fbpx
Foton: Tom Mitchell

Los Bitchos om det framskjutna albumet och hur självironi skapade och än idag håller ihop bandet

Det är något av en kaotisk, retrofuturistisk westernfilm som präglas av allt från colombiansk surfpop till Turkiet-inspirerad psykrock när Londonbaserade Los Bitchos albumdebuterar. Du kan glömma allting du vet om minimalism, då skivan Let The Festivities Begin! är mer eller mindre raka motsatsen. Men enligt bandets basist Josefin Jonsson var vägen dit allt annat än rak då en pandemi så gott som golvade planerna för en skiva i två år.
– Jag är så glad över att vi väntat med att släppa skivan så vi verkligen kan fira in albumet genom att spela det live, berättar Josefin Jonsson.

Det finns tre saker som hela tiden känns uppenbara under vårt samtal med Josefin Jonson när vi pratar om hennes band Los Bitchos. Självklarheten av att hålla musiken instrumental, vikten av att få spela live, och hur ogärna bandet tar sig själva seriöst.
– Bandet startades egentligen mest som ett skämt, berättar bandets svenske basist från sin lägenhet i utkanten av London.

– Vi övertänker verkligen ingenting. Vi tar det liksom inte seriöst. Det blir så mycket roligare då. Vi försöker bara ha roligt med det och det är väl det som skiner igenom.

Det instrumentala psykrockbandet Los Bitchos bildades av fyra musiker tillika vänner baserade i Londons undergroundscen. Medlemmarna kommer dock från en stadig blandning av platser. Trummisen Nic Crawshaw må vara från London – born and raised, men Agustina Cruz på keytar är från Uruguay, gitarristen Serra Petale från Australien och slutligen Josefine Jonsson från Sverige, som flyttade till London för tio år sedan.
– Vi har alltid varit i band i den här klassiska setupen så vi ville testa något nytt. Sen har det aldrig varit något snack om saken, berättar Josefin Jonsson när hon förklarar hur bandet bildades. 

– Vi blev väl dock lite chockade själva att folk ville lyssna på det och att det blivit så bra mottaget. Det var aldrig någon förväntning över huvud taget. Det vara bara något vi ville testa som vi tyckte var kul att göra.

Josefin hade nyss tagit avsked av sitt förra band när hon blev tillfrågad av sin nära vän Serra om hon eventuellt ville börja spela i hennes nya projekt, som skulle vara något annat än ett typiskt alternativt band. Ett partyband med inspirationer från Sydafrika och Turkiet. Utan någon jäkla sång.
– Det har alltid varit så i Los Bitchos. Vi ska inte ha någon sång. Sen kan ingen av oss sjunga och vi är jättedåliga på att skriva texter också, skrattar Josefin.

– Är det inga texter blir det också enklare att skapa sin egen version av låtarna.

Josefin berättar om hur bandet gick från en oskyldig och oseriös sidosyssla till en mycket uppskattad liveakt som fick fler och fler spelningar. Tills de kom till punkten då man som band beslutar sig för att det är dags att spela in sitt debutalbum. Los Bitchos valde ut de låtar som passade ihop bäst som en skiva och i januari 2020 spelades låtarna in.

Det skulle dock dröja mer än två år från att skivan spelades in tills den fick se dagens ljus. En skiva som till största delen spelades in live och är som klippt och skuren för en livescen fick av uppenbara anledningar vänta.

– Det var ju bara på grund av pandemin egentligen. Även om albumet var klart så är det viktigt för oss att vi kan turnera den här skivan, för så mycket av det vi gör är ju att man ska se musiken live. Det kändes ganska snopet av oss att släppa den och sen inte kunna turnera. Så det var viktigt för oss att vänta. Det gällde att ha lite is i magen.

“Framför allt var det viktigt för oss att komma ut på turné. Det är vårt element och där vi trivs bäst.”

Varför kan man inte lyssna på skivan utan att höra den live?
– Det var väldigt viktigt för oss att få livekänslan på skivan. När vi spelade in jobbade vi mycket på att spela in det så live som vi kan. Jag tror bara att det är två olika upplevelser som kompletterar varandra ganska bra. Albumet make:ar sense när man ser det på scen liksom. Men framför allt var det viktigt för oss att komma ut på turné. Det är vårt element och där vi trivs bäst, berättar Josefin.

Hur känns det nu när ni äntligen fått släppa albumet?
– Sjukt spännande. Vi är verkligen så peppade. Det känns också som att det är en delad känsla. Där alla som längtat att gå på spelningar kan göra det och vi som längtat att spela live kan göra det och att vi kan göra det tillsammans. Och få ut det ur vårt system och komma tillbaka till det normala igen, berättar Josefin exalterat.

På tisdag, 15 februari, beger sig live-abstinenta Los Bitchos ut på turné. Först i hemlandet, och i april gör bandet Europa med tre stopp i Sverige.
– Liveshowerna är ganska livliga tror jag, skrattar Josefin och fortsätter:

– Vi har väldigt mycket instrument. Det är lite som albumet. Kaotiskt och livat. Vi försöker hålla det till ett kul gig att gå till. Sarah som spelar gitarr är också en sjukt bra trummis så hon går all out med slagverk.

Att få leva med restriktioner och begränsningar både i sitt dagliga liv och i sitt skapande, har för många (läs: alla) varit otroligt påfrestande. För ett band som baserar en stor del av sitt koncept på att stå på scen är det inte konstigt att liveabstinensen trängt sig på. Något de löste på ett minst sagt kreativt sätt.

Radioprogrammet Planet Bitchos fick premiär och ett avsnitt i månaden på World Wide FM.

Vi gjorde ett avsnitt i månaden där konceptet var att vi gjorde en virtuell turné där vi varje avsnitt åkte till ett nytt land och spelade musik från det landet. Det var skitkul faktiskt, säger Josefin och fortsätter:

– Det var någonting vi kunde göra live. Via Zoom och spela in hemifrån. Det var viktigt att kunna göra någonting ihop även om vi inte kunde spela ihop. Vi kunde i alla fall låtsas att vi var på turné.

Går det att driva ett seriöst projekt och företag samtidigt som man tar allting så oseriöst?
– Jag tror att det gör det. Vi tar ju projektet seriöst men vi tar inte våra idéer så seriöst. Vi jobbar hårt och det finns absolut en seriös sida till det hela. Vi funkar bra ihop och är ett bra team, den oseriösa sidan är mer att vi inte övertänker någonting vi gör. Hittills har det funkat och jag tror det har hjälpt oss väldigt mycket. Ingen idé är en dålig idé, och ju fånigare ju bättre!

Let The Festivities Begin! släpptes den 4:e februari.

/

Los Bitchos om det framskjutna albumet och hur självironi skapade och än idag håller ihop bandet