fbpx
Bild: HFPA

Kan Golden Globes förutspå vem som får en Oscar?

Golden Globes ägde rum för ett tag sedan och det är dags att gå över nomineringarna och vinsterna. Det är svårt att vara nöjd med filmpriser, men det finns något speciellt med hur just Golden Globes aldrig verkar träffa rätt. En Golden Globe är inget att fnysa åt, men med det sagt så är det nog inte heller någons favoritpris. Det finns inte många där ute som faktiskt satsar på en Golden Globe. Istället ser man priset som en hållplats på resan till Oscars, eftersom Globes ofta används för att försöka förutspå vilka filmer och skådespelare som kommer vinna en Oscar. Oscarsnomineringarna släpps också på måndag, så innan dess kan vi försöka läsa av Golden Globes för att kunna förutse hur Oscars kommer gå i år. 

För att förstå detta filmpris så måste man förstå vilka som står bakom ridån. Nomineringarna utses av en grupp av cirka 90 icke-amerikanska journalister som kallas the Hollywood Foreign Press Association eller HFPA. För att bli medlem i gruppen måste man vara en aktiv journalist som arbetar i södra Kalifornien och skriver för en publikation som är baserad utanför USA. Något som skiljer Golden Globes från andra filmpriser är att de delar upp priserna i två olika genrer, ett pris för bästa drama och ett pris för bästa komedi/musikal. Frågan som kvarstår är vad årets Globevinnare kommer ha för innebörd på Oscarsgalan. Vem har tagit ledningen? Vem har fallit bakom? Kommer Glenn Close förlora en åttonde gång? Underhållningen är spekulationen. 


Best Picture – Drama

Bild: Nomadland

The Father
Mank
Nomadland
Promising Young Woman
The Trial of the Chicago 7

Vi börjar med årets nomineringar för bästa dramafilm. Först är The Father som känns som typen av film som har en stor chans att locka till sig en Oscarsnominering, eftersom de är typiskt dragna till karaktärsdrivna dramafilmer med en erfaren skådespelare i huvudrollen, tänk Birdman. Varje år har minst en klassisk “Oscar bait” och 2021 är inte ett undantag. Mank är årets stora Oscar-monster. Filmen hade nästan 100% chans att bli nominerad eftersom Hollywood inte kan låta bli att ge utmärkelser till filmer om just Hollywood. Nästan varje år nomineras minst en “showbizfilm”. Att den är regisserad av David Fincher och är i svartvitt är också två stora plus. Sen har vi årets vinnare: Nomadland, Chloé Zhaos indiefilm med Frances McDormand i huvudrollen. Filmen har redan vunnit guldlejonet från filmfestivalen i Venedig, ett pris som bara sex andra amerikanska filmer har fått. Filmen verkar vara ganska universellt älskad och nu eftersom att den vann Globen så har den en stor chans att vinna Oscarn med. Promising Young Woman känns som ett spännande val för Golden Globes eftersom sådana prestigefyllda priser sällan ger uppmärksamhet till andra genrer än drama. Att Promising Young Woman fick en nominering är ett tecken på ett skifte i synen på vilka filmer som är värdiga att belöna med utmärkelser. Det är troligt att filmen kommer också få en Oscarsnominering eftersom att den n haru fått en slags prestigeglans efter Globe-nomineringen. Sist i listan har vi The Trial of the Chicago 7, Aaron Sorkins drama som skildrar protesterna i Chicago 1968. Chicago 7 är vad man kan kalla årets Green Book, en klumpig politisk film från en filmskapare som inte har något värdefullt att tillföra till diskussionen. Det var ändå lite chockerande att Chicago 7 inte vann eftersom den känns som den exakta typen av film som Golden Globes brukar älska. Den kommer säkert locka till sig en screenplay nominering från Oscars men oddsen för bästa film är 50/50.


Best Picture – Musical/Comedy

Bild: Borat Subsequent Moviefilm

Borat Subsequent Moviefilm
Hamilton
Music
Palm Springs
The Prom 

Bästa musikal-/komedi-nomineringarna i år är ärligt talat helt katastrofala. Borat Subsequent Moviefilm är filmen i denna kategori som var högst tippad att vinna. Få filmer från 2020 har varit lika omtalade som Borat-uppföljaren och det speglades med en Golden Globe-vinst. Vi måste ändå snacka om de övriga nomineringarna eftersom det är där de riktiga galenskaperna är. Hamilton har förlorat sitt första pris någonsin! Och det var mot Borat 2!

Hamilton är en musikal från 2015 som först 2020 blev tillgänglig för massorna via Disney+. Hamilton är inte en film så det är svårt att förstå hur den ens kvalificerade. Ovanpå det är musikalen en inaktuell relik från Obama-erans USA. Sen har vi popstjärnan Sias regissördebut Music som är en film om en kvinna och hennes autistiska syster. Filmen har mötts med hård kritik från recensenter och publik för sin kränkande skildring av människor på autismspektrumet. Varför den ändå är nominerad är en fråga som nog aldrig kommer kunna besvaras. Palm Springs är dock en pärla bland nomineringarna. Filmen har ett tajt manus och två karismatiska skådespelare i huvudrollerna som har en till synes genuint otrolig kemi, vilket gör Palm Springs till vad som troligtvis kommer vara den enda filmen nominerad i denna kategori som folk kommer minnas om 10 år. Till slut har vi Ryan Murphys The Prom som är en själlös 2+ timmar lång musikal utan en enda bra låt.

Man måste anta att Golden Globes känner ett behov att nominera varenda musikal som kommer ut, bara för att hålla genren vid liv. Oscars är historiskt emot att nominera komedier så ingen av dessa filmer har antagligen en chans att bli nominerade där.


Best Actor – Motion Picture Drama

Bild: Chadwick Boseman, foto: Axel Koester

Riz Ahmed – Sound of Metal
Chadwick Boseman – Ma Rainey’s Black Bottom
Anthony Hopkins – The Father
Gary Oldman – Mank
Tahar Rahim – The Mauritanian

Den här kategorins vinnare var i stort sett redan bestämd: priset skulle gå till Chadwick Boseman. Filmpriser som Globes och Oscars handlar mest om narrativ; när någon vinner ett pris vill man känna att den personen har gjort något extra för att förtjäna det. Ett bra uppträdande räcker ofta inte för att vinna en Oscar, de vill också ha en övertygande story. Eftersom Chadwick Boseman väldigt tragiskt dog 2020 och dessutom gav sitt livs bästa uppträdande i Ma Rainey’s Black Bottom så ville troligen de allra flesta röstande belöna Boseman med en sista vinst nu. Det känns makabert att säga, men det är sant. Boseman känns även garanterad Oscarsvinst senare i år.


Best Actress – Motion Picture Drama

Bild: Andra Day, foto: Stefanie Keenan

Viola Davis – Ma Rainey’s Black Bottom
Andra Day – The United States Vs. Billie Holiday
Vanessa Kirby – Pieces of a Woman
Frances McDormand – Nomadland
Carey Mulligan -–Promising Young Woman

Skådespelerskan med starkast vinnarnarrativ innan ceremonin var nog Carey Mulligan, då hon är i punkten i sin karriär då det känns som rätt tid för henne att vinna någonting eftersom hon tidigare inte belönats för sina insatser i filmer som Shame och Wildlife. Hon är också otroligt begåvad och Promising Young Woman är en film som låter henne stå i rampljuset och visa vad hon kan. Andra Day överraskade med en vinst för sin roll som Billie Holiday. Detta var extra märkvärdigt eftersom hon nog är den mest okända skådespelerskan bland de nominerade. Frances Mcdormand levererar vad som kan vara hennes karriärs bästa uppträdande. Hon är som ett stadigt ankare genom hela filmen och lyckas förmedla så mycket av sin karaktär genom de minsta betoningarna i en mening, eller ett ryck i hennes ögon. Med tanke på hur älskad Nomadland är, så är hon nästan garanterad en Oscarsnominering och kanske till och med en vinst.


Best Actor – Motion Picture – Musical/Comedy

Bild: Sacha Baron Cohen, foto: David Fisher

Sacha Baron Cohen – Borat Subsequent Moviefilm
James Corden – The Prom
Lin-Manuel Miranda – Hamilton
Dev Patel – The Personal History of David Copperfield
Andy Samberg – Palm Springs

Sacha Baron Cohens är årets vinnare för bästa huvudskådespelare i kategorin komedi/musikal och den enda skådespelaren i år som var nominerad för två filmer. SBC imponerade med sin improvisationsförmåga i filmen och vid flera tillfällen levererar han ett genuint emotionellt och rörande uppträdande. Andy Samberg förtjänar dock beröm för sin roll i Palm Springs. Han är verkligen är drömmig i filmen och har en sån naturlig karisma som passar rom-comgenren perfekt och hela filmen är strukturerad runt omkring hur naturligt charmig han är som en skådespelare. Det är lätt att underskatta sådana slags uppträdanden, men de förtjänas att hyllas ändå. 


Best Actress – Motion Picture – Musical/Comedy

Bild: Rosamund Pike, foto: Jason Merritt

Maria Bakalova – Borat Subsequent Moviefilm
Kate Hudson – Music
Michelle Pfeiffer – French Exit
Rosamund Pike – I Care A Lot
Anya Taylor Joy – Emma

Rosamund Pikes vinst överraskade många. Filmen hon var nominerad för släpptes bara några dagar innan priset och hade tidigare bara spelats på festivaler, så det fanns inte mycket försnack om Pike. Men vad som verkligen chockade var att Maria Bakalova som spelar Borats dotter i Borat Subsequent Moviefilm inte fick priset. Borat 2 verkar vara en sån älskad film bland HFPA-medlemmarna att den lyckades vinna i varenda kategori förutom den här. Bakalova var också den stora “breakout-stjärnan” i filmen. Det kommer dock bli intressant att se vart hennes karriär går från den här punkten.


Best Supporting Actress – Motion Picture

Jodie Foster, foto: Axelle Bauer-Griffin

Glenn Close – Hillbilly Elegy
Olivia Colman – The Father
Jodie Foster – The Mauritanian
Amanda Seyfried – Mank
Hanna Zengel – News of the World

Jodie Foster överraskade med en vinst i denna kategori. Det här är hennes fjärde Globe. Glenn Close, Olivia Colman, och Amanda Seyfried var alla högre tippade vinnare. Det är en extra stor grej att hon slog Glenn Close som hade börjat skapa momentum för en Oscarsvinst. Nu börjar det se ut som att Glenn kommer förlora en åttonde Oscar. Hon har redan förlorat en Oscar mot Jodie Foster 1989 och Olivia Colman 2019, det är mycket möjligt att hon förlorar mot en av dem igen. 


Best Supporting Actor – Motion Picture

Vad kan Golden Globes säga inför Oscarsnomineringarna?
Bild: Daniel Kaluuya, foto: Tolga Akmen

Sacha Baron Cohen – The Trial of the Chicago 7
Daniel Kaluuya – Judas and the Black Messiah
Jared Leto – The Little Things
Bill Murray – On the Rocks
Leslie Odom Jr. – One Night in Miami…

Daniel Kaluuya fick en välförtjänt vinst för sin roll i Judas and the Black Messiah. Han har en otrolig förmåga att att kontrollera stämningen i varenda scen han är med i och Judas and the Black Messiah är inget undantag. Hans vinst i denna kategori är en spännande utveckling i hans karriär. Kaluuyas största hot när det gäller Oscarn är inte ens nominerad av Golden Globes, nämligen Delroy Lindo från Da Five Bloods. Lindo är på toppen av många kritikers listor av årets bästa uppträdande och det var extremt kontroversiellt av HFPA att inte nominera honom.

Text: Astor Cueva, 21, Stockholm

Kan Golden Globes förutspå vem som får en Oscar?