Foto: Emil Daniel

PREMIÄR:
Maple & Rye – NYE

Idag är det julafton, och givetvis har vi på KULT en alldeles speciell julklapp till er, våra kära läsare! Dagen till ära bjuder vi på en premiär av Göteborgsbandet Maple & Ryes ännu osläppta låt NYE. Häll upp ett glas glögg, värm dig med en filt och gör dig redo för att sakta men säkert späda ut innehållet i koppen med dina hyperaktiverade tårkanaler.


NYE ger Maple & Rye liv till känslan av en kärlek som tar slut, får sorgen att klösa och riva under huden. Leo Lönnroth berättar att låten skrevs på nästintill nolltid under nyårsafton förra året, när han befann sig på randen av ett uppbrott i sin dåvarande relation. I texten visualiserar han ett alternativt, enklare slut, en version av verkligheten som skulle göra det stundande uppbrottet mer hanterbart. Det är vackert, smärtsamt och gjort med en otrolig skicklighet.

Julen är, som vi alla vet, inte enbart en sprudlande tid — men oavsett om du har ett brustet hjärta eller ej, tycker vi att du borde trycka på play! (Och där tackar vi för oss, med årets troligtvis sämsta julrim.)