Från vänster: Mitski, DIIV & Porter Robinson

Månadens bästa låtar: mars 2024

April har äntligen gjort entré, och vi rör oss sakta men säkert mot ljusare tider. Men vilka låtar tar vi med oss från den gångna månaden? Vi har samlat några av mars bästa släpp här nedan som är värda att lägga på minnet och som bör platsa i diverse spellistor under våren!

Ps: missa heller inte vår spellista med andra favoriter i redaktionen just nu!


Travelling Forever – Diane Emerita

Malmöbon Diane Emerita är tillbaka och hennes sammetslena stämma levererar soulpop i absolut toppklass. På Travelling Forever dränks tyst och viskande sång i mängder av reverb och skapar en varm och mysig ljudbild som får vem som helst att sänka garden och sjunka in i en djup sinnesro. 

Det är en stark melankoli Emerita och hennes mörka stämma bjuder på, och visst kan många nog känna igen sig i hennes målande reflektioner över till synes oändliga resor av självförverkligande. Ingen självömkan här inte – Emerita framför snarare sitt budskap med en hoppfullhet och nyfikenhet om vad framtiden har att erbjuda.

Daniel Miettinen-Singhateh

Cheerleader – Porter Robinson

För ett par år sedan bröt Porter Robinson sin 7 år långa radiotystnad med albumet Nurture, som blåste in frisk luft i EDM-genren. Nu är Robinson tillbaka igen, tur nog behövde vi inte vänta lika länge som sist.

Cheerleader plockar mer eller mindre upp där Nurture slutar genom att använda sig av samma brusiga och melodiösa syntar som innan. Samtidigt plockar han också från andra influenser som 00-talets emomusik vilket låter förvånansvärt bra tillsammans med hans EDM-sound. Robinson lyckas därför ännu en gång att hitta en ny infallsvinkel till hans hackiga och maxade ljudlandskap genom att klippa och klistra från 00- och 10-talets alla möjliga genrer. Resultatet blir som ett kladdigt och vackert collage man inte kan slita sig ifrån.

David Brignoli

Cover art for Coyote, My Little Brother - Spotify Singles by Mitski

Coyote, My Little Brother – Mitski 

I denna finstämda och intima cover på folkmusikern Pete Seeger Coyote, My Little Brother har alternativa musiker Mitski utforskat ett nytt sound. Covern följer originalets väldigt unika melodi och avskalade ljudbild, hennes röst glider mellan de höga och låga tonerna på ett kontrollerat och felfritt sätt. Mitski har gjort många råa och avskalade låtar, men detta mer folkmusiks-, nästan countryklingande, sound känns som ny mark för indieartisten.

Texten, precis som andra spår på Seegers album God Bless The Grass, berör naturen och klimatförstöring. Mitski förmedlar orden med svärta och sveda. Hon tillskriver en annan innebörd till de redan ödesmättade orden och fraser som “There’ll be no one to listen / And no one to sing / And never / Never will there be spring” river upp en ännu djupare – och Mitski lyckas förtrolla med och bemästra detta countrysound.

Allis Sääsk Berglund

Everyone Out. – DIIV

Brooklynbaserade shogazearna DIIV har spenderat mer än tio år på att försöka hitta sin egen identitet. Vad som för några år sedan var svajig gitarrbaserad drömpop skrivet i en ren heroindimma har nu utvecklats till en kvartett som står på varandras axlar och hela tiden utforskar och utvecklar sitt sound för varje släpp.

Everyone Out. är tredje singeln från kommande albumet Frog in Boiling Water. och visar ett betydligt mycket mer avskalat band. Här står de akustiska gitarrernas dynamik i fokus, samtidigt som de på klassiskt DIIV-manér fyller vartenda skrymsle av ljudbilden med just… ja, ljud. Melankoliskt, intimt och emotionellt – samtidigt som den balanserar hoppfullhet med medelålderns bittra cynicism på ett nyktert men vemodigt sätt.

Gustav Stjernkvist


Lyssna på våra favoriter just nu!