Från vänster: Nina Kinert, Softcult och James Blake. Foton: Press

Månadens bästa låtar: maj 2024

Skolavslutningar, examensfester, semesterstart och midsommar är på intåg och därmed den ljuva sommaren! Vad passar då inte bättre än att ladda upp spellistorna med några av de bästa musikreleaserna från de senaste veckorna? VI har samlat våra favoriter från maj månad här nedan!

PS: missa heller inte vår spellista On Replay där vi samlar vi all annan musik som spelas i våra lurar just nu!


Final Girl Circuit – Nina Kinert

Svenska musikern och låtskrivaren Nina Kinert släppte i maj sitt sjunde album CHORALS som en slags förlängning av föregångaren Religious som kom redan i höstas. Spåret Final Girl Circuit inleder detta sakrala och experimentella album vars teman ligger i gränslandet mellan liv och död. Ljudbilden i låten är pulserande och hektisk och Kinert leker mycket med röster som attackerar från alla håll och kanter. Tonerna är desorienterade och leder en på villovägar från det strukturerade beatet.  

Det finns ett organiserat kaos i denna låt. Lyssnaren förtrollas av de vackra tonerna och 15 minuter känns mer som fem. Texten är inte bärande i denna låt, utan orden smälter in i den konstanta ljudbilden av xylofonklingande synt och körsång. Denna blandning av mekaniskt och mänskligt är hänförande. 

Allis Sääsk Berglund

9 Circles – Softcult

Systrarna Phoenix och Mercedes är duon bakom Softcult som imponerat lyssnare runt om i världen med deras senaste EP Heaven. En av låtarna som sticker ut från projektet är 9 Circles, som påminner om det bästa från 90-talets shoegaze-genre. Det hela låter lite som om man blandade Slowdive och Deftones med emo-ackord från 00-talet. Allt skjuts igenom linsen av shoegaze-genrens dova sång och högljudda gitarrskrål. Även fast Softcult blickar tillbaka till gamla influenser, låter det förvånansvärt nytänkande.

David Brignoli

Thrown Around – James Blake

Sommaren är kommen och med sig tar den James Blake och Thrown Around. De långsamma R&B-dängorna och vemodiga syntarna har ersatts med pulserande bastrummor och smattrande pianon som får vilket pretentiöst Boiler Room-event som helst att lyfta, samtidigt som lökfaktorn hålls på ett armlängds avstånd. Välbärgade mittbenor och båtskor göra sig icke besvär – Blake uppmanar inte lyssnaren till att lyfta händerna i luften. Istället lyckas han pricka in sin säregna Blake-prägel på Thrown Around med tillhörande skönsång, svävande ljudbäddar och sammetslena effekter i ett dansvänligt paket. 

Avnjuts bäst under semestern med goda vänner, ett par välanvända Birkenstocks på fötterna och ett glas naturvin i handen.

Daniel Miettinen-Singhateh

You Should Know By Now – Bad Nerves

Det var egentligen bara en tidsfråga innan någon riktigt spännande artist skulle lyckas bryta sig igenom Tiktoks enorma enigma till algoritm, och göra den till en plattform även för alternativ musik. Och hon heter Chloe Slater. Hennes debut-EP You Can’t Put A Price On Fun är fylld till den absoluta bredden med samhällskritiska observationer från Londons tunnelbana, om att vara ung vuxen i en värld som präglas av kapitalismens girighet, nepotism och hur storebror lyckats svika en hel ung generation.

Liverökaren och (typ) titelspåret Price On Fun, är inte bara en hyllning till den som försöker se det ljusa när allting tycks gå rent åt helvete, utan också ett exempel på den nya typen av indierock för 20-talet. Lofi, men samtidigt full av energi, ilska och kaxigt vassa utläggningar om varför (typ) allting suger.

Gustav Stjernkvist

Desertwalks – Lagun

Albumet Walking with Lola är debuten för svenska popduon Lagun som består av Laura Lyth och Fredrik Sjöström. Bland de 10 spåren finns flera höjdpunkter, bland annat låten Desertwalks som med sitt drömpoppiga sound för tankarna till band som Amason. De sammetslena tonerna är dränkta i ett vemod och ljudbilden förgylls av en mild synt och en plockande gitarr. 

Musiken är skarp och melodin etsar sig fast i denna solblekta låt. Texten utforskar ett sökande, en vilsenhet, och beskriver en frustration över småprat samt en oändlig vandring i öknen. Det finns något bitande i det vackra i låten, solen och den molnfria himlen bränner en. Fraserna smälter in i varandra och låten mynnar ut i stämmor medan orden ”I’ll find you” häver sig fram över vågorna av gitarrer. 

Allis Sääsk Berglund


2024-06-03