Foto: Rasmus Erichs Lång

Klara & Jag släpper sitt första album med egna skivbolaget: ”Det är skönare att ta risker själv”

De två 28-åriga bästa vännerna Klara Tuva Wörmann och Johanna Frostling skapar tillsammans popduon Klara & Jag. Idag släpper de sitt första album med det egna skivbolaget Klara et moi. Albumet heter I stadens famn och är inspirerat av visor, känslor under pandemin och dans. ”Det är lite råare och mer experimentellt än vad ni hört från oss tidigare”, berättar duon.


Klara Tuva Wörmann och Johanna Frostling har skrivit musik tillsammans i snart sju års tid och är nu aktuella med sitt album I stadens famn. Ett album som de släpper med sitt eget nystartade skivbolag Klara et moi. Duon har tidigare släppt låtar som Fake It ‘Til You Make It, Du & Jag och Det slutar inte här. Fake It ‘Til You Make It var en av de första låtarna som duon släppte tillsammans med sitt gamla skivbolag. Låten handlar om att känna att man tagit på sig för stora skor men att bara “fake it ‘til you make it”, berättar duon.

Jag möter upp Klara & Jag på ett konditori i centrala Stockholm för en pratstund om det nya albumet samt deras tankar och känslor kring att ha startat ett eget skivbolag. Inne på konditoriet doftar det av kardemumma och nybryggt kaffe. Duon är på gott humör och har suttit och jobbat på konditoriet. “Det är ett så bra ställe att sitta och jobba på här”, säger de. Jag slår mig ner vid deras bord och börjar intervjun. 

Hur kom ni fram till att ni ville starta ett eget skivbolag?
– Det hände så mycket. Vi hade blivit några år äldre under pandemin och vi hade fått prova på att ha ett skivbolag. Vi kände att vi behövde få växa mer i vår egen takt och riktning. Vilket det inte riktigt finns utrymme för av förklarliga skäl på ett stort skivbolag, säger Johanna. 

Klara nickar instämmande till Johanna och tillägger att när man har ett skivbolag så vill de ha mer tydlighet i vilka man är som artister och att låtarna ska likna varandra mer. Medan ett eget skivbolag tillåter större variation mellan låtarna.

Foto: Rasmus Erichs Lång, 3D-modellering: Noel Stenius

– Vi blev aldrig hindrade eller styrda i hur vi ska vara av skivbolaget, men det är en känsla man själv har gentemot arbetsgivaren. Man påverkas av att det är flera personer involverade. Då blir det lättare att ta säkra kort när någon annan står bakom, säger duon.

Men nu när Klara & Jag startat eget och släpper musik genom Klara et moi känner de att de vågar testa och experimentera mer i sitt musicerande. Utan att tänka på hur det ska gå eller tas emot.

– Det är skönare att ta risker själv. Brister det så gör det inget, för då har man inte gjort någon annan besviken. Så det här albumet kommer vara lite råare och mer experimentellt än vad man hört från oss tidigare, säger duon.

Sedan Klara & Jag startade eget skivbolag har de velat utmana traditionella sätt att göra saker på i branschen. Därför har de nu valt att släppa en singel varannan vecka under hela våren, för att utmana och testa något nytt.

– Det är annorlunda att släppa musik genom ett eget skivbolag. Man måste ta alla beslut själv och man blir inte intryckt i något fack och kan testa runt. Det är därför vi släppt en singel varannan vecka i vår, för det hade nog inget annat skivbolag i världen sagt ja till. Men vi bara fuck it vi kör, skrattar Johanna.

”Musiken vi gör nu är mer exakt så som vi vill ha det. Det är råare och mer experimentellt.”

Albumet som duon släpper idag är det första av två delar. I stadens famn beskriver duon som ett album som ska locka till dans och beskriva känslor och händelser som uppstått för duon under pandemin. Albumet är inspirerat av visor, svensk pop, och tankar som uppstått under pandemin. 

– Det är svårt att säga vad vi inspireras av. Det är aldrig så att vi tänker på ett speciellt ämne och vill skriva om det. Vi kommer till studion och har med oss saker vi känt och upplevt så pratar man om det, och utifrån det skriver vi något baserat på den känslan, säger duon.

Att Klara & Jag nu släpper musik genom sitt eget skivbolag kommer höras i musiken. Duon beskriver deras album I stadens famn som mindre polerat och mer äkta, i relation till tidigare verk. 

– Musiken vi gör nu är mer exakt så som vi vill ha det. Det är råare och mer experimentellt. Vi vill inte vara i ett fack och bara göra pop på svenska. Vi vill ha mer discosound och ge alla låtar en egen ljudbild, säger Klara.

Foto: Rasmus Erichs Lång, 3D-modellering: Noel Stenius

Den första albumhalvan som släpps idag är fylld med danslåtar, perfekta för vårens och sommarens festligheter. Duon berättar att när pandemin var över fylldes de av en euforisk känsla. Det hade funnits en frustration hos dem tidigare under pandemin, som helt försvann när allt öppnade upp igen. Den euforiska känslan duon kände då är något som kommer höras i vårens album. Del två av albumet kommer att släppas i höst, och kommer till skillnad från vårens del kännas lite mörkare och innehålla mer ballader. 

– Musik ska kännas, man ska vilja dansa eller gråta. Dansa och gråta var arbetsnamnen för album del 1 och 2. Vi vill att låtarna ska vara ledsen dans, för det är då den känns som mest. Men vi kommer aldrig göra en glad låt med en glad text eller en ledsen låt med en ledsen text och vi kommer aldrig släppa ett album med bara gråt, för sådana är vi inte, berättar Klara.

Låten som de båda är stoltast över på albumet I stadens famn är Nu grönskar det. Det är en egen tappning på den klassiska sommarvisan med samma namn. 

– Jag är mest stolt över den för att det går liksom tillbaka till grunden där allt började. Vi har båda lyssnat på visor och sjungit i kör som små. Så det här blir som en rip-off, säger Johanna.

– Vi fick till den vemodiga somriga känslan, därför är jag stoltast över den. Och så var det den första singeln vi släppte från albumet, säger Klara.

Text: Saga Engfelt