Foto: Pressbild

“Tyvärr är ju Fifa lika korrupta som Filip är som domare” – trots det vinner Olof & Ebba

För första gången någonsin utspelade sig finalen av Filip Hammars och Fredrik Wikingssons Alla mot alla i Avicii Arena. I en intervju med Aftonbladet säger producenten Emil Persson “Det har aldrig någonsin gjorts så här stor arenaunderhållning av frågesport tidigare, med reservationen att jag inte riktigt orkat undersöka om det där faktiskt stämmer. Men det känns så.” De regerande mästarna Annika Lantz och Johar Bendjelloul kämpade in i det sista mot Olof Lundh och Ebba Kleberg von Sydow för att behålla titeln. Men till de 10 000 åskådarnas förtjusning tog tittarfavoriterna Olof & Ebba tillslut hem det, och fick catwalka med Queens “We are the champions” i arenans högtalare. Säsongen avslutades i jubel, eld och konfetti. 


Kvällen till ära bjuder produktionen in gamla deltagare till ett greenroom med Janne Josefsson och Cecilia Frode som vimmelreportrar. De presenteras på storbildsskärm med ett best of-montage från programmet, där duon bland annat frågar sig om solen är ett grundämne och när människan upptäcktes. Publiken får sig ett gott skratt och låter sig påminnas om varför man inte kan annat än älska kombon. Men med det sagt lär de gå till historien som den resultatmässigt sämsta buren i Alla mot allas historia. Även kvällens insats står ut, men Janne Josefsson har kul och det är det viktigaste:

Hur tycker du att det gick? 

Det är ju så jävla svårt att bedöma själv. Vi hade jättekul! Men, ja det var en hel del som kom fram och sade att det var bra och att vi jobbade bra, säger Janne Josefsson. 

Under kvällen blir han och Cecilia Frode någon slags comic relief, och i timme fyra av teveinspelning är det skönt att få bryta av med deras universum. 

Foto: @kultmagasin

Det var redan på Bokmässan – innan det stod klart att Olof Lundh fanns bland säsongens deltagare – som KULT haffade honom första gången. På en Instagram-story fick han svara på frågan:

Kommer du vara med i Alla mot alla tills du vinner?

Ja, det får man väl ändå säga. Jag har ju gjort alla säsonger och kommer även denna säsongen. Men det är ju lite som jag skriver i den här boken jag gett ut om Fifa. Tyvärr är ju Fifa lika korrupta som Filip är som domare, och det är därför jag inte vinner. Så jag blir väl kvar i Alla mot alla i en evighet.” 

Då visste han inte att vinsten stod för dörren. Huruvida Olof Lundh kommer delta i programmet framöver har han inte hunnit fundera på. Och det kanske inte är så konstigt. Han har de senaste veckorna befunnit sig i Qatar för att bevaka VM, och under den korta vistelsen i Sverige hade han en Alla mot alla-final, Nymo och VM-studion att bocka av. Sedan var det snabbt på ett flyg tillbaka. Olof Lundh ber KULT ringa till ett +974-nummer, men att nå honom ska visa sig lättare sagt än gjort. 

Foto: Jacob Planell

Väl på tråden berättar han om sitt hektiska schema: 

När jag flög hem var det rätt lite fokus på tävlingen, till dess att vi faktiskt kom till Globen. Då var det en del repetitioner, och på något sätt gick timmarna bara, och plötsligt satt vi i burarna och skulle börja tävla

Jag kommer väl aldrig förlåta mig själv för att jag hittade på att man pratar “kubanska” på Kuba

Finalkvällen inleds med Markus Krunegård och “hans alkade band” som framför AC/DCs “It’s a Long Way to the Top”. Och det har det sannerligen varit för Olof Lundh och Ebba Kleberg von Sydow. Under Olof Lundhs tre första säsonger tävlade han med Martina Haag, E-Type och Kattis Ahlström. Ebba Kleberg von Sydow gjorde en säsong med Sven Melander. I säsong fyra parades de ihop och blev en match made in heaven. Sedan dess har de varit dåliga vinnare och förlorare tillsammans i fem säsonger.

Jag känner väl att både jag och Ebba är lite av en vattendelare. Om man följer Alla mot alla är man kanske inte nollställd, utan då tycker man antingen att vi är jävligt bra eller att vi borde stängas av, säger Olof Lundh. 

I försnacket roar sig Filip Hammar med att reta Ebba Kleberg von Sydows som erkänner att hon pluggat in i sista minuten. 

Dök något av det du pluggat på upp? 

Ja! Anders Bagges hundar! Det hade jag banne mig läst på om. Alla möjliga saker som kommer i min väg tänkte jag kunde komma, och jag hade till och med räknat dem. Att han har fem hundar. 

Ebba Kleberg von Sydow menar att plugget lugnar nerverna, men på det stora hela verkar det inte speciellt lönsamt att läsa på. Redaktionen varvar högt och lågt när de skriver frågor. Ebba Kleberg von Sydow och Olof Lundh är noga med att man både vinner och förlorar som ett lag. Vissa blunders tar de dock på sig själva. 

Jag kommer väl aldrig förlåta mig själv för att jag hittade på att man pratar “kubanska” på Kuba. Det hoppas jag att Olof inte kommer förlåta mig för heller, säger Ebba Kleberg von Sydow. 

Den som var på plats vet att hennes vistelse i Under pressure-stolen var en mardröm. I momentet peppras deltagaren med frågor i 45 sekunder och mitt i utfrågningen ger tekniken upp. För inspelningens skull behöver hon repetera sina fyra första svar, och hon blir tillsagd att svara exakt likadant som nyss. Även på frågorna hon vet att hon inte svarat rätt på. Ebba Kleberg von Sydow måste alltså svara “kubanska”. Igen.

Jag önskar nästan att man hade kunnat se det på teve, att jag tvingades säga det här fyra gånger typ. Det var hemskt. Men då får man bara äga sina misstag och gå vidare. Det är viktigt i Alla mot alla-buren, och i livet. 

“Olof=frikort”

Finalen lever, som proglamlederduon uttrycker det. Annika Lantz och Johar Bendjelloul vinner någon kategori här, Olof Lundh och Ebba Kleberg von Sydow vinner någon kategori där. Men den tar en vändning när deltagarnas trafikkunskaper sätts på spel. Under programmets mest kritiska läge säsongens sista Idiotfråga är det Olof Lundh som går bort sig. Frågan är nämligen så lätt att man förlorar tre poäng om man svarar fel. 

Det var ju jag som drev igenom det för jag trodde att jag visste det. Och vad jag förstod på folk jag pratade med efteråt så var det självklart. Det är ju som sagt längesen jag tog körkort, men det kanske var likadant på den tiden. Jag gick bet där helt enkelt.

Över alla andra sitter de tidigare deltagarna Emma Molin och Alex Schulman som experter i en “sportstudio”. Alex Schulman passar på att såga Olof Lundhs insats i Qatar-VM. 

Det hör till att man ska få kritik av honom, säger Olof Lundh. 

Alex Schulmans medger, efter sin tvångsmässiga sågning, att Olof Lundh trots allt brukar göra bra ifrån sig i Under pressure. Efter fadäsen med Idiotfrågan och med fyra poängs underläge i matchens slutskede är det Olof Lundhs tur i stolen. Pulsen höjs, och han vet att om det ska vända någonstans är det i “ett moment där det står väldigt många poäng på spel”.

Just där och då kändes det jävligt uppgivet, men samtidigt visste jag att jag skulle upp mot Johar. Jag visste att där kan jag ju, om jag är i bra slag, hämta in ett antal poäng.

Han tror på det. Det gör publiken också. De skanderar “Olof, Olof” och någon håller upp en skylt med texten “Olof=frikort”. Krunis sjunger “It’s a Long Way to the Top”. Igen. Olof Lundh tar plats i Under pressure-stolen. Kategorin är “Globen”. 

Du var extremt snabb på att sätta att Globen tar in 13 850 åskådare på hockey. Hade du pluggat på frågor du anade kunde dyka upp?

 Nej, jag hade inte pluggat på Globen, just det kan jag.

Han fortsätter, aningen filosofisk: 

Jag bara råkade kunna vissa saker. Man kan inte förklara hur sånt fungerar eller inte fungerar, eller jag kan inte i varje fall. 

Olof Lundh tar hela nio poäng. I samma sits tar Johar Bendjelloul sex och det skiljer en poäng mellan lagen inför sista ämnet. Till Filip och Fredriks (antagligen) stora förtjusning jämnas det ut och kvällen avgörs med en utslagsfråga: När invigdes Öresundsbron? Närmast vinner. 

Annika Lantz och Johar Bendjelloul får ordet först. De säger 2001. Några spridda jubel hörs i arenan. Turen går över till Olof Lundh och Ebba Kleberg von Sydow som svarar 2000. Jubel blir vrål, arenan har fattat innan Filip Hammar hunnit bekräfta. Krunis brister ut i Queen. 

Jag kommer ju vara ganska odräglig fram till jul tänker jag

Hur går man vidare efter något sånt här? 

Jag kommer ju vara ganska odräglig fram till jul tänker jag. Åtminstone i några dagar till. Det får min omgivning stå ut med! Jag kommer vara stolt över det här för resten av livet, och jag kommer förmodligen ta upp det här på middagar och fester – helt oombedd – typ resten av livet, säger Ebba Kleberg von Sydow.

Pokalen då, vem får den?

– Först ska den graveras, sedan hoppas jag verkligen att man får ha den på något fint ställe. 

Blir det varannan vecka?

Ja vi får dela på den, det kommer vi lösa. 

Det är med glatt humör Olof Lundh spatserar runt templet i öknen: 

– Jag trodde ju inte vi skulle vinna. De är vassa; både Johar och Annika, sedan kändes det ju gött som fan att vinna, det är ju det vi har strävat efter. 

Text: Jacob Planell & Lovis Bratt Deland