fbpx

OSCARS 2022: KULTs predictions

Snart rullar röda mattan ut på Hollywood Boulevard, och likaså filmvärldens årliga debatt – ska vi bry oss om Oscarsgalan? Nej. Kanske. Jag vet inte. Jag vet bara att jag inte riktigt kan titta på de där guldiga statyetterna utan att bilder på en badrocksklädd Harvey Weinstein flashar förbi. Stäng ner hela skiten, känner jag då. Men sen börjar det närma sig och plötsligt står jag framför sovrumsspegeln och högläser min barndoms imaginära tacktal (ett tal som för övrigt påminner mycket om Sally Fields ikoniska “You like me. You really, really like me”).

Oscarsgalan är en förlegad och självkär ceremoni som jag på alla politiska och konstnärliga plan förkastar. Jag vill skicka iväg ett sms till Daria (KULTs chefredaktör och ansvariga utgivare) och meddela att vi inte tänker skriva om den i år, eller något år framöver. Men – istället sitter jag här med en lång text om årets potentiella vinnare och förlorare. 

Mina känslor kring Oscarsgalan är komplicerade och motsägelsefulla. De kan bäst beskrivas med Julia Stiles dikt till Heath Ledger i slutscenen av kultklassikern 10 Things I Hate About You

”I hate the way I don’t hate you
Not even close, not even a little bit, not even at all.”

Förord: Saga Coelho Ahndoril, filmredaktör


OSCARS 2022

Saga Coelho Ahndoril och Jesper Lundstedt går igenom några av huvudkategorierna. Vem kommer vinna? Vem borde vinna?

Bild: CODA

BEST PICTURE

Belfast 
CODA
Don’t Look Up
Drive My Car
Dune
King Richard
Licorice Pizza
Nightmare Alley
The Power of the Dog
West Side Story

Saga: Årets vinnare blir nog… vår feel-good-darling CODA. Tror att det är ett tufft race mellan den och The Power of the Dog, men att CODA ändå kommer ta hem den. Scrolla ner till BEST DIRECTOR så fattar ni. Jag hör dock till kategorin som gillar Don’t Look Up. Hade velat se en vinst där bara för twitter-dramat som skulle efterfölja.

Jesper: Det här känns verkligen lite som ett mellanår när man tittar på vilka filmer som nominerats. En ganska svag samling filmer där väl The Power of the Dog lär vinna mer för att den känns mer Prestige™ än andra snarare än för att den skulle vara så himla mycket bättre än sina konkurrenter. Visserligen är den också bättre än majoriteten och skulle den vinna hade det varit helt okej, men den är definitivt inte den faktiskt bästa. Personligen hoppas jag på Drive My Car som känns klart mest naturlig och trovärdigt mänskliga i sitt utförande och trots tre timmar möjligtvis är den enda, utöver just The Power of the Dog, som rättfärdigar sin egen längd. Sedan att en icke-engelskspråkig film faktiskt kan vinna? Parasite visade i och för sig att det är möjligt, men den var nog också bra mycket mer lättillgänglig för en bred publik.

Bild: The Eyes of Tammy Faye

BEST ACTRESS IN A LEADING ROLE

Jessica Chastain i The Eyes of Tammy Faye
Olivia Colman i The Lost Daughter
Penélope Cruz i Parallella mödrar
Nicole Kidman i Being the Ricardos
Kristen Stewart i Spencer

Saga: Penélope Cruz. Japp. Hon kan ta den. Kristen Stewart kämpade i Spencer men med ett så urtråkigt manus och livlös regi hade hon ingen chans. 

Jesper: Här borde självklart Alana Haim både vara nominerad och den som vinner, men världen är orättvis. Bland de faktiska nominerade är Kristen Stewart den jag hoppas på som inte bara är en amerikansk skådespelare som gör en väldigt bra engelsk accent, men som också är så trovärdig i sin roll som Diana att Spencer funkar trots att den har dialog skriven av någon som aldrig någonsin träffat en annan människa. Tror dock möjligtvis mer på Jessica Chastain som även hon är den klart starkast lysande stjärnan i en annars rätt medioker film, The Eyes of Tammy Faye, och har en roll som är lite mer bombastisk än Stewarts mer lågmälda.

BEST ACTOR IN A LEADING ROLE

Javier Bardem i Being the Ricardos
Benedict Cumberbatch i The Power of the Dog
Andrew Garfield i tick, tick…BOOM!
Will Smith i King Richard
Denzel Washington i The Tragedy of Macbeth

Saga: Will Smith kommer vinna. Förtjänar det också om man tar min pappas ord för det. Jag tycker dock att Denzel Washington gjorde en fantastiskt originell tolkning av Macbeth. Han läste replikerna så avslappnat att man glömde att de är skrivna på vers.

Jesper: Borde vara en kamp mellan Denzel Washington och Andrew Garfield, men jag gissar på att det snarare står mellan Benedict Cumberbatch och Will Smith. Ingen skandal vem som än vinner och det lär väl bli just Will Smith för sin roll i King Richard vilket… tja, som sagt ingen skandal för han är trots allt väldigt bra, men också ett lite tråkigt val eftersom karaktären han spelar är så ofantligt ointressant. Ungefär som resten av filmen alltså.

BEST ACTRESS IN A SUPPORTING ROLE

Jessie Buckley i The Lost Daughter
Ariana DeBose i West Side Story
Judi Dench i Belfast
Kirsten Dunst i The Power of the Dog
Aunjanue Ellis i King Richard

Saga: Ariana DeBose. Japp. Blir filmens enda win. Jag känner mig inte särskilt passionerad kring någon av de nominerade här ärligt talat. 

Jesper: Jessie Buckley alltid en favorit för egen del och så även här för sin roll i The Lost Daughter. Sedan tror jag väl dock mer på antingen Ariana DeBose i West Side Story eller Kirsten Dunst i The Power of the Dog. Likt bästa manliga huvudroll är det väl ganska hugget som stucket vem som vinner av dessa egentligen, men jag tror på DeBose samtidigt som jag hoppas på Dunst som åtminstone i mina ögon spelar en både större och mer krävande roll i sin film.

Bild: CODA

BEST ACTOR IN A SUPPORTING ROLE

Ciarán Hinds i Belfast
Troy Kotsur i CODA
Jesse Plemons i The Power of the Dog
J.K. Simmons i Being the Ricardos
Kodi Smit-McPhee i The Power of the Dog

Saga: Det här är en självklar win: Troy Kotsur. Han förtjänar det också. Han tog filmen från cheesy till autentisk. 

Jesper: Licorice Pizza rånas igen, likt gällande bästa kvinnliga huvudroll. Bradley Cooper ska självklart ha nominerats och vunnit. Faktum är att han är så överlägsen att inga andra borde nomineras. Nu måste jag dock förhålla mig till verkligheten och där gäller egentligen lite samma princip, bara ett snäpp lägre. Kodi Smit-McPhee för sin roll som lätt psykotisk son i The Power of the Dog borde vara den enda som har en chans att vinna här och jag skulle nästan bli lite upprörd om det skulle visa sig bli någon annan av de andra nominerade.

BEST DIRECTOR

Kenneth Branagh för Belfast
Ryusuke Hamaguchi för Drive My Car 
Paul Thomas Anderson för Licorice Pizza
Jane Campion för The Power of the Dog
Steven Spielberg för West Side Story

Saga: Om förra var självklar är den är skriven i sten. Jane fucking Campion kommer vinna. 100%. Garanterat. Satsar allt. Kanske delvis också därför The Power of the Dog kommer förlora BEST PICTURE. 

Jesper: Det är ju Jane Campion som måste vinna här. Alltså, det finns verkligen inga andra alternativ i mina ögon. The Power of the Dog är inte direkt nyskapande eller har något helt otroligt manus, men det finns verkligen inget fel i Campions reg. The Power of the Dog ser fantastisk ut, alla skådespelare är nästan perfekta i sina roller och allting känns extremt uttänkt utan att bli konstlat. Att se den här filmen är som att se en mästare utföra sitt jobb på högsta nivå och om Dennis Villeneuve varit nominerad för Dune hade det möjligtvis varit en kamp de två emellan, men så som verkligheten ser ut varken kan eller bör det vara någon annan än Campion som vinner.

OSCARS 2022: KULTs predictions