Istället för Diktsöndag: 10 geniala texter av svarta författare

En stor del av den kultur, och däribland litteratur, vi på KULT älskar, hyllar och skriver om är skapad av svarta konstnärer. En stor del av dessa geniala författare, poeter och kreatörer får inte det utrymme som de förtjänar. Denna söndag är det precis lika viktigt som alltid att ge utrymme åt dessa konstnärer och deras erfarenheter, men i stunder som dessa är det om än mer viktigt. Idag fokuserar vi därför på de röster som berättar om svarta personers erfarenheter av rasism och förtryck genom tiden och över hela världen.

Då vi just nu är en väldigt vit redaktion, och därmed saknar erfarenheter av den strukturella rasism som svarta utsätts för, vill vi här lämna över ordet till de som bär dessa erfarenheter och som framfört dem i ett enastående konstnärskap. Här nedan har vi samlat några av alla de verk som berört oss djupt och lärt oss om kampen mot rasismen – hur även icke-svarta kan delta i denna kamp genom att först lyssna till svarta människors historia.



The Fire Next Time – James Baldwin

Klassikern från 1963 är, tyvärr, minst lika aktuell idag som den var när den kom ut. The Fire Next Time består av två brev/essäer som James Baldwin skrev i samband med hundraårsdagen av emancipationsproklamationen. Boken består av såväl personliga reflektioner kring, och erfarenheter av, rasism och förtryck, men också av samhällsskildringar av den då pågående medborgarrättsrörelsen i USA. James Baldwin var en rörelsens främsta röster och är än idag ihågkommen för sina klarsynta, filosofiska resonemang och praktiska aktioner. Han har också lämnat ett litterärt avtryck som påverkat andra författare i generationer framåt. The Fire Next Time är bok som påvisar den långa historien av förtryck och rasism mot svarta i USA, och som kan bidra med kontext till de händelser som pågår idag.


ModersmålMona Monasar

Det finns så många olika sorters språk. Och språket i Mona Monasars diktsamling Modersmål är fängslande. Dikterna låter den skarpa samhällskritiken kollidera med narrativet om ett förlorat modersmål. Men den handlar också om att återerövra språket genom poesin. Med en fot innanför och en fot utanför beskriver Monasar en verklighetsbild som etsar sig fast i läsaren:

Att vara kvinna i en värld
som endast ser ditt värde i det du kan ge
Att vara svart i en värld som bara ser vitt
Jag har försökt kliva ur båda dräkterna 
men dragkedjan har fastnat

Mona Monasars debut med svartvita illustrationer av Tova Jertfelt är spektakulär. Vidare finns Monasars dikter och spoken word tillgängliga på Kontext, och den i tankarna återkommande dikten Andra Generation finns att lyssna på här. Läs, lyssna och låt dig beröras.


The Hate U GiveAngie Thomas

I Angies Thomas kritikerrosade roman, som även gjorts som film, får vi följa sextonåriga Starr som rör sig mellan två världar. Den ena utgörs av den rika, vita skolan där Starr får akta sig för att inte ses som “för svart”. I hemmet i ett fattigt förortsområde måste hon istället anstränga sig för att inte stämplas som “för vit”. I ingen av världarna får hon bara vara. Vid sidan av skildringen av mikroaggressioner – den där rasismen som ibland nonchalant viftas bort med ordet “vardags” framför – skildras USAs brutala polisvåld och rasism kring den centrala händelsen då barndomsvännen Khalil skjuts av en polis. Varför? Svar: For Just Being Black. 

Förutom att bokens tema är brännande aktuellt och sätter känslorna i brand, så gör Thomas det som många gånger går förlorat vid skildringar av våld. Hon skildrar konsekvenserna av våldet på ett realistiskt sätt – visar hur det påverkar samhället, staden och Starr.


Svart kvinnaFanna Ndow Norrby

Fanna Ndow Norrby, som är skribent och tidigare programledare för SVT Edits program We can’t do it, fortsätter vara en tongivande person som man bör följa, på alla sätt som går. Hennes virala Instagramkonto @svartkvinna (som är inaktivt sedan 2018 men än idag går att följa) blev till slut en bok fylld med vittnesmål av den rasism och sexism som svarta kvinnor möter dagligen i Sverige. Kontot och boken blir tunga motståndare till de som menar att vårt land inte lika mycket som andra länder bygger på strukturer där rasism och sexism (samt fler!) maktstrukturer skapar olika förutsättningar för olika personer. Förutom hennes fortsatta arbete med det skrivna ordet, är hon även programledare för podden Raseriet tillsammans med sin kusin Amie Bramme Sey – som förövrigt också är en person som alla i Sverige borde följa. I podden har Bramme Sey och Ndow Norrby i otaliga avsnitt pratat om rasism och sexism, och alla avsnitt är lika värda att lyssna på.


En droppe midnattJason Timbuktu Diakité

En droppe midnatt av Jason Timbuktu Diakité är en biografi om den förnedring och maktlöshet som det innebär att vara svart i ett rasistiskt samhälle. Han tar oss från USA till Sverige, genom upplevelserna hos hans familj, han själv och hans framtida barn. Hur rasismen löper som en illröd brännande tråd genom hela hans släkts historia, för att plockas upp av Diakité i frustration och hopplöshet. Målande och nära skildrar han hur kampen för sin rätt att existera är en prominent del av vardagslivet, alltid närvarande, alltid lika smärtsam.


AmericanahChimamanda Ngozi Adichie

Som många av Chimamanda Ngozi Adichie verk är även Americanah en skildring av hela livet – men här gånger två. Vi får följa Ifemelu och Obinze från att de är unga och kära tills de är frånskilda av nationsgränser och vuxna “skyldigheter”. Deras gemensamma historia börjar i Nigeria, varifrån de båda tar sig ifrån – Ifemelu till USA och Obinze till Storbritannien. Driver gör drömmen om väst, med sin utlovade rikedom och lycka.

Väl i väst möter de båda rasism för första gången, men på olika sätt. Det är här Ngozi Adichie briljerar som allra mest, när hon utan att offra något av narrativet busenkelt skildrar det så svårdefinierade ordet intersektionalitet. Gör detta genom att i handling visa hur kombinationen av sexism, rasism och kapitalism (och mer därtill) påverkar Ifemelu och Obinze på olika sätt. Hur Obinze, påverkad av olika maskulinitetsnormer och med ett annat (högre värderat) kulturellt och ekonomiskt kapital än Ifemelu att utgå ifrån, ges andra konsekvenser än Ifemelu. Ifemelu som påverkas på ett annat sätt i egenskap att vara svart, kvinna och bosatt i USA.


The Wretched on the Earth – Frantz Fanon

Ett tämligen välkänt namn inom det sociologiska fältet är Frantz Fanon och hans bok The Wretched on the Earth. En bok där nästan varje mening kräver radikal revolution av de som koloniserades i världen. Fanon borde var mer välkänd även utanför den akademiska världen för ingen skriver om revolution och rasism som han har gjort. Han var en ledande figur inom den algeriska kampen för självständighet från det franska kolonialmakterna, även om han var en kontroversiell sådan för hans argument kring att våld är oundvikligt i kampen mot de koloniala makterna. Hans texter är föregångare till det som är postkoloniala studier. Detta är en bok som borde finnas i varje persons bokhylla.


Plantation Memories: Episodes of Everyday RacismGrada Kilomba

En bok, ett vittnesmål, en dokumentation. Konstnären och psykologen Grada Kilomba använder skrivandet för att undersöka och dokumentera traumat av postkolonialismen och vardagsrasismen i vår samtid. Med anonyma vittnesmål har hon fångat upplevelser från USA och Tyskland. Boken är likt ett uppslagsverk där kapitel som “Hair” och “Voice” låter läsaren lära sig om ett ämne (och dess trauma) åt gången. Som läsare blev jag berörd, chockad, engagerad och upplyst. Jag tänker ofta på den tunna svarta boken och hur få böcker stannat i mitt medvetande på det sätt som Plantation Memories har gjort.


To Exist is to Resist: Black Feminism in EuropeAkwugo Emejulu

Akwugo Emejulu är en professor i politisk sociologi vid University of Warwick. Hon skriver på ett lättförståeligt sätt och kommer samtidigt med otroligt välformulerade analyser om samtida politiska händelser och ämnen. Hon är också en av få sociologer som i europeisk kontext fått mycket uppmärksamhet kring studier om postkolonialism, intersektionalitet och svart feminism. Hennes bok Feminism for the 99% är en kort men fullspäckad bok om intersektionell feminism. En annan av hennes böcker, To Exist is to Resist: Black Feminism in Europe, har samma ämne fast med europeisk anknytning. Vidare har hon skrivit otroligt många artiklar i ämnet, som både finns att läsa i akademiska journaler och brittisk media. Om ni har möjlighet så lyssna på en av hennes föreläsningar, eller börja i alla fall med denna intervjun.


Vända hemYaa Gyasi 

Vända hem eller Homegoing som originaltiteln så fint heter, är Yaa Gyasis romandebut. Den utgavs 2016 och blev då mycket prisad och uppskattad. 

Romanen har sin början i Ghana på 1700-talet och följer två kvinnor – Effia och Esi – som ovetande av varandra är halvsystrar. Effia blir bortgift till en brittisk guvernör medan Esi blir förd till Amerika för att säljas som slav. Vidare följer romanen deras respektive barn i rakt nedstigande led, ända fram till idag.

Trots att varje person inte ges speciellt mycket plats i form av boksidor så fattar man tycke för samtliga. Romanen avhandlar fjorton olika personer under ett tidsspann som sträcker sig över flera hundra år, ändå tycks karaktärerna djupa och dynamiska. De är hela människor, alltid lätta att sympatisera med. De delar en historia. Den risk och sorg det innebär att vara svart. I många fall en svart kvinna. Romanen behandlar frågan: Kommer det någonsin gå att göra upp med en historia så djupt rotad i förtryck? 

Gyasis debut är viktig fiktion. Den får historian att kännas som nu, den berättar att historien är en del av nuet. Formulerar koppling mellan 1700-talets slavhandel och idag med en otrolig fingertoppskänsla. Visar genom en vacker roman hur generation efter generation präglas av den transatlantiska slavhandeln. Romanen är en lärorik resa genom tiden präglad av trauma, magi och kamp. Berättad med respekt för historien, sorg och djup kärlek i hjärtat.


Denna lista är bara ett litet urval av alla de verk som berör svarta människors upplevelser av rasism, och är på så vis varken heltäckande eller representativ. Vi skulle kunna fortsätta denna listan i evigheter, förlänga den dag efter dag med fler och fler geniala verk som påverkat och än påverkar litteraturen och samhället. Flera andra har gjort försök att samla dessa historiska och samtida betydelsefulla verk. Här nedan har vi samlat några av dessa listor på litteratur att dyka ned i, och för många av oss icke-svarta; att ta till och lära oss utav. Har du tips på fler listor, litteratur eller något annat vi har missat: Låt oss veta på red@red.kultmagasin.se.


Vidare läsning:

Master List of Black Revolutionary Readings är en lista med direkt (och gratis!) tillgång till texter av svarta författare, akademiker, poeter och andra intellektuella som har varit och är revolutionerande för samhället och kulturen. Flera aktivister jobbar i detta nu med att samla ännu fler tips i ett Google-docs som nås här.

Magasinet i-D tipsar om 7 essentiella texter att läsa för allierade icke-svarta. Texterna rör och lär om strukturell rasism och vita privilegier.

Black revolutionary texts har samlat och ger åtkomst till många av de kärntexter som icke-svarta allierade bör läsa. Bland dessa finns bland annat texter av Malcolm X, bell hooks, Angela Davis och Frantz Fanon (däribland The Wretched on the Earth som vi tipsar om i vår lista).