fbpx

Låtarna som måste spelas när dansgolven öppnar igen

Packade vänner på ett packat golv, någon spiller öl i ens hår, ett bråkigt killgäng vrålar, köer ringlar sig runt gatuhörn, klunkaklunka innan man går in… Mm, festlivets gamla goda dar som gör inträde i våra liv igen. När pandemins rastlöshet flödat i våra vener har drömmarna om dimmiga dansgolv växt sig allt starkare och blindare – och alla vet vi ju att desperation och glömska är det bästa receptet för en utekväll. 

En av mina största, mest priviligierade, frustrationer under coronatiden har varit all den musik som släppts men som man aldrig fått dansa till. Dansgolven har en hel del att ta igen när de öppnar. Nedan kommer därför en, högst subjektiv och frustrationsgödd, lista på låtar som släppts under corona men som aldrig fått det svettosande beröm som dem förtjänar. En liten to-do list för post corona-dansgolven, om man så vill. Lyssna här!

Reds. An: Varning för överanvändning av ordet “banger”. Inte mitt fel att det är ett bra ord. 


Peppermint – Tommy Genesis 

“I’m the type to take your money, take your soul” sjunger en åmande Tommy Genesis i refrängen. Utöver att raden lika gärna skulle kunna vara beskrivningen av majoriteten av landets klubbar är det också en perfekt banger att vrål-åma sig till. 

SIREN – Shygirl

Hela den här plattan är toppen. Men SIREN är liksom helt sjuk? Produktionen av Sega Bodega (som förövrigt är ÅRTIONDETS producentnamn) inkluderar en sample av 90-talets kanske bästa banger 9 PM (Till I Come) och otrolig blandning influenser. Resultatet är befriande, hypnotiskt och dansvänligt.

LUST – BENNETT

Egentligen skulle valfri låt från albumet OCH DU HETER? som släpptes i maj 2020 (och var ett förra årets absolut bästa album) göra sig bra på ett dansgolv. Med tanke på kvart i tre-stämningen som lär uppstå någonstans kring 23-spåret (vissa vanor sitter väl ändå i?) lär dock LUST kanske lämpa sig bäst. 

On Your Mind – Doss

Men snälla låt mig bara dansa till lite dumglad house. Det har varit ett jobbigt år:/

LEMONHEAD – Tyler, The Creator feat. 42 Dugg

Ösigt. Stökigt. Tyler. Vill ha ösigt, vill ha stökigt, vill ha Tyler. Allt är i sin ordning. 

Serotonin – Girl in red 

Något för indiedansgolven att ta till sig. Dags att fräscha upp repertoaren nu när Gen Z på riktigt kommer utkonkurrera alla millennials i köerna till indieklubbarna. Move bitchzz.

WAKING UP DOWN – Yaeji

Tror man 100% kommer vakna upp och ner efter att ha rört sig som i trans till denna.

Samma gamla vanliga – A36 

”Det här är sommarhitens mamma” sa Martin Mutumba i P3 och egentligen är övriga beskrivningar överflödiga. Men om man ändå vill tillägga något, kanske det räcker att konstatera att det mycket troligt även är dansgolvens mamma. 

BANG – COBRAH

Sveriges kanske mest underskattade artist COBRAH levererar sex och dans som ingen annan i detta mellanmjölksland. Vi tackar och bockar, kämpandes för att inte halka i svettpölen under oss. 

Syrup – Tkay Maidza 

Vill se en kollektiv, enorm TikTok. Sue me.

Never Come Back – Caribou

Helt otroligt att jag aldrig hört denna ljuda svinhögt på ett dansgolv? Låten, som släpptes precis innan pandemin slog till, har tonsatt så många kvällar att det känns orimligt att jag bara hört den ur halvkassa, dunkande hemmahögtalare. Förväntar mig förändring. 

Yo Perreo Sola – Bad Bunny

Att vi aldrig fått dansa till denna är… Oacceptabelt? Vad som kunde blivit våren 2020:s fetaste danslåt släpptes tyvärr precis lite för sent för att hinna smyga in sig i landets (nu garanterat bortappade) USB-minnen. 

pink diamond – Charli XCX

Behöver dansa lite mer till Charli innan hon helt lämnar hyperpopen, så enkelt är det. pink diamond är perfekt skruvad och stökig för ändamålet.

Best friend – Saweetie ftf. Doja Cat

Du och din bästa vän, matchande outfits, ett svettigt dansgolv… Sweetie och Doja Cat vet vad de snackar om.

SHUM – Go_A

Nej, dansgolven behöver inte spela denna, fattar att hälften av klubbesökarna skulle fly i panik. Vill dock poängtera att det inte behöver vara en nackdel – vi som skulle vara kvar skulle ha en TOPPENkväll. Lovar. Starta en östeuropeisk klubb någon?

CAPPUCCINO – Jelassi, L1NA

Det här är den absolut gulligaste låten som släppts under corona. Blir så glad av den? Som en espressoshot med lycka. En hel cappuccino med lycka. *slurp*

MONTERO (Call Me By Your Name) – Lil Nas X

Det här är den enda låten på listan som inte är ett förslag. Den är ett krav. Kommer lämna i protest annars. 

Lägger ner – Pregame, Ikhana

En av listans mer chill spår. Chill men dansant! Dämpat men festligt! Hoppas Ikhana ÄNTLIGEN får blowa ordentligt efter pandemin. 

Glidin – Pa Selieu feat. slowthai

Det här är bara en jättebra låt som jag vill dansa till.

WAP – Cardi B feat. Megan Thee Stallion

Hallå, vi får inte glömma WAP. Jag vet att vi är lite trötta på den här nu men vi är liksom skyldiga den lite svettig live-dans. 

Moonshine – Fricky 

Vi är inte klara med Fricky än va? Detta är nämligen kvällens avslutning, digestif, sista kärlekslåt. Denna ska klinga ut låångsamt när ljusen tänds. Om man inte befinner sig i Majorna i Göteborg, då är det troligtvis fortfarande Roffe Ruff och Majornalåten som gäller. Sorry, det tror jag knappt en istid kan ändra på. 


Om denna mix mot all förmodan tilltalar även dig har jag dragit ihop en spellista här nedan, med ännu lite fler favoriter. Ses i dimman va! 

/

Låtarna som måste spelas när dansgolven öppnar igen