Albumomslag till The Miseducation of Lauryn HillMs. Lauryn Hill

Lauryn Hills skola om självkärlek

År 1997 inleder Ms. Lauryn Hill skapandet av sitt första och enda soloalbum, som hon debuterar med året därpå. Under tiden som Hill skriver och spelar in låtarna är hon 23 år gammal, singel och gravid med sitt första barn. Hennes, i brist på bättre ord, okonventionella situation resulterar i magin som är The Miseducation of Lauryn Hill och albumet är lika relevant 22 år senare som det var när det släpptes.

De två mest kända låtarna på albumet är Ex-factor och Doo Wop (That Thing). Den förstnämnda har samplats både i Drakes världsomtumlande singel Nice for what och Cardi Bs banger till breakup-spår Be Careful. Med två decenniums mellanrum mellan dessa och originalet agerar Ex-Factors brygga som introt till låtarna i båda fallen. “Care for me, care for me, you said you’d care for me…”

Att sampla låtar från 90-talet är inte ett nytt fenomen i dagens musik. Det går inte att missa att 90-talsestetiken har varit tillbaka ett tag. Det finns en merit i att adoptera estetiken och inte minst lyssna på musik från 90-talet. Många låtar från sena 90-talet hänger dessutom fortfarande kvar idag på grund av det nostalgiska värdet de bär på för de som växte upp under den eran, eller för snäppet yngre generationer som introducerades till den typen av musik genom föräldrar eller storasyskon. Jag tror däremot inte att coolhets-meriten eller nostalgin är anledningen bakom det stora inflytandet som The Miseducation of Lauryn Hill har idag. Inte heller ligger all beröm i det faktum att albumet var musikaliskt progressivt genom att blanda R&B, hiphop och reggae. Min hypotes är att albumets framgång ligger i att The Miseducation of Lauryn Hill är jordnära, pepprad med äkta lärdomar tagna ur äkta situationer. Den röda tråden genom hela albumet är ideén om ljuset i slutet av tunneln. 

Self love och self care är fraser som inte går att undvika idag, speciellt under vår tids rådande omständigheter, där vi i princip har tvingats ta ett steg tillbaka och spendera mer tid med oss själva och våra tankar. Inte sällan används musik som en mekanism för att identifiera känslor, och Hills tagning på självkärlek och förståelse för sitt inre håller sig lika bra idag som om texten hade skrivits igår.

“Lauryn, baby use your head / But instead I chose to use my heart”
I den tredje låten på albumet, To Zion diskuterar artisten en oväntad graviditet, där läxan är att lyssna till hjärtat i stället för påtryckningarna från omgivningen. To Zion symboliserar funnen kärlek och bekräftelse i oväntade situationer. Hill skakar osäkerheten hon en gång bar på när hon inser att den viktigaste åsikten är den du har om dig själv.

“Sacrificed too much and waited in vain / Gave up my power ceased being queen”
I I Used To Love Him berör hon processen att komma över ett hjärtekross och växa som människa. Låten följer berättelsen om att hitta tillbaka till sig själv efter att ha offrat så mycket av sin identitet för någon annan. Berättelsen om att uppleva en frustrerande, bländande kärlek som dämpar din rationalitet och hindrar dig från att vara ditt sanna jag. Med hjälp av Mary J Blige och ett flertal metaforer förmedlar Hill att du klarar dig bättre på egen hand.

“And I made up my mind to define my own destiny”
Den viktigaste läxan av de alla hittas i titelspåret The Miseducation of Lauryn Hill. Själen läker från insidan. Inre faktorer slår ut de yttre. Med ditt hjärta som vägledning definierar du ditt eget öde.

Albumet förespråkar att röra sig i livet som en elev. Att vara öppen till att inte ha alla svaren, att växa ifrån osunda tendenser och sikta på en högre förståelse av sig själv. Problemet med mycket annan musik om självuppskattning är att den sällan känns genuin; nonchalans maskeras som självkärlek. Det ska medges att sådan musik kan agera som en kortsiktig upplyftning, som ett blixtnedslag av ytlig självsäkerhet utan långsiktiga läkande effekter. I denna kategori faller exempelvis Savage av Meg Thee Stallion inEller vilken annan medioker låt av Lizzo som helst. The Miseducation of Lauryn Hill ger till skillnad från nämnda exempel en bekräftelse om att din nuvarande sinnesstämning inte är din slutliga destination. Du ska ge dig själv tid att växa och läka. Du kan praktisera självkärlek samtidigt som du håller dig själv ansvarig för dina osunda tendenser. Du ska snarare erkänna och ta ansvar för dina osunda tendenser för att praktisera självkärlek.

/

Lauryn Hills skola om självkärlek

Mejla skribenten!