Foton: Donna Lee

Little Jinder lagar inga hjärtan på Pustervik i Göteborg

Jag springer in, kastar jackan över disken till garderoben och följer strömmen in till dansgolvet. Det är fredagkväll och Pustervik känns som det alltid känns på fredagar. Förväntningar anas som ett beat i bakgrunden under sorlet som fyller lokalen. Scenen är ännu obemannad. Tur att artister sällan är av den punktliga typen, hinner jag tänka. Det surras folk emellan och i högtalarna spelas Eternal Flame, ett par bakom mig bestämmer dejt i Malmö nästa helg.

Det är alltså i Göteborg som Little Jinders höstturné 2022 går av stapeln. I fokus är självklart det nya albumet Salta Diamanter som släpptes tidigare i somras. Albumets nygamla sound blottades första gången live på Lollapalooza i Stockholm, men ska idag för första gången andas västkustsluft.

Jinder kommer in och tänder eld på publiken med Vem har cigg? från albumet Allting suger. Nu är vi igång. Utan att egentligen ha sagt ett enda ord välkomnas Jinder motståndslöst under discokulan, no questions asked. Övergången till nästa låt Neeeeej pryds däremot med ömma ord som smeker Göteborgskinden. Hon bjuder genast på en buffé av direkt intimitet. Överallt kramar man om den som står bredvid, ser varann i ögonen och skrålar. ”Det här är den riktiga turnépremiären” utropar artisten och publiken verkar enig.

Jinder styr känslorna i rummet med järnhand. Hon går från glada toner på En jättefin dag till svidande rader i Brustna hjärtans klubb. Alla sorgliga kärlekshistorier som tagit sig till Pustervik ikväll förvandlas till en och samma vaggande organism. Den här låten har över 375 000 spelningar på Spotify och är därmed den näst mest spelade låten på det nya albumet, och man förstår varför. I varenda öga utspelar sig en scen, alla har en relation till texten.

Jetplan flyger genom rummet tätt följt av låten som toppar albumets spelningssiffror, Solnedgångar. Little Jinder skrattar medan hon nästan ursäktar låtvalen: ”Fan, det har varit några hårda år, 20 stycken typ”. Trots det igenkännbara lidandet i texterna märker man tydligt hur hon förhåller sig till känslorna på ett annat vis än för några år sedan. Vissa pratar om mammaroll och separation, medan jag är övertygad om att det är en del av tidens gång att vi ibland byter tonart. Att vi formas om igen, och igen och igen. Little Jinder är inget undantag.

Plötsligt pumpas nostalgi genom högtalarna och publiken spolas tillbaka i tiden med Jinderklassikern Super 8. Ingen tid för vila när man sedan återigen blir kastad in i nutid av Ni som vet. Det är någonstans här som lokalen går från sjudande till att sakta men säkert koka över. Krutet smäller som högst i de sista låtarna och Jinder ser till att Göteborg inte glömmer henne i första taget. Katalysatorn för euforiexplosionen blir mitt i Vita Bergens klockor då hon passar på att dela ut en känga till Alex Schulman. ”Fuck you!” skriker stjärnan i samma andetag som hon slänger ut den kända poddaren och krönikörens namn. Efter sista låten Jordens salt, och med Inga e som vi e som bonus, lämnas publiken med ett löfte om ett återbesök av artisten nästa sommar.

Det var nog ingen som förväntade sig att få sitt trasiga hjärta lagat av Jinder ikväll, som hon själv påpekat – ”Vill ni höra glad musik får ni gå någon annanstans!”. Men det verkar ändå som att de flesta lämnar Pustervik i en annan skepnad än de kom i. Och trots Salta Diamanter smakar efterskalven av konserten tillfredsställande sött.

Text: Nora Berglund Kattelus, @noraberglundd