fbpx
Foto: Sveriges Radio

Jag gäspar åt årets sommarpratare

Aldrig har väl sommarpratarna känts mer avslagna? Och då är konkurrensen tuff. Några gamla rävar, någon for the kids, en sanningssägare och kanske en s.k kulturpersonlighet. Och en från Pussy Riot, såklart. Hela min sommar förstördes förra året av munk-Björns sommarprat. Alla var så lyriska över hans lugn och hans andlighet. Jag hatade allt med den. Frågan är bara: Vem blir årets snackis?

Jag ska nu ge mig på att ranka årets sommarpratare utifrån hur jag gissar att deras sommarprat kommer vara. I denna text kommer den första månadens pratare att avhandlas. Skalan är en klassisk 1 till 10. Med eller utan halvpoäng. Det får jag se. Sommarpraten är vare sig man vill det eller inte ett centralt inslag i svenskens sommar. Som att vara chockade över regn. Eller att supa skallen av sig på midsommar. Lyssningen sker ofta passivt, i bilen med en förälder eller under en kollektiv lyssning vid stranden på någon lite sandig högtalare. Helst ska det lyssnas på live, ur Sveriges Radios app. Eller, om man är finsmakare, på en riktig radio. Det är först om dessa kriterier uppfylls som sommar kan lyfta.

Personligen brukar jag kolla på musiklistorna för att försöka få mig en bild av personen. Jag minns när Magnus Uggla bara spelade typ pop-country-girlbands för några år sedan. Då fattade jag inte riktigt poängen med det, utan tyckte mest det var irriterande. Nu förstår jag det roliga och smarta med det. Musikvalen är ett sätt att kommunicera med lyssnarna, eller ett sätt att visa att man inte kan det. Därför försöker jag också gissa en låt som pratarna kommer spela. Där handlar det givetvis mer om en känsla än att få helt rätt. Med andra ord: Jag bestämmer om jag haft rätt.

Del två kan du läsa här.


Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

25 juni – Pär Lernström

Möjlig bubblare. Sån otroligt opersonlig offentlig person. Skulle kunna överraska. Oklar förstagubbe. Hoppas inte han tar sig själv på så stort allvar. Jag menar, hur skulle han? 

Trolig låt: Moves like Jagger Maroon 5

7/10


Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

26 juni – Lena Philipsson

Hon måste sommarpratat minst 3 gånger? Vet inte om det finns något intresse för en sån här person längre. B-Carola. Fortfarande många lyssningar på Spotify dock. 

Trolig låt: Big Yellow TaxiJoni Mitchell

3/10


Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

27 juni – Diamant Salihu

En av årets hetaste. Eller förra årets hetaste om man ska vara helt ärlig. Hans mycket uppmärksammade bok Tills alla dör om svensk gängkriminalitet kom i april förra året. Icke desto mindre, många kommer falla för hans kompromisslöshet, trovärdighet och bistra uppsyn. Det blir intressant att se vad han pratar om. Hoppas inte han pratar om sitt yrkesliv så mycket. Uppväxt? Kanske, men han känns inte särskilt sentimental. Eller så är han just det. Denna kommer bringa mycket uppmärksamhet. 

Trolig låt: Snubben trodde han var coolLatin Kings

8/10


Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

28 juni – Emma Hamberg

Tydligen en av Sveriges mest lästa författare. Ser sympatisk ut. Känner spontant för att ge henne en välvillig lyssning. Kul med författare, ju.

Trolig låt: It Must Have Been Love Roxette

7/10


Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

29 juni – Gudrun Persson

Rysslandsexpert. Ja, det är väl oundvikligt att det ska vara någon som ska representera det dagsaktuella. Skulle absolut kunna ha något. Men finns risk att det blir lite öppna mål och överlag ganska trist. Får hoppas på något oväntat. Finns väl en Agnes Wold-potential, men folk känns kanske lite sommartrötta? 

Trolig låt: Ett av Chopins mer populära stycken

5/10


Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

30 juni – Camilla Hamid

”Sveriges största bakinfluencer”, enligt Sveriges Radio. Gäsp. Här behövs något extraordinärt för att jag ska dra på smilbanden. Jag älskar i och för sig bakelser och sociala medier. Så kanske älskar jag henne också?

Trolig låt: 100Ana Diaz

3/10


Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

1 juli – Edvin Ryding 

Kluven till detta. En jämnårig till mig. Läser om hans vinkel på pratet. ”Hösten som förändrade mitt liv.” Ja, hans liv lär ju vara rätt sjukt. Han kommer köra en ödmjuk vinkel. Den är redan nu genomskinlig. Skryt hellre i såna fall. Om han säger orden ”jag är bara en vanlig kille som just tagit studenten” skjuter jag mig själv. Vill inte höra mammor som säger att han verkar vara en fin kille. Detta är givetvis någon omöjlig att undvika. Lite ung kåthet måste P1 kunna locka. 

Trolig låt: HolyJustin Bieber

7/10


Foto: Anders Sällström

2 juli – Christian von Koenigsegg

Okej, något för Lidingö-farsorna. Eller förvuxna Östermalms-brats. Grundare av ett sportbilsmärke som ska prata om hur det omöjliga blir möjligt. Det luktar flopp detta. Motivationstals-vibbar och ett illa dolt självförhärligande väntar. 

Trolig låt: Don’t Stop BelievingJourney

2/10


Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

3 juli – Charlotte Kalla

Givetvis urmysigt. Inga skandaler, supersvensk stämning om uppoffringar och disciplin. Visst, kanske kommer det inte bjudas på några överraskningar, men det ska inte heller Kalla.

Trolig låt: My Favorite GameThe Cardigans

8/10


Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

4 juli – Frida Nestler

Nytt grepp här känns det som. Hennes titel invid namnet på listan är ”student”. Hennes pappa ska (eventuellt) ha blivit mördad av den s.k ”Arbogakvinnan”. Kan bli gråtfest, som när Dawit Isaaks dotter Betlehem Isaak pratade för något år sedan. Kan också bli mörkt på ett mer opersonligt sätt, där folk som påtar i trädgården stänger av och säger att ”det här får jag lyssna på sen”, vilket inte sker. Troligtvis blir det väl gripande.

Trolig låt: The River – Bruce Springsteen

5/10


Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

5 juli – Amat Levin

Ett utsagt upplysande sommarprat. Om svart historia. Detta kommer delas av många i mitt Instagram-flöde. ”Så starkt och viktigt!”. Politik i sommarprat kan mycket väl vara intressant, men det finns också risk att det blir lite torrt. Hoppas det blir personligt och att han har lite distans. Sommar i P1 handlar för mig om människan, snarare än idéer. Han ser väldigt sympatisk ut.

Trolig låt: Next LifetimeErykah Badu

6/10


Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

6 juli – Mischa Billing

Lite Cruella de Vil-vibbar. Men är säkert jättesnäll. Sommelier och lektor i ”måltidskunskap”. Kommer säkert kommer små nuggetsar att sprida runt sig för dem som lyssnar. Vilket kanske inte blir lika många som annars, befarar jag. Första hypen kring Sommar kanske lagt sig, sen kommer ett relativt okänt namn. Dock, kanske dags att tänka om. En av de mer intressanta avsnittsbeskrivningarna hittills: ”Jag tänker ta med dig på en stig som du inte gått förut. Du kommer få höra om den retronasala passagen, om danska mc-gangsters, om saliv – och när vi är klara så kommer du känna dig själv lite bättre.” Väljer att tro på henne.

Trolig låt: In A Sentimental MoodDuke Ellington

7/10


Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

7 juli – Sverker Sörlin

Miljöforskare. U lost me att miljöforskare, jag orkar faktiskt inte. Kanske ger det ett par minuter, vissa såna där där forskare har något oemotståndligt över sig. Med betoning på vissa.

Trolig låt: Take Me Home, Country RoadsJohn Denver

5/10


Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

8 juli – Martin E-Type Eriksson

Att höra en E-Type dagen efter en miljöforskare är väl det som någonstans gör Sommar till Sommar. Han känns otaggad på detta. ”Jag ska prata om en kille som heter Martin.” Jaha. Oinspirerat. Stod något om hans historieintresse. Lite mer intressant. Men nja.

Trolig låt: Du ska va PresidentImperiet

4/10


Foto: Pablo Blázquez

9 juli – Hedvig Lindahl

En till representant från idrottens härliga värld. Kanske finns det ett intresse i och med dam-EM i sommar. Men en svensk landslagsmålvakt känns ganska avslaget.

Trolig låt: Rolling In The DeepAdele

2/10


Foto: Lina Arvidsson

10 juli – Farah Abadi

En sån där semi-hipp medieperson. Lite oklart med målgrupp här. När jag sett henne på tv har hon känts ganska rolig ändå, och skulle kunna bjuda på ett lite lättsamt, skönt oproblematiskt sommarprat. I och för sig säger hon att hon ska prata om tidigare generationers flyktingskap, så kanske blir mörkt ändå. Har för mig att hon har en rätt skön skånska.

Trolig låt: Det snurrar i min skalleFamiljen

5/10


Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

11 juli – Josef Fares

Ska prata om tv-spel. Kanske lite originellt och vissa tycker säkert att det är kul. Inte jag. Låter svintråkigt. 

Trolig låt: Blue (Da Ba Dee)Eiffel 65, Gabry Ponte

1/10


Foto: Privat

12 juli – Kateryna Martyniuk

Ukrainsk student. Har pluggat svenska i tre år. Vill verkligen veta varför hon gjort det. Vi har förvisso hört många berättelser och läst många texter om Ukraina, men detta kommer ändå bli spännande.

Trolig låt: Sverigekent (Långskott, men dålig koll på ukrainsk musik)

6/10


Foto: Henrik Brunnsgård

13 juli – Bengt-Einar ”Sotarn” Johansson

”Lyssnarnas sommarvärd”. Jag gillar det inte. Eller jag vet inte, det är väl skönt att slippa kändisar som vältrar sig i sin framgång, eller mänskliggör sig själva genom att berätta om trauman, men ändå. Det är något jante-löjligt över detta. Men vi får se, kanske är jättekul.

Trolig låt: Rom i regnet Ulf Lundell

3/10


Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

14 juli – Sara Hector

En skidåkare som pratar om vinnarmentalitet. Behöver jag säga mer?

Trolig låt: I Feel It ComingThe Weeknd

1/10


Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

15 juli – Jacob de Geer

”Superentrepenör” som ska prata om misslyckanden. Det låter ju bara inte bra. Återigen ett fall av att använda plattformen till att göra sig sympatisk och ödmjuk. Han lär ju inte vara det. Eller så är han det. Men han är fortfarande en miljardär som ska prata om misslyckanden. För mig är det en icke fungerande ekvation.

Trolig låt: Hold The LineToto

5/10


Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

16 juli – Mia Parnevik

Mia ska prata om rädsla. Spontant kanske jag inte skulle välja Mia Parnevik som en utbildare kring rädslor. Kan också gissa att hela rädslo-grejen kommer vändas till något mer powerkvinna-doftande. Men vad vet jag.

Trolig låt: Unstoppable Sia

2/10


Foto: Anja L Feldt

17 juli – Oscar Magnusson

Jag kände inte heller igen namnet. Ansiktet däremot. Många tyckte nog att Sven-Ingvars som husband i På Spåret var rätt tröttsamt. Ändå vann väl de lite det svenska folkets hjärtan? Han var iallafall ganska sympatisk där på scen, och känns rätt att han får lite tid i ”etern” och smida medan järnet är varmt. Låt oss ge han en chans!

Trolig låt: Baba O’RileyThe Who

7/10


Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

18 juli – Emanuel Karlsten

Kommer vara gravallvarlig och prata om typ internet. Känns som att han ser sig lite som en modernitetens profet. Säkert kunnig, men tror inte det flyger. Erik Niva fast utan ett roligt ämne.

Trolig låt: Personal JesusDepeche Mode

5/10


Foto: Thomas Brun/NTB

19 juli – Vigdis Hjort

Norge! Lite omväxling. Hatar Norge efter landslagets två raka förluster, men det är väl inte Vigdis fel?? Arv och miljö var en rätt fet bok och hon är en uppenbart bra författare. Skönt med lite intellektuell tyngd. Synd att det ska komma från en norrbagge. Tycker hennes inramning låter spännande. “Om mina trettio dagar i ett kvinnofängelse.” Tänker mig ett slags psykologiskt drama med en författares naturliga känsla för dramaturgi. Tror detta kommer vara ett bra sommarprat, med många oväntade vinklar och svängar. Go Vigdis.

Trolig låt: BabooshkaKate Bush

8/10


Detta fick bli episod ett, första månaden av sommarpratare. Återkommer. Bara att spänna fast sig och hoppas att våra folkkära svenskar (och en norska) beter sig någorlunda.

Jag gäspar åt årets sommarpratare