Foto: Press

PREMIÄR:
Gula Blend – Va ifred

Gula Blend är ett musikprojekt med rötter i Smålands största tätort, Jönköping. Men ett Jönköpingsband är nog fel uttryck att använda, då bandets medlemmar finns utspridda i hela landet. Vilka som sedan är fasta medlemmar och vilka som inte är det, är även det oklart. Men en sak är säker och det är att Gula Blend, med sina konstanta medlemmar Jesper Petersson, Oscar Johansson och Lucas Furst, imorgon kommer släppa singeln Va Ifred. Låten består av en energisk blandning av pop, garage samt en hint av punk, och behandlar den alldagliga kampen för att undvika vardagens stress och ansvar.

Här på KULT kan ni inte bara förhandslyssna på singeln utan även höra sångaren och låtskrivaren Jesper Petterssons egna ord om låten och bandet.


–  Det började förra året med att jag började skriva en massa låtar hemma. Jag hade ”turen” av att kunna vara ledig ett halvår, så jag skrev musik och sen så spelade jag in lite och sen så satte jag ihop lite kompisar så att vi kunde spela in en till EP. Just nu är väl bandet lite i den krisen av att vi har musik men inte riktigt ett band. Vi är väl inga direkta fasta medlemmar. Eller jo, man kan väl säga att vi är tre fasta medlemmar, resten är ganska flytande. Vi är liksom ett gäng kompisar som alla är i lite olika stadier och har lite olika mycket tid att lägga. Musiken kanske man kan beskriva som typ ”garagepop”. Jag tror det var David som spelar i bandet som sa att det lät som en perfekt blandning mellan Eddie Meduza och Håkan Hellström.

Vad handlar Va Ifred om?
–  Va Ifred är en låt om att prokrastinera hur man mår, kort och gott, och att skjuta ner problemen till morgondagen. Det är väl en typ av skildring från mitt eget liv. Men sen för att det sedan ska bli intressant så måste det ju tilltala fler än mig. Så det är ju klart att det blir någon slags förstoring av allt som händer för att det ska bli något. Vi försökte göra så att vi kunde dela den känslan man får när man själv hör någon annan musik. Och att den ska tilltala en liksom.

Förutom singelsläpp är Gula Blend även aktuella med en Covid 19-anpassad spelning på Plan B i Malmö den 15 augusti, tillsammans med Vet Hut och Totempappa.

–  Plan B håller ju igång och de är ju så jäkla duktiga på att se till att man får spela, även under sådana här tråkiga tider. Det är verkligen så jäkla kul. De är så sjukt ihärdiga och löser allt på alla sätt och vis.

Bandet har (inte så) bara haft två tidigare spelningar, och Jesper medger att de ännu inte riktigt har ett ordentligt livekoncept ännu, men han utlovar både saxofonsolo och “jäkla livat party”.

–  En kul grej inför spelningen på Plan B var att Julia Ganesh som egentligen brukar spela bas, fick förhinder och kunde dessvärre inte medverka. Vi hittade sedan en ersättare men han fick också förhinder, så bara häromdan satt jag och David och hade träffades en snabbis och försökte lista ut hur vi skulle göra. Allt lutade mot att vi skulle köra utan bas tills David sedan drog hem och stötte på en gammal kompis från Norrköping, utanför sin port. Tydligen hade han spelat bas på Plan B tidigare och var supersugen på att vara med. Det är alltid så kul när allting bara faller på plats. Speciellt när det sker sådär precis innan. Det ger någonting till soundet också. När allting är lite nytt för alla. Det blir någon nerv som blir jäkligt bra. Och det känns som att det händer väldigt mycket just i stunden.

Vad är egentligen grejen med bandnamnet?
–  Det var faktiskt min danska kompis som inte hörde vad jag sa när jag snackade om en idé jag har om att starta ett skivbolag som ska heta Beach Blonde records, och då frågade han om det skulle heta Gula Blend Records. Då kom jag på att det där var ett jäkligt bra bandnamn. Sen drar man ju också referensen om att det är ett band för Gula Blend-morsor som röker under fläkten, och det passar ju jäkligt bra till musiken.

Vad har du själv för åsikt om Gula Blend?
–  De är inte goda asså. Jag brukar aldrig känna så mycket skillnad mellan cigaretter men Gula Blend har bara en smak som inte behagar.


Tjuvlyssna på Va ifred här!