fbpx
Foto: Shahin Alipour

PREMIÄR:
Hurricane – Aasma

Aasma, som tidigare synts i bland annat duon Italo Bitches, släpper sitt debutalbum Daydreams i slutet av augusti. Innan dess är det dock dags för den svävande, atmosfäriska singeln Hurricane att skåda världens ljus. Idag har vi på KULT äran att stå för premiären av singeln – och vi har såklart också tagit tillfället i akt och passat på att ställa några frågor till Aasma!


Hur var det att skriva Hurricane och vad ville du uttrycka med låten?
– Alla spår på albumet handlar lika mycket om arr och ljudbild som om text och melodi, de är mer stämningar och miljöer än avskalade låtar som arrats upp i efterhand. Typ mer som instrumentalmusik där rösten och texten tillkommer som instrument. Just Hurricane kom från passionen och stormen i ett möte med en person, och hamnade vid en flod i skymningen, tog form över en längre tid och blev skivans mer skogsrockiga anthem. Den fick till och med ett gitarrsolo som jag och en vän spelade in och sen rörde ihop till ett kollage, skuggat av trummor som loopas och spelas baklänges. 

Låten genomsyras av olika kopplingar och metaforer som berör vatten – på vilket sätt har det varit en inspiration i skrivandet?
– Vatten är magi för mig, precis som viss musik är. Ett element i naturen som är föränderligt, förrädiskt, stilla och skimrande. De bästa naturfenomen händer ju också i vattnet: mareld, sjörök, sharknados m.m. Drömmer om att någon gång ha en studio vid havet, med panoramafönster som sträcker sig ut över vågorna. 

I slutet av månaden släpps ditt debutalbum! Hur känns det?
– Det känns grymt!! Är så stolt över det, och hela karaktären Aasma med soundet och det visuella konceptet känns så kul att jobba med. Jag har släppt musik i andra projekt ett tag nu vilket gjort att stigma och förväntningar luckrats upp en aning och jag kan slappna av mer och njuta av släppet, det är något jag jobbat på länge nu och verkligen står för. Det känns också helt rätt att en karaktär får spela huvudrollen istället för mig personligen; eftersom livet skiftar form en hel del och förhoppningsvis kommer fortsätta göra det, så känns det (i alla fall för mig) mycket mer intressant och avslappnat att jobba utifrån en karaktär som baseras på beståndsdelar av en själv, som får överdrivas i uttryck och vara mer fri, utan att det behöver stämma överens med var skaparen bakom befinner sig exakt just nu. Sen älskar jag också drag, kostym, scenografi! Det har fått ta stor plats i projektet och är så mycket roligare att jobba med när det finns ett tydligt tema. Vi gör några föreställningar också i samband med releasen i Stockholm, Göteborg och Berlin så får fira ordentligt! 

Vad kan vi förvänta oss av Daydreams?
Daydreams är en resa mellan dagdrömmar, låtar och interludes som transporterar lyssnaren mellan skog och hav, från stadens gator till stilla berg. En ljudfest med mycket krut på inspelningarna, lekfulla och genomarbetade arr i olika stadier och tidsperioder, och samarbeten med fantastiska musiker, medproducenter och medkompositörer. Vill lämna resten till lyssnaren! 


 Lyssna på Hurricane nedan!

PREMIÄR: Hurricane – Aasma