fbpx
Foto: Press

Peggy at 5 on Sundays – en trygg oas

Att publicera vloggar och musikvideor filmade hemmavid på sociala media har varit populärt bland uttråkade musiker under pandemin. Många har hållit på månad ut och månad in, dels som en väg till pengar när man inte kan möta publiken i verkligheten, och dels som en sysselsättning när man inte har något bättre för sig.

Min personliga favorit bland dessa har varit folkmusikern Peggy Seegers vlog-serie Peggy at 5 on Sundays.

Peggy Seeger är lillasyster till en av folkmusikens största ikoner, Pete Seeger. Sedan 50-talet har hon skapat sig en framgångsrik karriär som musiker, feminist och politisk aktivist. Tillsammans med musikern Ewan MacColl har hon 3 barn som alla själva blivit musiker: Neil, Calum och Kirsty MacColl. 

Peggy at 5 on Sundays började sändas i april 2020, och består av en livevideo i veckan som släpps kl.17 på söndag eftermiddag. Varje video har ett tema och hon sjunger ett antal sånger utifrån temat, samt delar med sig av relevanta anekdoter och bakgrund kring musiken. Texterna till veckans sånger kan alltid laddas ner från hennes hemsida, och ibland ingår även andra inspelningar av sånger som hon anser att hennes publik bör höra.

Serien tog en paus i oktober 2020, då restriktionerna började lätta och livet såg bättre ut, men återkom redan i januari 2021. Vid det här laget hade serien fått ytterligare ett syfte – varje ny video presenterad, utöver det sedvanliga utbudet, en ny sång från hennes nya album First Farwell som släpptes den nionde april.

Videorna är rustika och ärliga. De spelas alltid in i Seegers musikrum, med en bricka te och ett halvfärdigt pussel synbart på ett bord i bakgrunden. Ljuset kommer från ett öppet fönster och hon försöker inte hitta en ’bra vinkel’ när hon sätter sig framför kameran. Hon är den hon är, och om folk gillar det hon har att erbjuda är de välkomna. Under sina 85 år i livet har Peggy haft tid att utveckla sina talanger, och även med en artros som kommit i vägen spelar hon fortfarande sina instrument bättre än de flesta. Att hon dessutom har respekt för instrumenten och gärna pratar om vad det är för gitarr eller banjo hon spelar är bara ett plus. Rösten i sig är skör och åldrad, men den håller, och för visor och egenskrivet material är det passande. 

Peggy at 5 on Sundays är ett mysigt helhetskoncept. Snarare än att bara sjunga någon enstaka låt, eller sitta och prata om sitt liv med förhoppningen att någon lyssnar, så sätter hon ihop strukturerade vloggar med ett strikt schema som upprepas varje vecka. Det hela avslutas med lite lyckönskningar till publiken för den kommande veckan, och ett rejält tack för att man tittat. Efter ett par veckor så känner man sig hemma, som en del av familjen. Det bidrar liksom till stämningen, när hon lugnt välkomnar en tillbaka sen förra veckan, och man sitter i soffan och ser fram emot fortsättningen på sagan.

När jag skriver detta är det söndag igen. Snart ska jag dra med mig min mamma till soffan och titta på Peggy at 5 igen. Veckans tema är ’fred’, och låten för veckan är How I long for peace. Det låter bra, och jag har redan smygkollat på musikvideon för låten. En till mysig söndag i tv soffan, helt enkelt.


Text: Karin Mickos, @Countrymusicandcher

/

Peggy at 5 on Sundays – en trygg oas