Illustration: Elsa Nilsén

Kortfilmspremiär: Fembot

Varför inte börja en ny vecka med en kortfilm? KULT magasin har träffat Elsa Nilsén som gjort kortfilmen Fembot, en film om sexualiseringen av kvinnor och AI. Nu finns kortfilmen att se här!


Vad handlar din kortfilm om?
– En oroad tjej (jag) går till en spådam då hon undrar över framtiden. Framtiden ser inte särskilt ljus ut, speciellt inte för kvinnan, då digitalisering nått ännu högre höjder i kombination med AI: sexrobotar och AI-flickvänner är nu vardagsmat.

Kortfilmen Fembot

Du skriver att du studerar på Domen konstskola i Göteborg, vad är det för utbildning du går och hur länge har du studerat? 
– Jag går första året i grundläggande konstutbildning i grafik! Har studerat sedan augusti 2023.

Hur började du arbeta med din kortfilm? Var det en idé du hade länge, eller kom den helt plötsligt? 
– Idén kom till mig i samband med att skolan skulle ha en gemensam utställning under Gibca Extended, där varje elev fick skapa ett konstverk utifrån temat framtid. På min mindmap dök orden spådam och AI  upp direkt, och därefter flöt resten på. Jag arbetar sedan tidigare gärna med serietecknande, att göra serierna rörliga var däremot något nytt och något som jag absolut kommer fortsätta med. Mitt mål när jag skapar är att blanda och få med så många olika tekniker som möjligt, något som blir tacksamt när man jobbar med film.

Finns det några specifika budskap eller frågor du hoppas att tittaren kommer att fundera över efter att ha sett filmen? 
– Min film rör ett ämne som bär på ett större allvar än vad filmen visar. Fembot porträtterar sexualiseringen av kvinnor tillsammans med den oändliga digitaliseringen på ett humoristiskt, sci-fi-liknande sätt. Jag hoppas därför att man efter att ha sett min film själv blir intresserad av att utforska allvaret i ämnet.

Har du några planer för framtida projekt, eller finns det några specifika områden inom filmproduktion som du vill utforska? 
– Jag arbetar just nu med en ny film! Förhoppningsvis blir den klar i vår inför några kommande utställningar. I framtiden skulle jag vilja göra längre filmer, och även gärna arbeta tillsammans med andra i en större produktion.

Tack så mycket, Elsa! Vi önskar dig all lycka till med framtida projekt!