fbpx
Foton: Jordan Hemingway

Wolf Alice: ”Mycket av det vi gör handlar om att bevisa något för oss själva

Efter fyra år och en inspelningsprocess kantad av pandemin är Wolf Alice nu aktuella med Blue Weekend, albumet som de beskriver som sitt kärleksverk. KULT möter tre av bandets medlemmar i ett Zoomsamtal uppe i molnet mellan Sverige och Storbritannien för att snacka om de senaste åren, den nya plattan och om att alltid utveckla sig själv.

Wolf Alice gjorde sin albumdebut med My Love is Cool sommaren 2015 och under samma vecka befann de sig på Glastonburyfestivalen. Det brittiska altrockbandet beskriver den tiden som en dröm som gått i uppfyllelse och en virvelvind av känslor. De hade faktiskt släppt ett album och de hade klivit upp på scenen som de så länge velat spela på, vilket blev svårt för dem att begripa.

Deras andra album Visions of a Life släpptes i slutet av september 2017, och sedan dess har åren varit fartfyllda för Wolf Alice. De har smyckats av miljontals lyssningar på diverse streamingtjänster, kammat hem ett Mercury Prize för årets bästa album och turnerat världen över. Det är många känslor som bubblar hos bandet när de nu släpper sin tredje platta i diskografin.

– Vi är superexalterade! Men det är ändå lite läskigt. Det är det varje gång man släpper något som världen ska få höra. Man tänker ”oj, hoppas att folk gillar det här”. Men vi älskar verkligen albumet och vi är nöjda med vad vi har åstadkommit. Det brukar vara ett gott tecken baserat på hur vår musik har mottagits innan. Så vi håller tummarna, säger Joff Oddie (gitarr).

”Vi tänkte att om vi kan göra det nu så är det lika bra att få ut det så snabbt som möjligt”

Under det gångna året har vi sett konserter och festivaler ställa in. Hela musikindustrin har drabbats och flera artister har tvingats att skjuta upp sina albumsläpp och i vissa fall på obestämd tid. I Wolf Alices fall var det snarare tvärtom. De lyckades nämligen få till det så att Blue Weekend släpptes tidigare än planerat.

– På grund av corona flyttades många albumsläpp och detta påverkade även tryckfabrikerna. De har haft jättemånga orderstockar att ta hand om eftersom de har varit nedstängda så länge. Men på något sätt lyckades vi hitta en lucka att klämma ut albumet tidigare. Vi tänkte att om vi kan göra det nu är det lika bra att få ut det så snabbt som möjligt, säger Oddie.

Fyra år mellan albumsläpp är en relativt lång tid av dagens mått att döma. I samband med utrullningen av den nya plattan har bandet flitigt tillfrågats huruvida det varit en riktig paus från musiken eller inte.

– Jag tror att det lätt verkar som att vi tog en paus, men vi var på turné länge efter Visions of a Life. Egentligen tog vi bara tre månader för att försöka pussla ihop våra liv genom att åka iväg eller göra något annat ett tag. Men kort därefter samlades vi på ett Airbnb-boende för att dela med oss av våra idéer inför Blue Weekend. Vi gav oss in i skrivprocessen, vilket var den längsta för oss hittills. Jag tror att det bidrar till surret om att vi hade tagit en paus. Sen slog det här jävla coronaviruset till i början av inspelningen och, ja… Det har varit konstigt, säger Theo Ellis (bas).

Hur påverkades processen av pandemin?
– Jag tror att pandemin förhöjde isoleringsnivån. Man är ju alltid väldigt isolerad när man gör en platta men du kan ändå gå till puben på helgen eller träffa andra människor för att lätta på trycket. Den här gången kunde vi inte göra det, så all vår uppmärksamhet låg på albumet. Jag tror att det var positivt för det innebar att vi behövde fokusera i högre grad. Samtidigt var det också väldigt utmattande efter ett tag, säger Jeff.

Så det var lite på gott och ont?
– Jag antar det. Det var nog bra för vår egen psykiska hälsa att ha en distraktion att fokusera på eftersom allt har varit så ångestframkallande och konstigt på sistone, säger Oddie. 

Visions of a Life var Wolf Alices sätt att pusha sig själva rent musikaliskt och ljudmässigt i den riktning som de ville gå. De färdigheter som bandet samlade på sig under inspelningsperioden har varit viktiga för låtskrivandet på Blue Weekend, vilket de menar är ett mer förfinat album.

– I andra bands mått är det fortfarande tidigt i karriären att vara på sin tredje platta och jag hoppas att vi alltid kommer att ha utrymme att växa och förbättra oss själva för det är det bästa i världen, säger Joel Amey (trummor).

”Självförtroendet och lärdomarna som kom med det albumet gav oss verktygen som vi behövde för att fånga våra idéer på Blue Weekend

– Mycket av vad vi gör handlar om att bevisa något för oss själva. Särskilt när vi försöker göra något som känns större än vad vi är. På Visions of a Life kan man höra musiker som försöker se vad de kan åstadkomma som musiker. Självförtroendet och lärdomarna som kom med det albumet gav oss verktygen som vi behövde för att fånga våra idéer på Blue Weekend. När jag lyssnar på Visions of a Life kan jag verkligen höra vår övergångsperiod. Mycket mer nu när jag pratar om det med journalister. Det är lite som terapi, säger Ellis och skrattar.

Även om det känns som att möjligheten till att spela live och att gå på konserter känns som en evighet sedan, har Wolf Alice lyckats stilla hungern någorlunda. De har bland annat framträtt på en handfull olika talkshows och digitala konserter. Men utan publik är det såklart inte samma sak.

– Livemusik har varit en sådan stor del av våra liv så länge nu. Det har varit det mest definierande karaktärsdraget i våra vuxna liv och det är en väldigt udda känsla när allt tas ifrån en. Vi har klarat oss bra och vi har lyckats vara upptagna med annat, men man saknar alltid det där. Det är typ som att ha gjort slut med sitt livs kärlek som du varit tillsammans med i åtta år. Du har börjat lära dig att komma över det men samtidigt tänker du ”jag kommer komma tillbaka till dem, nästa år är vi tillbaka med dem”. Det är en skitdålig liknelse, men lite så är det, säger Oddie.

Vad är det bästa med att spela live då?
– Gratis hummus backstage, säger Amey och fortsätter:

– Nejdå. Det finns inget som att spela live. Jag tror i alla fall inte det. Om det finns så har jag inte upplevt det än. Vi har haft sådan tur att folk vill komma till våra spelningar med en energi som om det vore den sista konserten de någonsin kommer att få se. Det är alltid helt maniskt och alla känslor förstärks. Det är en unik upplevelse och vi är så tursamma som kunnat samla på oss livslånga minnen. Jag är självisk och jag vill bara ha mer av det, säger Amey.

Blue Weekend är onekligen ett väldigt viktigt album för Wolf Alice. När de får frågan om vad det betyder för dem på ett personligt plan blir det tyst ett tag och de har svårt att sätta ord på det.

– Det har varit en konstant del av våra liv så länge nu och vi är alla så investerande i plattan. Jag tror inte att jag kan berätta för dig vad det betyder för mig, det är förmodligen för personligt. Men jo, det är väldigt viktigt för oss. Det vet jag, säger Ellis.

– Jag håller med om det, säger Amey.

Efter att Oddie fått lite betänketid tar han sig an frågan:

– För mig är albumet symboliskt för någon typ av resa som handlar om att ta sig igenom svårigheter och acceptera vart du befinner dig i livet. Plattan börjar ganska mörkt och man tas med på upp- och nedgångar som vi alla gått igenom. Sedan landar vi någonstans mer hoppfullt och det gillar jag, säger han.

Var det något som ni planerade när ni gjorde albumet?
– Jag tror att det bara var något som hände. Vi vill tro att vi kan komma på sådant med vilja. Men det verkar som att såna idéer kommer från tomma intet. Det är bisarrt, för ju längre man håller på med det här desto mer tappar man kontroll över hela processen. Så länge man dyker upp och gör sitt bästa så verkar det som att bra saker händer, säger Oddie.

Var det något som var utmanande med Blue Weekend?
– Det fanns många utmaningar med det här albumet. Det var knepigt för att vi bryr oss så mycket. Samtidigt var det svårt för att vi var så isolerade med varandra under en sådan lång tid. Det var en del smärtsamma ögonblick som i slutändan lönade sig, för det här albumet är mer av ett kärleksverk än de andra, säger Ellis.

Innan jag släpper er skulle jag vilja fråga er om det är något som ni hoppas på att lyssnaren upplever när de lyssnar på Blue Weekend?
– Det är svårt att tänka sig hur andra människor reagerar rent känslomässigt på något. Men jag vet att album som har haft betydelse för mig verkar få en ny betydelse ju äldre jag blir. Det är som att de växer med mig. Det hade varit fantastiskt om det här albumet stannade kvar hos någon och de lyssnar tillbaka på det med åren som går. För mig hade det varit fint, avslutar Ellis.

Wolf Alices nya album Blue Weekend är ute nu.

/

Intervju: Wolf Alice