KULT Magasins höjdpunkter från 2023 – recensioner

2023 har varit sprängfyllt med kultur i alla dess former för oss att gräva i, njuta av och självklart tycka till om. Därför vore det förstås tjänstefel av oss att inte lyfta några av dessa recensioner nu när året är slut, så här kommer några höjdpunkter av våra recensioner från året som gått.

Och snipp snapp snut så var år 2023 därmed slut. Gott nytt år, vi ses 2024! <3


Bild: Tár / Focus Features

Tár

Cate Blanchett gjorde sitt livs roll i psychodramat Tár enligt Saga Coelho Ahndoril. Filmen blev sexfaldigt nominerad på årets Oscarsgala, och Blachett vann pris för bästa skådespelerska på BAFTAs, Golden Globes och Critics’ Choice Movie Awards. En värd läsning av en film sannerligen värd att se.


EgendomHernan Diaz

Författaren Hernan Diaz bjuder på ett fantastiskt narrativt koncept i romanen Egendom, där vi får följa Andrew och Mildred Bewels liv utifrån fyra olika sanningar. Frågan som vår skribent Matilda Olson ställer sig är om man någonsin kan gestalta en absolut sanning, men oavsett ger Diaz prov på oerhörd kreativitet med denna komplexa roman.


Paradis Garage – Division 7

KULTs andra tia någonsin delades ut i början av året och gick till Stockholmsbaserade bandet Division 7. På Paradis Garage lyckas dem enligt Anton Ånell “väcka pånyttfödd tro i en hel genre”.


Foto: Åsa Lundén/Moderna Museet

I Moderna Museets åttiotal ryms både mjukt och hotfullt

2023 blev året vi äntligen började täcka mer konst på KULT. Hanna Tegbrant besökte Moderna Museets utställning Sömnlösa nätter där 80-talets svenska och internationella konst möts under ett och samma tak. Utställningen pågår fram till 14 januari, så passa på att besöka den innan det är för sent!


Stockholm filmfestival: Poor Things

Den grekiske regissören Yorgos Lanthimos är känd för sina vrickade och surrealistiska filmer, och hans senaste verk Poor Things med Emma Stone i spetsen är inget undantag. Zara Luna Hjelm fick gå på den nordiska premiären som hölls under Stockholm filmfestival i november, och av henne att döma är filmen ännu en hit från Lanthimos.


dom har bara gett mig ett namn – Jelassi

Årets bästa album enligt KULTs musikredaktion, och visst fick den även högt betyg när skivan släpptes av Sultan Ahmed. Djupdyk i hans åsikter om Jelassis debutalbum!


Månadens VHS: Girl, Interrupted

I år introducerade vi ett nytt koncept på filmsidan, nämligen Månadens VHS! En djupdykning i filmerna från kassettbandens tid av vår skribent Paul Dakwar. Historiens blott andra Månadens VHS blev Girl, Interrupted, en film baserad på Susanne Kaysens memoarer livet på psykiatrin på 60-talet. Läs varför filmen var essentiell i avstigmatiseringen av psykisk ohälsa!


Spårvagnsresor med Mr Hume – Horace Engdahl

“Fem år och två fragmentsamlingar efter krisen i Svenska Akademien är Engdahl inte ute efter att bråka med samtiden, utan att fäktas.”

Även om man inte blir en bättre människa av att läsa varken Horace Engdahl eller upplysningsfilosofen David Hume gav läsningen av essäsamlingen och dialogen Spårvagnsresor med Mr Hume i alla fall någon enligt Love Frisell. Men vadå?


Bild: TV4Play/Fox

Rihannas Super Bowl-framträdande kan vara början på slutet av hennes musikkarriär

Det är ett mysterium huruvida Rihanna faktiskt har ny musik på ingång eller ej, men i februari gjorde hon i alla fall en efterlängtad comeback och det på den största musikscenen av dem alla. Läs Theo Hafströms tankar om hur hon lyckades med det omöjliga uppdraget att proppa så många av hennes hits som möjligt på ynka 13 minuter!


Ironi för änglar – Elis Monteverde Burrau

Hypeade Elis Moteverde Burrau släppte dikt- och textsamlingen Ironi för änglar tidigare i år, och Alva Hedlund beskriver läsningen så här: “Det är onekligen svårt att recensera Elis Monteverde Burraus dikter. Som läsare är inte alltid meningen eller betydelsen självklar. Jag fastnar i referenser jag inte förstår. Ja, jag känner mig faktiskt lite utanför. Men texterna överraskar mig jämt. De låter på något sätt form gå före innehåll och vice versa, samtidigt.”.