fbpx
Fotograf: Nina Andersson Voight, Mua: Ignacio Alonso.

Månadens kreatör: Sibille Attar

Artist, låtskrivare, producent, poddare. Nominerad till bland annat Grammis, P3 Guld och Nordic Music Prize. Sibille Attar är en artist som har ett brett och välrenommerat CV, både som medlem i band och som soloartist. I våra ögon gör hennes finkänsliga skapande, samt hennes brinnande engagemang för kulturbranschens fortsatta levnad, Sibille till en självklar kreatör att uppmärksamma och beundra.

Idag är Sibille soloartist och har släppt ett album samt två EPs, men hennes musikaliska historia började med samspelt skapande. Hon beskriver det som en ren slump att musiken kom in i hennes liv. Det startade vid 17 års ålder med att alla i hennes kompisgäng var musiker i en teaterpjäs och efter ett tag blev det bara konstigt att hon var den enda som inte var det. Lösningen: att starta ett band, såklart. 

– De andra var proffs och jag kunde typ ingenting. Jag levde, som jag fortfarande gör, efter devisen ”Fake it til you make it”. 

Tog det lång tid för dig att hitta din stil som musiker?
– Hmm. Jag tänker inte att jag är låst till en stil som är och alltid kommer att vara min. Om jag skulle vara det skulle musiken förmodligen låta skit. 

Att vara fast i ett sound, en genre eller en konstellation är inget för Sibille. Hon har bland annat spelat i band som Speedmarket Avenue och [ingenting], sjungit på låtar av Marit Bergman och Bear Quartet samt skrivit musik åt namn som Håkan Hellström och Adam Tensta. Hennes sätt att röra sig fritt inom musikens gränsland reflekteras tillbaka i hennes eget musikskrivande.

– I början var jag alltid en beståndsdel av ett band och då krävs det kompromisser, i de flesta banden jag var med i sjöng och spelade jag saker som andra skrivit och jag var sällan eller inte alls inbjuden att delta i det kreativa skapandet. Det skillade mig på sätt som jag verkligen har användning för idag och jag tror det gör mig väldigt fri!

Att ha frihet som utgångspunkt i sitt musikskapande är något som Sibille återkommer till. Hon berättar att skapandeprocessen ändras mycket från skiva till skiva, men att hon inför kommande skivan mest suttit hemma och arbetat disciplinerat under kontorstider. Övergripande ramar är det som fungerar bäst i hennes skapande, de tillåter fri lek samtidigt som det finns lite regler att luta sig mot (eller medvetet bryta, om man vill). Utöver det brukar hon inte jobba utifrån en viss metod, utan mer försöka fokusera på att inte tänka eller värdera, utan att bara göra

Varifrån får du din inspiration?
– Ouff, det är ganska olika. Det kan vara allt från en film till någon annans låt. En gång skrev jag en hel text framför Harry Potter och den Flammande Bägaren

Vilka andra kreatörer har format ditt skapande som mest?
– Jag skulle säga mitt första band. Och typ The Cure, Björk, PJ Harvey, Siouxie Sioux, ja, all den där musiken man lyssnar på den där speciella tiden i början av vuxenlivet. Fassbinder. Dario Argento, Alejandro Jodorowsky, Max Andersson. Valie Export. Rebecka Rolfart, Mattias Bergqvist. Dolly Parton. Tidningarna Darling, Epix, POX. Philip Glass! Whitney Houston! Svår fråga, listan är ju oändlig!

Samtidigt som Sibille gärna blickar mot andra för inspiration är det viktigt för henne att inte låta andra människors åsikter påverka hennes skapande. Hennes musik ska stå för sig själv, och sen ska lyssnaren kunna läsa in sina egna upplevelser och känna vad hen än behöver när musiken sätts på.

Från att ha börjat med att vara utanför den kreativa processen har Sibille nu landat i att skapa fritt och ofta, gärna genom olika former och plattformar. Utöver musiken driver hon även en podd med folkmusikern Sara Parkman.

– Det började med en Instagram Live från mitt badkar med Sara där vi helt enkelt uppviglade varandra till ett starta den med en påhejande skara följare och tittare. Det var precis mitt i starten av pandemin och jag tror vi båda var lite rastlösa och panikslagna så vi behövde något att göra. Samt att vi älskar varann! Vi försökte ju lägga ner den en gång men det var helt omöjligt haha!

Har du någon dröm kring vad du skulle vilja åstadkomma i din karriär?
– Förlåt för snustorrt svar men jag vill ha en livslång och hållbar karriär inom mitt skrå. Med det menar jag att jag alltid vill hålla hög konstnärlig nivå och göra roliga samarbeten inom fler områden, typ film, teater och många olika genrer. Specifika drömmar har jag men de behåller jag i tanken tills de sker, det är mindre jinx-risk!

/

Månadens kreatör: Sibille Attar