Foto: Alma Bengtsson/SVT

Fem highlights från årets Mello

Första helgen utan Melodifestivalen har passerat och vi är redan nostalgiska. Söndagsångesten går i taket med vetskapen om att nästa Mello är ett helt år bort. Som tur är finns Eurovision att se fram emot, men innan dess ska vi likt vilket sorgearbete som helst minnas tillbaka på stunderna som varit. Här kommer KULT:s topp fem Mellohighlights från 2023:


1. Lor-fucking-een

She is an icon, she is a legend and she IS the moment. Förhandsfavoriten Loreen levererade, och sopade banan skinande ren. Att hennes första framträdande blev avbrutet av en scenstormare rörde henne inte i ryggen, och helt ärligt – har vi inte typ glömt det vi med? Hennes fantastiska performance gjorde det omöjligt att tänka på något annat än den råa talang hon besitter. När hon kammade hem vinsten var det ingen som höjde på ögonbrynen. Vem e som hon!


2. Paul Rey får 1 poäng av tittarna

Sedan man delade upp poängutdelningen mellan tittarna och jurygrupperna har det nästan blivit kanon att varje final innehåller en offentlig förnedring. Det är alltid något bidrag som fått höga poäng av juryn och hamnat i topp, men som när tittarnas röster är räknade halkar ned, rejält. Inte sällan är det skrattretande få. I år var det Paul Rey som fick smaka på besvikelsekakan när den internationella juryn placerat honom på en tredjeplats och tittarna gav honom… 1 poäng. 


3. Christer Lindarws hyllning

Nästan 20 år har gått sedan bangern La dolce vita, som 2004 framfördes av Christer Lindarw. När han för ett par veckor sedan fyllde 70 år gick det ingen förbi. På plats under semifinalen i Örnsköldsvik blev han serenerad av Club After Dark, och hyllades med textraden “Ja må du leva la dolce vita”. Det blev något av en revansch efter alla skriverier om Sagostunden Drag story hour. 


4. Carolas mellanakt

Hur kan det vara LAGLIGT att vara så bra på att ta en scen som Carola är? För att fira 40-årsjubileet av hennes genombrott med Främling äntrade Carola Malmöscenen med både dunder och brak. Hon hissades ner från taket, took us to church, powerposerade och wailade sådär som bara Carola kan. Man fick den absolut gåsigaste av hudar. Fan vad bra hon är.


5. Memesen…

Sist men inte minst har vi Mellomemesen. Det började redan efter första deltävlingen när Jespers ballongframträdande sammanföll med att en kinesisk spionballong hade synts på himmelen. Ni kan ju bara föreställa er vad Twitter gjorde med det… Sedan bara fortsatte det med allt från Thomas G:son som blir bortförd under eftersnacket, en låtskrivare som biter Farah, sändningen som avbryts och givetvis “återställ våtmarker”. Vissa händelser roligare än andra. Men en aktiv #Melfest skadar aldrig!