Foto: Lamia Karic

KULT Magasins höjdpunkter från 2023 – Intervjuer

Igår listade vi årets bästa poesi, och idag är det KULT:s topp tio intervjuer som följer. Låt oss dyka ned i arkivet och lära känna bland andra Anna Hedenmo, Snail Mail, Flora Wiström och Charlotte Wells på nytt!

Vill du läsa fler intervjuer? Här hittar du våra hödpunkter från 2021 och 2022.


Foton: Louise Helmfrid

OG Bella om nya EP:n

Rapparen, poeten och sångerskan från Göteborg beskriver sig själv som en nomad när hon träffar KULT:s Anton Ånell på en takterass i Stockholm.


Foton: Daria Spitza

Snail Mail: “Jag har en galen rädsla för att vara människa”

Det var under årets upplaga av Way Out West som KULT haffade Lindsey Jordan för ett snack om musiken, bandet och Europa.


Foton: Sharrat Cherry

Sofia Monroy: “Jag vill riva ner fasaden”

Egentligen är den här på gränsen till fusk, eftersom de var med två dagar kvar till 2023 som intervjun med Sofia Monroy ägde rum. Men! Eftersom publiceringen skedde i år, och eftersom slutprodukten blev för intressant för att utelämnas, kvalar texten till årets bästa! Det ska ni vara glada för. Trevlig läsning!


Foto: Lamia Karic

Grebnellaw: “Varför kan inte alla se ut såhär?”

Grebnellaw om karaktären Pussy The Cat: “Så snygg att det liksom är tortyr. Jag är så vacker och så sexig att jag liksom orsakar panic attacks och social media storms.” Missa inte!


Foto: Roy Mozard

Isak Sundström: “Jag vill bara vara en vanlig ängel”

Läs om samtalet som börjar som en arbetsintervju, åtminstone enligt musikkonstnären själv. Om de många projekten, debuten och boken.


Poeten Jimmy Alm sitter framför två abstrakta, färgglada tavlor, iklädd keps och en mönstrad tröja. Han ler stort.
Foto: AnnaCarin Isaksson

Sveriges enda kommunpoet ett år efter uppdraget: “Mitt projekt blev en väldigt bra projektionsyta”

Jimmy Alm beskriver poesin som det finaste såväl som det mest värdelösa. Läs om kommunpoetens historia och året efter det sällsynta uppdraget.


Foto: Lovisa Strååt

Charlotte Wells: ”Jag balanserade på en knivsudd av subtilitet”

KULT haffade Charlotte Wells under sitt korta sverigebesök tidigare i år för ett samtal om succédebuten Aftersun, och den skotska regissörens syn på relationer, psykisk ohälsa och barnets perspektiv.


Foto: Mondial

Anna Hedenmo om Anette Kullenberg, den egna karriären och kvinnan

Ett samtal om journalistens favoritämne: den egna branschen. KULT:s Lovis Bratt Deland träffar Anna Hedenmo för att tillsammans fangirla om ikonen Anette Kullenberg.


Bild: María Aparacio

María Aparicio: “Jag vill hitta det gemensamma, det som gömmer sig i vardagen”

Under Göteborgs filmfestival träffar Edward Langert regissören María Aparicio för KULT:s räkning. Resultatet blev ett bubblande samtal om filkonst och skapande.


Foton: Elvira Glänte

Flora Wiström: “Det är ganska kul att låta sina karaktärer klä av sig”

KULT:s Daria Spitza träffar författaren, bloggerskan och influencern Flora Wiström för att prata om skrivande. Hur är det att vara ung författare? Vem ska man skriva för? Och hur har bloggandet format Flora? En text för alla som intresserar sig för hantverket.