Från vänster: Tyler Childers, Dua Saleh & Yasin

Månadens bästa låtar: september 2023

September bjöd på ovanligt hett väder, men frågan är om det speglas i musiken som släppts under tiden? Vi har skrivit om våra favoritlåtar från månaden som gått nedan, och i spellistan On Replay har vi samlat musiken vi lyssnar på mest för tillfället!


Born For Loving You – Big Thief

Big Thief är tillbaka med ännu en ny singel tillägnad sina fans. Vampire Empire och Born For Loving You är två låtar som spelats under bandets liveshower och som nu släppts på både vinyl och streamingtjänster för alla att ta del av.

Born For Loving You tar Adrienne Lenker lyssnaren på en resa från de första stegen hon tog som liten, till den första kyssen, det första ligget och allt däremellan. Lenker inleder låten med vackra beskrivningar om företeelsen till hennes existens: “After the first stars formed, after the dinos fell / After the first light flickered outta this motel”. Med simpla rim och en klyschig refräng “I was born for loving you” lyckas Lenker ändå övertyga lyssnaren tack vare hennes charmigt avslappnade framtoning.

David Brignoli

Dawn of The Morning Sun – Maryam Missawi

Dawn of The Morning Sun är förtrollande från det första ögonblicket som Maryam Missawi sjunger “This is an invitation” och kastar dig in i sin lilla värld med tuffa, sexiga gitarriff. Malmösångerskans debutsingel är förtrollande – pondusen och stilrenheten som hon besitter är sällsynta, och varje trumslag och varje not i instrumentationen träffar. När Missawi sjunger “This is the end” på slutet vill man inte att Dawn of The Morning Sun tar slut.

Sultan Ahmed

Cover art for ​daylight falls by Dua Saleh

daylight falls Dua Saleh

Amerikansk-sudanesiska Dua Saleh har satt sitt namn på radarn både inom musikbranschen och på tv-skärmarna som karaktären Cal i Netflixs hitserie Sex Education. Hens debut EP Nūr släpptes 2019 och Saleh har sedan dess släppt en rad EP:s och ett album som uppmärksammats för sina slående texter, experimentella och kreativa anda och blandning mellan alternativ indie och hiphop.

Salehs senaste singel daylight falls sträcker ut en hand till de som slagit botten, mellan tonerna av raspig gitarr och de känslofyllda orden så skapas en gnista: en fackla som leder en ut ur mörkret. Texten är jagande och gestaltar den kvävande känslan av att känna sig fast i avgrunden, med kippande anda och fingertoppskänsla levererar Saleh texten på ett hjärtskärande sätt. Texten har dock en distans till vad den handlar om, som visar att det går att ta sig ut och vidare. Låten lyckas slå till och omfamna på samma gång, de råa känslorna drabbar en starkt.

Allis Sääsk Berglund

Salaam / Two Gun Kid A COLORS SHOW – Yasin

Dubletten Salaam/Two Gun Kid från Yasin visar varför han fortsatt är Sveriges bästa rappare. Och dessutom gör den honom till den första svenska rapparen som gästar den kända COLORS-serien. Vilken debut ändå för den svenska rapscenen! Att Yasin transcenderat Sverige har inte undgått hiphopälskarna, och om någon undrar varför, så finns svaret i Yasins vassa flow och vibe:iga texter. Salaam är en gungig traplåt, och Two Gun Kid är en osläppt hyphy-dängare. Framför kameran är Yasin också naturlig, så han passar väldigt bra i COLOR:s inspelningsformat.

Sultan Ahmed

Rustin’ In The Rain Tyler Childers

Tyler Childers är ett av USA:s senaste stjärnskott som blev ett hett samtalsämne efter sin vackra musikvideo In Your Love. På hans senaste album finns dock ännu en höjdpunkt, titelspåret Rustin’ In The Rain som är en briljant countrylåt, fylld med heta gitarr- och pianomelodier och en passionerad sång från Childers. Den naturliga produktionen gör att låten känns levande, nästan som om den framförs live, och det hela känns som en rejäl dos av frisk luft. Childers visar att musik låter som bäst när det är en smula opolerat.

David Brignoli


Vill ni veta vad vi lyssnar på för tillfället? Följ vår spellista On Replay!