fbpx
Foto: Josefin Eliasson

PREMIÄR: Historien springer iväg – Vargtimma

Novembermörkret sänker sig över landet, vintervemodet smyger i periferin och året lider mot sitt slut. Få spår tonsätter den här tiden bättre än balladen Historien springer iväg från Göteborgsbandet Vargtimma. Historien springer iväg är en känslotung, vacker skildring av en tid som tar slut, och en annan som tar sin början.

Redan idag kan du tjuvlyssna på låten här på KULT! Vi har också tagit tillfället i akt och ställt några frågor till bandet.


Vilka är vargtimma?
– Vargtimma är ett Göteborgsbaserat band som spelar indiepop. Bandet har släppt musik sen 2018. Låtskrivaren och sångaren Jens Mattsson skriver låtar med romantiska teman och texter som ofta gör kopplingar till litteraturen. Bandet består av fyra polare: Jens Mattsson på sång och piano, Johan Reiman på bas, Simon Kilström på gitarr och Eric Ragnarsson på trummor.

Varifrån kom inspirationen till Historien springer iväg?
– Idén till låten kom 2016 när många hjältar gick bort. Jag (Jens) ville skriva en låt om att ta avsked av en viktig generation människor och samtidigt sjunga om min egen frigörelse. I slutet av låten genljuder Edith Södergrans Triumf att finnas till när sångaren proklamerar att han måste vilja leva i sin egen tid och inte stanna kvar i drömmar om en svunnen tid.

Ni har tidigare skrivit musik på engelska, och nu gått över till svenska. Vad känner ni är skillnaden i att uttrycka sig på svenska respektive engelska? 
– Hm, jag vet inte om det finns någon större skillnad egentligen. Ibland känner jag dock att texterna på svenska i högre grad kopplar med ens egen historia.

PREMIÄR: Historien springer iväg – Vargtimma