jonas Nydesjö möter Gävle Symfoniorkester

7

Låtskrivaren och artisten Annika Norlin, känd för sina projekt Hello Saferide och Säkert! har med dirigenten och kompositören Jonas Nydesjö skapat och återskapat sex spår tillsammans med Gävle Symfoniorkester. På EP:n Flyttblock finner vi både nyskrivet material och tolkningar av Norlins redan släppta låtar. 

EP:n inleds med det korta introt Innan som fångar stunden då instrumenten stäms på scen och kollektivt tar ton. Ingången till musiken är mjuk med flytande stråkar och övergår i ett svep till titelspåret Flyttblock. Med flöjt, lager av stråkar och himmelska trumpeter för ljudbilden tankarna till sagolika musikaler. Norlins röst fångas upp av det atmosfäriska vimlet, men orden dränks inte av de flödande tonerna utan förhöjs av dem. “För dig visar jag såren / Hoppas du ska ta dom / Hålla upp dom i solen / Kalla dom för diamant”. Texten är öm och öppnas upp ännu mer med hjälp av musiken som besitter samma kärna, detta samspel gör verkligen lyssningen till en upplevelse. 

Början av Säljaren berättar är livfull och vibrerande, lekfulla toner av harpa och blås dansar med och studsar mot varandra. Denna gång blir det ännu mer samspel mellan musiken och texten – Norlins sångtext följer och härmar tonerna av klarinetten. Vi får se en ny sida av hennes skapande, de berättande texterna går lättare att visualisera med denna fylliga musik i bakgrunden som så tydligt sätter en stämning. De klassiska tonerna målar som penseldrag, stråkarnas sus blir till vinden vid sjön som texten talar om och flöjten blir till springande barnsteg i trappan. Denna låt är väldigt idyllisk, nästan till den gräns att den blir lite väl mycket. Den är skicklig och njutbar, men gränsar en aning till ett soundtrack för en Disney-prinsessa som springer över ängarna. 

Vi når EP:ns andra hälft och de nya tolkningarna av gamla låtar, först ut är Kommer hända från Säkerts 2017 album Däggdjur. Nydesjö och Norlin har tagit isär låten och rekonstruerat den, men ändå lyckats behålla känslan av den. Ljudbilden är finurlig och nyskapande med percussion och blås. Till skillnad från originalet blir denna version aning mer lågmäld men speglar det nyckfulla i texten bra. Resultatet blir mycket muntrare vilket är fint, men låten tappar dock lite av sitt bett och vemod som originalet besitter och gynnas av. 

Näst på tur är Allt som är ditt från debutalbumet Säkert! och en av Säkert!s mest kraftfulla låtar. Denna version tar inte en sentimental väg, utan låter musiken spegla kaoset och den inre ilskan – tonerna kastas och sköljs över en. Ljudbilden är oväntad och stundvis överrumplar den en vilket är väldigt passande då det speglar vågen av känslor. Musiken avtar under låtens upplösning och upprepningen av frasen “Dom jävlarna ska skjutas”, intensiteten upptas igen i ett mäktigt och kulminerande outro. Helheten blir som ett slag i magen. Sist ut har vi den relativt nya låten Pengarna från Norlins senaste projekt under eget namn: albumet Mentor. EP:n avslutas med en mild version av låten, buren av dramatiska stråkar. Återigen här förs tankarna till Disney, vilket blir ytligt vackert men som inte riktigt berör en på djupet. 

Detta samarbete och koncept där det klassiska och Norlins indiepop möts är väldigt uppfriskande och livfullt. Även om låtar som Kommer hända tappat lite av sin ursprungliga slagfärdighet i processen så får de redan befintliga låtarna nytt liv av att antingen byggas på eller skalas av. De två originallåtarna från EP:n besitter mycket känsla och symbios mellan musiken och texten, dock så gränsar de till att bli en aning smöriga och når inte riktigt hela vägen in. I sin helhet är EP:n lekfull och sprängfylld med känsla och ger musiken mycket utrymme och nyanser.