Bild: Elvis / WARNER BROS/COURTESY EVERETT COLLECTION

OSCARS 2023:
KULTs predictions

Love it or hate it – den 95:e upplagan av Oscarsgalan är här. KULTs Saga Coelho Ahndoril och Jesper Lundstedt går igenom några av huvudkategorierna. Vem kommer vinna? Vem borde vinna? Blir det en örfil på scen igen? Who knows!


Bild: Everything Everywhere All at Once

BÄSTA FILM

ALL QUIET ON THE WESTERN FRONT
AVATAR: THE WAY OF WATER
THE BANSHEES OF INISHERIN
ELVIS
EVERYTHING EVERYWHERE ALL AT ONCE
THE FABELMANS
TÁR
TOP GUN: MAVERICK
TRIANGLE OF SADNESS
WOMEN TALKING

Jesper: Inte helt lätt att gissa någonting när ungefär ett hundratal filmer nominerats för Bästa film i år, men hade världen varit någorlunda rättvis hade Banshees of Inisherin och Tár slagits om priset. Möjligtvis Top Gun: Maverick som en kul uppstickare också, men världen suger så jag har tittat på listan och funderat på vad, likt förra årets vinnare CODA, allra mest får mig att tänka ”vad i hela fridens namn gör den här filmen ens bland de nominerade.” Svaret skulle då kunna vara både Elvis och Triangle of Sadness, men det känns rimligast ändå att gissa på tyska anti-krigsfilmen På västfronten intet nytt. Möjligtvis kan Steven Spielbergs fina The Fabelmans vinna för att tacka honom för lång och trogen tjänst, men det lär nog vara så att ”krig? Ganska dåligt!” resonerar mer med juryn än någonting annat med tanke rådande världshändelser. Även om filmen de då röstar på är ofattbart medioker.

Saga: När jag överblickar de nominerade filmerna känner jag mest att det är en rätt förvirrad och spridd samling titlar. Vi har några klassiska Oscar-baits, ett krigsdrama och några publikfavoriter. Jag vill gärna att Todd Fields utsökta Tár vinner Bästa film, men lägger mina pengar på att vinsten går till Everything Everywhere All at Once, något jag på pappret heller inte är emot. Det är en otroligt originell film och frisk fläkt i Oscarsgalans dammiga historia. Tyvärr faller den bara mig inte i smaken, även om jag är ett fan av “the Daniels” (Daniel Kwan, Daniel Scheiner) långfilm Swiss Army Man från 2016.

Bild: Ruben Östlund / Fotograf: Joel C Ryan

BÄSTA REGISSÖR

Martin McDonagh, THE BANSHEES OF INISHERIN
Daniel Kwan and Daniel Scheinert, EVERYTHING EVERYWHERE ALL AT ONCE
Steven Spielberg, THE FABLEMANS
Todd Field, TÁR
Ruben Östlund, TRIANGLE OF SADNESS

Jesper: Känns lite hugget som stucket här, utöver det stora frågetecknet Ruben Östlund som inte borde vara i närheten av nomineringen överhuvudtaget. Samma logik som på Bästa film fungerar dock inte här, så han kommer inte vinna. Här om någonstans känns det väl då som att Spielberg kan vinna och att den där ”lång och trogen tjänst” kommer vara den lilla marginal som tar honom förbi the Daniels väldigt imponerande jobb med Everything Everywhere All at Once. Kan också vara så att Spielberg säkra, mer konventionella stil formad över en hel karriär känns lite mer trygg att ha att göra med än deras mer rebelliska, ibland röriga men också väldigt ambitiösa stycke film.

Saga: Det blir ingen Sverige-vinst här, sorry Ruben Östlund. Här är jag säker på att the Daniels tar hem statyetten för bästa regissör, även om jag återigen egentligen vill att Társ Todd Field ska vinna. 

Bild: Brendan Fraser

BÄSTA MANLIGA HUVUDROLL

AUSTIN BUTLER
COLIN FARRELL
BRENDAN FRASER
PAUL MESCAL
BILL NIGHY

Jesper: Paul Mescal är tragiskt nog den faktiska bästa filmen Aftersuns enda nominering och än mer tragiskt är väl att han inte heller kommer vinna Oscarn här. Kanske blir det Brendan Fraser i The Whale eftersom filmen är som gjord enbart för att framhäva hans insats och det skulle dessutom vara ett kul narrativ om Fraser fick både sin stora comeback och lite uppmärksamhet för att han faktiskt är en riktigt bra skådespelare. Vinnaren lär dock bli Austin Butler i Elvis. Porträtt av verkliga personer brukar gå hem i de här sammanhangen, och dessutom är han den enda lysande stjärnan i en annars, ärligt talat, ganska usel film.

Saga: Hmm… Mycket knepigt! Jag tror att det står mellan Austin Butler i Elvis och Brendan Fraser i The Whale. Enligt Oscars oskrivna regler löper man större chans att vinna om man spelar en verklig person, gärna en amerikansk kulturell ikon, som Elvis till exempel. Samtidigt gör Fraser också en Oscarsvänlig comeback i ett gripande drama. Jag satsar på att Butler vinner, även om jag egentligen hade velat se Colin Farrell kliva upp på scenen. 

Bild: Tár

BÄSTA KVINNLIGA HUVUDROLL

CATE BLANCHETT
ANA DE ARMAS
ANDREA RISEBOROUGH
MICHELLE WILLIAMS
MICHELLE YEOH

Jesper: Känns väl som att det står mellan Cate Blanchett i Tár och Michelle Yeoh i Everything Everywhere All at once. De har delat ganska mycket på priserna som delats ut de senaste månaderna så svårt att riktigt säga och båda två är väl förtjänta, men för skojs skull väljer jag ändå Michelle Yeoh. Blanchett är strålande i Tár, men hon har vunnit tidigare så kanske är det mer intressant att ge Yeoh priset, och dessutom i en så multidimensionell roll som the Daniels gett henne.

Saga: Det här är kategorin som väckt mest debatt, eftersom vinsten står mellan två fantastiska skådespelerskor: Michelle Yeoh och Cate Blanchett. Båda är värdiga vinnare, även om jag skulle vilja påstå att Blanchett gör en oförglömlig skådespelarinsats i en betydligt svårare roll. Samtidigt har hon två Oscars i bagaget, medan Yeoh kämpat hela sin karriär i en rasistisk filmindustri som gett henne smulor av det hon förtjänat. Vinnaren här kommer alltså definiera vad en Oscar står för – är det ett pris för en specifik roll/film eller en ett pris för en karriär? Jag tror att det sista stämmer och att Yeoh därmed kommer att vinna.

Bild: Everything Everywhere All at Once

BÄSTA MANLIGA BIROLL

BRENDAN GLEESON
BRIAN TYREE HENRY
JUDD HIRSCH
BARRY KEOGHAN
KE HUY QUAN

Jesper: Lär väl bli Everything Everyhere All at once-seger även här, med Ke Huy Quan som tar hem statyetten för sin roll som Michelle Yeohs timida make. Efter en ganska sjuk karriär som började med Short Round i Indiana Jones och de fördömdas tempel och med bara fyra skådespelarroller sedan millennieskiftet kommer han här lite från ingenstans och bara visar vilken skådespelande naturkraft han kan vara när regissörer faktiskt ger honom en rimlig roll. Brendan Gleeson i Banshees of Inisherin hade annars varit ett kul alternativ, men jag kan inte se någon annan vinnare än Ke Quan här.

Saga: Jag vill att Ke Huy Quan ska vinna och jag är säker på att det kommer bli så. När jag såg Everything Everywhere All at Once var det hans prestation som stod ut, och jag blir nästan rörd bara av att tänka på hans fullständigt hjärtskärande karaktär. Herregud, krama honom NU!

Bild: Angela Bassett

BÄSTA KVINNLIGA BIROLL

ANGELA BASSETT
HONG CHAU
KERRY CONDON
JAMIE LEE CURTIS
STEPHANIE HSU

Jesper: Svårt alltså. Ingen sticker ut så där jättemycket framför resten. Alla skulle kunna vinna utan att det hade känts speciellt orimligt, men lite som Austin Butler i Elvis känns det väl som att Angela Bassett kan vinna för sin roll i Wakanda Forever eftersom hon så tydligt sticker ut som filmens klart starkaste ljuspunkt i sin roll som Wakandas drottning Ramonda. Skulle dock inte klaga om Kerry Condon i Banshees of Inisherin vann för sin roll som den filmens enda vettiga person.

Saga: Ingen av de nominerade väcker någon större entusiasm hos mig. Jag tror att det egentligen bara står mellan Angela Bassett, Jamie Lee Curtis och Kerry Condon. Jag tror påååå… Angela Bassett!

Text: Jesper Lundstedt och Saga Coelho Ahndoril