Ben Awad. Illustration: Ellen Algren

Nördarnas revansch

Det hela börjar med att jag, likt många av mina vänner, besöker hemstaden i luckan som finns mellan universitetens vår- och hösttermin. Gömt någonstans mellan rädslan och oroligheten finns också förväntan: den stora nyfikenheten att få se vad som hänt med alla man en gång i tiden delat skola och liv med. Vem har skaffat fula tatueringar? Vem har blivit förälder? Jag ligger i mitt barndomsrum och skickar mess till mina kompisar, undrar vad de har för skvaller. Min kompis Ella skriver att hon har varit på fest med folk från högstadiet. De coola killarna hade blivit fula som fiskade för mycket och klassens nörd hade varit den snyggaste på festen. Han var tydligen megaultrasexig. Något i det kändes uppfriskande, säger hon.

För let’s be honest: De som är coola på högstadiet kommer inte att vara coola för alltid. Det är ren fakta. Någon gång i livet kommer ens peak att vara över och när man är i sina twenties börjar man bevittna hur de som hade sin tidiga livstopp långsamt blir töntigare och fulare. Helt plötsligt är någon som var jättejättelivmodersdunkandesnygg bara average looking och killen man var hopplöst kär i har ett hårfäste som inte direkt skriker fertil ungdom. Det säger ju sig självt att man inte kan peaka för alltid, men det anmärkningsvärda låg inte i att de coola hade fadeat bort, utan i att nörden hade blivit sexig. Han såg ut som han gjorde förut, men ändå hade han gått om alla i sexighetsgrad. I sann Carrie Bradshaw-anda kunde jag inte låta bli att undra: Var det dags för nördarnas revansch? 

Självklart måste svaret finnas på internet. Om det är någonstans folk är oskamset och explicit kåta så är det ju på www. Jag besöker allas vårt forum för framtidsspaningar, TikTok, och blir nästan hånad av hur enkelt det verkar vara. På TikTok är folk ohämmat sugna, det törstas och fantiseras i oändligheter, och av någon anledning samlas den största horden i @benawads kommentarsfält. Ben är en 24-årig computer science major vars konto till en början mest bestod av att han förklarade programmeringsmemes, komplett med ett klassiskt nörd-utseende: Rektangulära glasögon, hoodie och synbar avsaknad av skäggväxt. Bens content har fortsatt att vara nördigt och motsatsen till vad som 2012 kallades för swag, men någonstans på vägen transformerades hans kommentarsfält till att bli det absolut kåtaste kommentarsfältet på hela appen. (På riktigt, det är det han är känd för nu.) Varför törsta i kommentarsfältet till Lil Huddy som juckandes dansar till reggaeton när det finns programmerare som inte har taktkänsla?

Så länge jag kan minnas har den mystiska bad boyen varit arketypen för trånande och törstande. Vad är det för fel på honom? Det enkla svaret är väl att han är tråkig. I tider av distans har mystik fungerat väldigt dåligt. Mörka blickar och klandervärt beteende är inte alls lika sexigt via sms (om det ens går att kommunicera på det sättet). För visst, en bad boy må vara sexig, men han sprudlar inte alltid av social intelligens. När alla romantiska interaktioner föregås av ett kvartals smsande för att man sedan kanske vågar bryta sin sociala bubbla och ses blir det smärtsamt uppenbart hur dessa bad boys inte har så mycket mer att komma med. Man blir sällan fnissig av ett sms utan bara utmattad av att ta exakt allt socialt ansvar. 

Kanske också att mystiken försvinner lite i och med alla hundratals dokusåpor man kollar på these days. Där kryllar det av killar som både är och vill vara bad boys, och man ser igenom dem så snabbt att det inte ens är charmigt. De är så medvetna om sitt sex appeal och utnyttjar det till den grad att man blir lite äcklad. På paradisö efter paradisö står de i sina små badbyxor och oljar varsamt in sina bröstmuskler, för att sedan delta i vidriga och poänglösa bråk med resterande deltagare på fyllan. Det finns ingen mystik, de är bara dumma i TV. 

Så man skiter i dem. Man inser att de verkligen bara är no thoughts head empty och när man väl har fått den insikten så kan man inte låta bli att himla med ögonen när man ser en sådan kille på stan. Alltid i sina fula dumma tighta jeans (Ingen bad boy klär sig längre som typ James Dean. En kollektiv sorg). Kanske kan trenden om nördens återkomst få signalera någon typ av biologisk medvetenhet. Vi väljer det som är bra för oss och börjar sakta men säkert attraheras av någon lite mer smartare än *insert valfri PH-kille*. Man börjar fundera på hur väl bad boyens testiklar kan fungera efter år av de där onormalt tighta byxorna och ingenjörskunskaper börjar kännas hett och fräscht. 

Egentligen är det oundvikligt att normerna förändras och nu får vi bevittna det ske. Vad som anses vara sexigt går i vågor och nu är den förra vågen på väg ner, klar med att göra stränderna (och oss) våta. En ny våg är på uppgång, och som vanligt när något blir otrendigt blir dess raka motsats helt plötsligt superinne. Slutsatsen är väl att det är bra tider för att vara en nörd. Äntligen är det dags för lite revansch och det unnar jag er! Jag kan egentligen inte svara för hur mycket nördarna får ligga i verkligheten men herregud vad folk är kåta på dem på internet. Det kanske kan få vara vinsten i sig? Så njut av det era töntar. Och ett stort, stort grattis till dig som precis har börjat plugga systemvetenskap.